Quiz about The Life of Thomas Seymour
Quiz about The Life of Thomas Seymour

The Life of Thomas Seymour Trivia Quiz


Follow the life of Thomas Seymour through his own eyes, and maybe figure out just what he was thinking!

A multiple-choice quiz by princess_1990. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Tudor

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
287,629
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
1157
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 90 (8/15), Guest 197 (14/15), Guest 45 (14/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The first time I open my eyes, I see my parents standing above me. I try to ask them their names, but I can only make little gurgling noises. Just what are their names, anyway? Hint

John Seymour and Margaret Wentworth
John Seymour and Jane Wentworth
Edward Seymour and Margaret Wentworth
Edward Seymour and Jane Wentworth

2. Since we are not old enough to go to court with my father, my brother Edward and I run around our family estate. For some reason, however, the name escapes me. Can you tell me the name of our home? Hint

Foxhall
Wulfhall
Harehall
Coyotehall

3. I hope to become big and successful when I grow up, but my sister outdoes all of us by marrying the King of England himself! Do you know her name?

Answer: (Two Words, or just first name)
4. I am now finally old enough to go to court, where I will be able to make my fortune. While there, I meet a beautiful lady who is absolutely smitten with me. Too bad the King already has his eyes on her, and won't let her out of his sight. What is the name of my unattainable love? Hint

Catherine Willoughby
Katherine Grey
Catherine Carey
Katherine Parr

5. It's about time! The King gives me a title of my own. I was getting worried. My brother is already loaded with honors. What is this first official title that I am receiving, making me the controller of the seas? Hint

Lord Protector
Lord High Admiral
Marshall of Ireland
Earl of Hereford

6. Well, my first love is now free since the King has died, and she has money and a title in addition to her beauty, but I think that now I can get an even better match. Which of these people am I considering as a worthy bride? Hint

Either of the two princesses Mary and Elizabeth
The Duchess of Somerset
The Dowager Queen
The Queen of France

7. So the Council was not happy about my high marriage hopes, and I have to marry elsewhere. No big deal. While my wife isn't looking, I can still steal precious hours alone with this girl, my beautiful teenage stepdaughter. What was her name again? Hint

Mary Tudor
Mary Grey
Jane Grey
Elizabeth Tudor

8. I have now been made Baron Sudeley, but that's not quite enough for me. I mean, my brother is the Regent for the new King! Good thing I am the King's favorite uncle. What have I been doing to make King Edward VI like me more than my brother? Hint

Training his spaniel puppy
Spending quality time with him
Giving him pocket money
Telling him sentimental stories about his mother

9. I am so wrapped up with my own plans that I have nearly missed the birth of my daughter and death of my wife. My late wife told me our daughter's name right before she died, but I seem to have trouble remembering. Maybe you can help me out. Was her name Mary?

Yes
No

10. To get even more power, it is a good idea to cement my favor with a marriage alliance. If King Edward marries a girl who is sympathetic to me, I could control him through her! I have a girl in mind already. She has been staying at Chelsea with me and my wife. What is her name? Hint

Mary Grey
Frances Grey
Katherine Grey
Jane Grey

11. My plan to marry Edward to one of my supporters turns out to be a bust. Well, I have another plan, but it's pretty drastic. How do I plan to get total control of the government? Hint

By kidnapping the king
By robbing the king
By killing the king
None of these

12. When I get inside King Edward's rooms, I look around for his bed. However, I only take two steps before something goes wrong. In panic, I shoot my gun. What happened that made me open fire? Hint

The king's guards were waiting for me
I see someone stabbing the king
I saw a ghost
The king's dog started barking

13. I am discovered in the King's rooms, gun in hand. What do they do with me? Hint

Take me to the Tower of London
Give me 60 lashes of the whip then and there
Throw me out into the street
They exile me from England

14. Boy, am I in trouble now! What I have done is treason, and the Council demands that I must pay for what I tried to do to King Edward. Their recommendation is execution. by what means do they want me to die? Hint

Beheading
Hanging
Burning at the stake
Starvation

15. The guards lead me to the place where I will die. I hold my breath and look at the sky, and remember sadly that this is my favorite time of year. What day is it, exactly? Hint

May 20, 1549
March 20, 1549
July 20, 1549
October 20, 1549


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The first time I open my eyes, I see my parents standing above me. I try to ask them their names, but I can only make little gurgling noises. Just what are their names, anyway?

Answer: John Seymour and Margaret Wentworth

Thomas Seymour is the second son of John and Margaret Seymour. The Seymours enjoy some influence and power in England, as they are a rather old and noble family.
2. Since we are not old enough to go to court with my father, my brother Edward and I run around our family estate. For some reason, however, the name escapes me. Can you tell me the name of our home?

Answer: Wulfhall

Wulfhall was located in Wiltshire, England. It had been the ancient home of the Seymours for many years. It is reported that Henry VIII first fell in love with Jane Seymour went he went to visit the Seymours there, during his marriage to Anne Boleyn.
3. I hope to become big and successful when I grow up, but my sister outdoes all of us by marrying the King of England himself! Do you know her name?

Answer: Jane Seymour

Jane Seymour married Henry VIII on May 30, 1536, only eleven days after Anne Boleyn's execution. With Jane's rise to power, it was only expected that her family would gain some advantage from it, just as Anne's family had received titles and lands when she had been queen.
4. I am now finally old enough to go to court, where I will be able to make my fortune. While there, I meet a beautiful lady who is absolutely smitten with me. Too bad the King already has his eyes on her, and won't let her out of his sight. What is the name of my unattainable love?

