Quiz about Tudors All
Quiz about Tudors All

Tudors All... Trivia Quiz


Try this quiz on the Tudors, some familiar, some less so...

A multiple-choice quiz by atreidesman. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Tudor

Author
atreidesman
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
197,269
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2885
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: AnneBoleynFan1 (8/10), Guest 176 (4/10), Guest 81 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Henry VII Tudor was a great-grandson of King Charles VI of France by way of his paternal grandmother. Who was this French princess? Hint

Anne of Brittany
Berthe of Toulouse
Katherine de Valois
Constance of Provence

2. The eldest child, a daughter, was born to Owen Tudor and Katherine de Valois around 1425. What was her name?

Hint

Cicely
Tacina
Adelizia
Constance

3. What title did Edmund Tudor (father of Henry VII) hold? Hint

Earl of Angus
Earl of Pembroke
Earl of Richmond
Duke of Norfolk

4. How old was Margaret Beaufort when she gave birth to the future Henry VII? Hint

22
13
17
16

5. Henry VII was supported by his paternal uncle against Richard III. What was the name of this Tudor uncle? Hint

Maredudd
Jasper
David
Andrew

6. What was the relationship between James V of Scotland, Edward VI of England and Lady Frances Brandon? Hint

siblings
first cousins
half-siblings
they are not related

7. Which title was NOT held by Mary Tudor (daughter of Henry VII and Elizabeth of York)? Hint

Queen of France
Princess of England
Duchess of Suffolk
Princess of Wales

8. Charles Brandon and Mary Tudor's eldest daughter Frances is known as the mother of the unfortunate Lady Jane Grey. Charles and Mary also had a second daughter. What was her name? Hint

Eleanor Brandon
Mary Brandon
Catherine Brandon
Isabel Brandon

9. Who was NOT in the line of the succession at the death of Henry VIII? Hint

Frances Brandon
Arabella Stuart
Jane Grey
Catherine Grey

10. This wife of Henry VIII lived in comfortable retirement in England and was often present at court as "the king's dearest sister". Who was she? Hint

Anne of Cleves
Catherine Parr
Catherine of Aragon
Lady Margaret Douglas


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Henry VII Tudor was a great-grandson of King Charles VI of France by way of his paternal grandmother. Who was this French princess?

Answer: Katherine de Valois

Katherine de Valois and Owen Tudor were the parents of Edmund Tudor, father of Henry VII.
2. The eldest child, a daughter, was born to Owen Tudor and Katherine de Valois around 1425. What was her name?

Answer: Tacina

Tacina Tudor later married Reynaud Grey of Wilton and had issue.
3. What title did Edmund Tudor (father of Henry VII) hold?

Answer: Earl of Richmond

Edmund Tudor, Earl of Richmond married Margaret Beaufort and fathered Henry VII.
4. How old was Margaret Beaufort when she gave birth to the future Henry VII?

Answer: 13

She was 13 and never had any more children.
5. Henry VII was supported by his paternal uncle against Richard III. What was the name of this Tudor uncle?

Answer: Jasper

Jasper Tudor, Earl of Pembroke.
6. What was the relationship between James V of Scotland, Edward VI of England and Lady Frances Brandon?

Answer: first cousins

They are the children of Margaret Tudor, Henry VIII, and Mary Tudor respectively.
7. Which title was NOT held by Mary Tudor (daughter of Henry VII and Elizabeth of York)?

Answer: Princess of Wales

She was Princess of England by birth, Queen of France by her marriage to Louis XII and Duchess of Suffolk by her marriage to Charles Brandon.
8. Charles Brandon and Mary Tudor's eldest daughter Frances is known as the mother of the unfortunate Lady Jane Grey. Charles and Mary also had a second daughter. What was her name?

Answer: Eleanor Brandon

Eleanor Brandon married Henry Clifford, Earl of Cumberland and had issue. The Dukes of Marlborough can claim descent from Eleanor Brandon.
9. Who was NOT in the line of the succession at the death of Henry VIII?

Answer: Arabella Stuart

Arabella Stuart, although a descendant of Margaret Tudor, was not born until later.
10. This wife of Henry VIII lived in comfortable retirement in England and was often present at court as "the king's dearest sister". Who was she?

Answer: Anne of Cleves

Anne of Cleves lived in retirement after her divorce from Henry VIII.
She was often present at court and rode in Mary I Tudor's coronation procession.
Source: Author atreidesman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor fringe before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : AnneBoleynFan1: 8/10
Jan 30 2023 : Guest 176: 4/10
Jan 26 2023 : Guest 81: 6/10
Jan 26 2023 : Guest 197: 9/10
Jan 23 2023 : Reamar42: 5/10
Jan 22 2023 : Guest 45: 8/10
Jan 22 2023 : Guest 211: 2/10
Jan 15 2023 : Guest 68: 6/10
Jan 08 2023 : Guest 90: 7/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. King Edward VI Easier
2. House of Tudor 2 Average
3. Boleyn Mania Average
4. The Forbidden Loves of the Grey Sisters Average
5. Tudor Name Game Average
6. The Tudors of England Average
7. The Life of Thomas Seymour Average
8. House of Tudor 1 Average
9. Arthur Tudor Average
10. Tudor Song Titles Average
11. Tudor Analogies Average
12. Tudor Celebrities Average

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us