Quiz about The House of Tudor Bosworth to 1500
Quiz about The House of Tudor Bosworth to 1500

The House of Tudor: Bosworth to 1500 Quiz


This quiz covers the first fifteen peril fraught years that Henry VII spent on the throne of England: the battles, the pretenders, the intrigues, and more.

A multiple-choice quiz by gimmel33. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Tudor

Author
gimmel33
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
290,851
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1084
Last 3 plays: Guest 87 (7/10), Guest 81 (8/10), Guest 197 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. On 7 August 1485, Henry and Jasper Tudor arrived on the Welsh coastline, preparing to land. They dropped anchor at the spot called Aberdaugleddau by the Welsh. What do the English call it? Hint

Tenby
Fishguard
Saundersfoot
Milford Haven

2. After eleven days' hard trek across Wales and England, Henry and Jasper arrived at Bosworth Field for Henry's first and most important battle. Once Richard III spied Henry, he seemed infuriated by the Welshman. He pursued Henry like a berserker, struck the red dragon banner from the standard bearer's hands, killing him almost instantly. This standard bearer was William Brandon. He would be remembered as the great-grandfather of which short-lived queen? Hint

Mary I
Mary Queen of Scots
Anne
Lady Jane Grey

3. Richard III continued to fight valiantly, as one witness put it,"making way with weapon on every side." Now was indeed the time for dramatic intervention on Henry's behalf. Intervention did arrive in the form of Henry's step-father along with fresh troops. Who was this heaven-sent supporter? Hint

Henry Percy, Earl of Northumberland
Edward de Vere, Earl of Oxford
Thomas, Lord Stanley
John, Earl of Lancaster

4. It took twelve days for Henry to reach London from Bosworth. Along the way, he received the adulation of his people. On 3 September, he entered the city to make preparations for his coronation. In which London church was Henry crowned on 30 October? Hint

St. Paul's
Temple Church
St. Martin-in-the-Fields
Westminster Abbey

5. There remained several issues that Henry was required to deal with. One of these was his legal status. Despite the fact that Henry was now an anointed and crowned king, he was also something else. What legal stain did Henry now have to deal with? Hint

He was still legally a traitor.
He was still legally a Welshman.
He was still legally illegitimate.
He was still legally deep in debt.

6. Henry's marriage provided the ultimate opportunity to bind up old wounds and to unite the warring factions. Whom did Henry marry in January 1486? Hint

Elizabeth of York
Lady Cecily Neville
Margaret Plantagenet
Frances Brandon, Duchess of Suffolk

7. After the birth of Henry and Elizabeth's first child, the sense of peace of England's new royal family was upset by the curious affair of Lambert Simnel. Simnel was a pretender of sorts. Who exactly did he pretend to be? Hint

Marquis of Dorset
Edward V
Earl of Warwick
Duke of York

8. Over the next thirteen years Elizabeth gives birth to five more children. Only four of them survived beyond childhood. Who were they? Hint

Arthur, Margaret, Edmund, Mary
Arthur, Henry, Elizabeth, Mary
Arthur, Margaret, Henry, Mary
Henry, Mary, Margaret. Elizabeth

9. Just when it began to look as if everything was going Henry's way, another pretender appeared on the scene. This one proved to be a bit more unsettling for the Tudors. What was this second pretender's name? Hint

Perkin Warbeck
Duke of Clarence
John de la Pole
John Dudley

10. The last pretender gathered support in the north, living for some time at the court of James IV in Scotland. After James sent him packing south, he was captured near Beaulieu in October 1497. The Earl of Warwick, the last male in the Plantagenet line was caught up in a conspiracy with the pretender, and Henry had him executed on Tower Hill. Where did Henry have his last real rival buried? Hint

Bath Abbey in Somerset
Whitby Abbey in Yorkshire
Dorchester Abbey in Oxfordshire
Bisham Abbey in Buckinghamshire


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On 7 August 1485, Henry and Jasper Tudor arrived on the Welsh coastline, preparing to land. They dropped anchor at the spot called Aberdaugleddau by the Welsh. What do the English call it?

Answer: Milford Haven

Shakespeare mentions Milford Haven in his play Cymbeline: "...how far it is to this same blessed Milford: and by the way, tell me how Wales was made so happy as to inherit such a haven ..."
2. After eleven days' hard trek across Wales and England, Henry and Jasper arrived at Bosworth Field for Henry's first and most important battle. Once Richard III spied Henry, he seemed infuriated by the Welshman. He pursued Henry like a berserker, struck the red dragon banner from the standard bearer's hands, killing him almost instantly. This standard bearer was William Brandon. He would be remembered as the great-grandfather of which short-lived queen?