Answer: Katherine Parr

Katherine Parr fell in love with Thomas Seymour after the death of her second husband. They carried on a flirtation for a while, but soon Henry VIII started to notice her, and when he decided that he wanted to marry her, he sent Thomas off on foreign business away from England, so he could have Katherine for himself.
5. It's about time! The King gives me a title of my own. I was getting worried. My brother is already loaded with honors. What is this first official title that I am receiving, making me the controller of the seas?

Answer: Lord High Admiral

The title of Lord High Admiral meant that Thomas controlled England's navy. This title may have been given partly so that Thomas would be away from court more often and he would not be able to woo Katherine Parr. However, Thomas was always eager for new titles and more power.
6. Well, my first love is now free since the King has died, and she has money and a title in addition to her beauty, but I think that now I can get an even better match. Which of these people am I considering as a worthy bride?

Answer: Either of the two princesses Mary and Elizabeth

Thomas decided that the best way to get more power was to marry royalty. He thought it would be the best for him if he could marry either the Princess Mary or the Princess Elizabeth, because then he would have a shot at becoming King of England someday. However, the King's Council would not approve this plan, and the Princess could not marry without the Council's approval.
7. So the Council was not happy about my high marriage hopes, and I have to marry elsewhere. No big deal. While my wife isn't looking, I can still steal precious hours alone with this girl, my beautiful teenage stepdaughter. What was her name again?

Answer: Elizabeth Tudor

Katherine Parr ended up marrying Thomas, since Henry VIII had already died. She was the Dowager Queen, so she was royal, though by marriage, not birth. However, Thomas did not give up his hopes of marrying one of the princesses, and when Katherine Parr invited the Princess Elizabeth to live with them at Chelsea, he tried to seduce her behind Katherine's back.
8. I have now been made Baron Sudeley, but that's not quite enough for me. I mean, my brother is the Regent for the new King! Good thing I am the King's favorite uncle. What have I been doing to make King Edward VI like me more than my brother?

Answer: Giving him pocket money

Edward Seymour, Thomas's brother, kept King Edward very low in pocket money, so Thomas tried to sweeten Edward by giving him extra money to spend. This had the desired effect on the young King, who felt stifled by the Lord Protector Seymour.
9. I am so wrapped up with my own plans that I have nearly missed the birth of my daughter and death of my wife. My late wife told me our daughter's name right before she died, but I seem to have trouble remembering. Maybe you can help me out. Was her name Mary?

Answer: Yes

Mary Seymour was born on August 30 or 31, 1548. She was named Mary after the Princess Mary Tudor. Katherine Parr died only a week later, and Mary disappears from the records only a few years after that.
10. To get even more power, it is a good idea to cement my favor with a marriage alliance. If King Edward marries a girl who is sympathetic to me, I could control him through her! I have a girl in mind already. She has been staying at Chelsea with me and my wife. What is her name?

Answer: Jane Grey

Jane Grey was a cousin of Edward. She was born the same month and year as Edward, and was equally as Protestant, so it was thought that she would be a good match. Thomas felt that he would easily be able to control her, so if she married Edward, he could indirectly rule England.

However, Edward decided not to marry her. He thought it was his duty to marry foreign royalty, as his father had wanted.
11. My plan to marry Edward to one of my supporters turns out to be a bust. Well, I have another plan, but it's pretty drastic. How do I plan to get total control of the government?

Answer: By kidnapping the king

Thomas gathered a few followers and tried to build up an army. He decided that if he could kidnap the king and perhaps ransom him off, he could get either power or money, and would be able to supplant his brother Edward, "the Good Duke", in the Council.
12. When I get inside King Edward's rooms, I look around for his bed. However, I only take two steps before something goes wrong. In panic, I shoot my gun. What happened that made me open fire?

Answer: The king's dog started barking

Edward's spaniel puppy caught Thomas sneaking in, and barked hysterically at the intruder. Thomas was afraid that the guards would hear the dog, and desperately shot the gun. Unfortunately, this wasn't a good plan because the shot was louder than the barking, and he woke both the King and the guards.
13. I am discovered in the King's rooms, gun in hand. What do they do with me?

Answer: Take me to the Tower of London

Being in the King's rooms at night, unauthorized, armed with a gun could only be construed as treason, and he was carted off to the Tower to await sentencing.
14. Boy, am I in trouble now! What I have done is treason, and the Council demands that I must pay for what I tried to do to King Edward. Their recommendation is execution. by what means do they want me to die?

Answer: Beheading

The penalty for treason was death, and although most traitors die in a painful, drawn-out way, nobility usually were killed by beheading. The death warrant had to go through his brother Edward, but he stalled so much, that John Dudley brought it to the King and got it passed that way. Edward Seymour made no move to stop it.
15. The guards lead me to the place where I will die. I hold my breath and look at the sky, and remember sadly that this is my favorite time of year. What day is it, exactly?

Answer: March 20, 1549

Thomas was executed on March 20, 1549, on Tower Hill. At his death, he was found to have written notes to both of the Princesses that he had hidden in his clothing, warning them about Edward Seymour's treachery. The notes were discovered and destroyed.
Source: Author princess_1990

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 90: 8/15
Jan 23 2023 : Guest 197: 14/15
Jan 22 2023 : Guest 45: 14/15
Jan 22 2023 : Guest 211: 5/15
Jan 14 2023 : Guest 105: 10/15
Jan 01 2023 : Guest 220: 12/15
Dec 04 2022 : Guest 174: 12/15

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. King Edward VI Easier
2. House of Tudor 2 Average
3. Boleyn Mania Average
4. Tudor Name Game Average
5. The Forbidden Loves of the Grey Sisters Average
6. The Tudors of England Average
7. Arthur Tudor Average
8. House of Tudor 1 Average
9. Tudor Song Titles Average
10. Tudor Analogies Average
11. Elizabeth I & Mary of Scotland Average
12. Tudor Celebrities Average

2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us