Answer: Lady Jane Grey

William Brandon was the father of Charles Brandon, Duke of Suffolk, who married Mary Tudor, Henry VII's youngest daughter. Their daughter, Frances Grey, Marchioness of Dorset, was the mother of the ill fated Queen Jane.
3. Richard III continued to fight valiantly, as one witness put it,"making way with weapon on every side." Now was indeed the time for dramatic intervention on Henry's behalf. Intervention did arrive in the form of Henry's step-father along with fresh troops. Who was this heaven-sent supporter?

Answer: Thomas, Lord Stanley

Lady Margaret Beaufort, Countess of Richmond married Thomas, Lord Stanley some time after the death of her second husband, Henry Stafford. Lord Stanley was created Earl of Derby by his grateful step-son Henry VII after the Battle of Bosworth Field.
4. It took twelve days for Henry to reach London from Bosworth. Along the way, he received the adulation of his people. On 3 September, he entered the city to make preparations for his coronation. In which London church was Henry crowned on 30 October?

Answer: Westminster Abbey

Westminster Abbey has a very long history. William the Conqueror was the first king to be crowned in the Abbey and all monarchs have been crowned there ever since.
5. There remained several issues that Henry was required to deal with. One of these was his legal status. Despite the fact that Henry was now an anointed and crowned king, he was also something else. What legal stain did Henry now have to deal with?

Answer: He was still legally a traitor.

Henry had been declared a traitor by Richard III, and this royal decree was still technically in force. Henry solved the situation by passing a brief Act for the Confirmation of Henry VII.
6. Henry's marriage provided the ultimate opportunity to bind up old wounds and to unite the warring factions. Whom did Henry marry in January 1486?

Answer: Elizabeth of York

Henry planned his marriage to Elizabeth, daughter of King Edward IV, in order to unite the two houses of Lancaster and York. Elizabeth herself did a great deal of undercover work in the months prior to Henry's victory. Much of what we know of this period in her life comes from the song "The Most Pleasant Ballad of Lady Bessy." It seems to have been written by one Humphrey Brereton, a squire in the service of the Stanley family.

Although there may have been some poetic license taken, many historians have confirmed Elizabeth did play a significant role in the events leading up to Bosworth.
7. After the birth of Henry and Elizabeth's first child, the sense of peace of England's new royal family was upset by the curious affair of Lambert Simnel. Simnel was a pretender of sorts. Who exactly did he pretend to be?

Answer: Earl of Warwick

Lambert Simnel was the son of an organ maker from Oxford who visited Dublin in May 1487. While there, he passed himself off as the Earl of Warwick, nephew of Edward IV, and a legitimate claimant to the throne. He was enthusiastically encouraged by the Irish, who crowned him King Edward VI in Christ Church using a diadem borrowed from a nearby statue of the Blessed Virgin. Simnel was later captured and given a job in the royal kitchens.
8. Over the next thirteen years Elizabeth gives birth to five more children. Only four of them survived beyond childhood. Who were they?

Answer: Arthur, Margaret, Henry, Mary

Arthur was born in 1486, surviving until 1502, after having married Katherine of Aragon. Prince Henry became Henry VIII who died in 1547. Princess Margaret married James IV of Scotland and died in 1541. The Princess Mary Tudor married King Louis XII of France and then Charles Brandon, Duke of Suffolk (the son of Henry VII's standard bearer, who died at Bosworth).
9. Just when it began to look as if everything was going Henry's way, another pretender appeared on the scene. This one proved to be a bit more unsettling for the Tudors. What was this second pretender's name?

Answer: Perkin Warbeck

Perkin Warbeck was the son of Jews living in Tournai. He pretended to be the younger of the two princes in the Tower, Richard, Duke of York.
10. The last pretender gathered support in the north, living for some time at the court of James IV in Scotland. After James sent him packing south, he was captured near Beaulieu in October 1497. The Earl of Warwick, the last male in the Plantagenet line was caught up in a conspiracy with the pretender, and Henry had him executed on Tower Hill. Where did Henry have his last real rival buried?

Answer: Bisham Abbey in Buckinghamshire

Bisham Abbey has become a privately owned sports center open to the public.
Source: Author gimmel33

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 87: 7/10
Jan 25 2023 : Guest 81: 8/10
Jan 25 2023 : Guest 197: 10/10
Jan 22 2023 : Guest 45: 8/10
Jan 22 2023 : Guest 211: 2/10
Jan 14 2023 : Guest 88: 6/10
Dec 25 2022 : Guest 31: 9/10
Dec 20 2022 : Guest 94: 2/10
Dec 11 2022 : Guest 90: 9/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Tudor Celebrities Average
2. Tudor Analogies 2 Average
3. The Life of Thomas Seymour Average
4. Tudor Name Game Average
5. House of Tudor 1 Average
6. Elizabeth I & Mary of Scotland Average
7. King Edward VI Easier
8. Tudor Analogies Average
9. The Tudors of England Average
10. Margaret Tudor, the Tragic Queen Tough
11. Anne Boleyn Average
12. Tudors All... Tough

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us