Quiz about Anne Boleyn
Quiz about Anne Boleyn

Anne Boleyn Trivia Quiz


It's said we are all here for a reason. Anne's was to be the mother of the great Elizabeth I but was not given the chance to see it happen.

A multiple-choice quiz by Uteute. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Tudor

Author
Uteute
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
311,913
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1924
Last 3 plays: Guest 106 (9/10), Reamar42 (8/10), Guest 45 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When did King Henry marry the Lady Anne? Hint

January, 1533
March, 1534
September, 1533
December, 1535

2. When was the Lady Anne actually crowned Queen consort? Hint

March, 1533
September, 1533
June, 1533
January, 1534

3. When was Elizabeth, the future Queen of England, born? Hint

August 31st, 1533
May 11th, 1533
September 7th, 1533
November 25th, 1533

4. Which of these men was NOT arrested during the fall of Queen Anne from power? Hint

Lord Rochford
George Boleyn
Thomas Howard, Duke of Norfolk
Mark Smeaton

5. It has been stated in several publications that Anne had a sixth finger or an additional thumb.

True
False

6. There are various versions and spellings of Anne Boleyn's name. Which is generally used on contemporary portraits of her? Hint

Anne Bullen
Anne de Boulain
Anna Boleyna
Anna Bolina

7. What evidence is there that King Henry was genuinely in love with the Lady Anne? Hint

Anne's quick wit
Her dark beauty
Marrying her before the annulment to Catherine
His love letters

8. What title did Henry VIII create in September 1532 for Anne? Hint

Duchess of Suffolk
Lady of Norfolk
Queen of England
Marquess of Pembroke

9. How many children did Anne have that outlived her? Hint

1
3
2
0

10. Anne was NOT involved with which of the following? Hint

Having the Bible translated into English to make it available to everyone
Assisting with the death of Queen Katherine
Sewing clothes with her own hands to be distributed to the poor
Pursuading the King not to burn religious heretics


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When did King Henry marry the Lady Anne?

Answer: January, 1533

This marriage was solemnized in secret in 1533 due to the fact Henry was still married to Queen Katherine of Aragon. Anne was only to be queen for 1,000 days.
2. When was the Lady Anne actually crowned Queen consort?

Answer: June, 1533

Although she was secretly married in January, it was not until the King appointed Thomas Cranmer as Archbishop of Canterbury that it was determined that Henry's and Katherine's marriage was really null and void. Also, at this time the Pope and the Cardinal Wolsey would not recognize the marriage of Henry and Anne.
3. When was Elizabeth, the future Queen of England, born?

Answer: September 7th, 1533

So, married in January, crowned in June and a mother in September. Talk about stress ...! What a whirlwind of a year!
4. Which of these men was NOT arrested during the fall of Queen Anne from power?

Answer: Thomas Howard, Duke of Norfolk

Thomas Howard was Anne's uncle and history reports he read the court's finding at the accused trial of "guilty of adultery and plotting to kill Henry". George Boleyn and Lord Rochford are one and the same. Mark Smeaton was Anne's personal musician.
5. It has been stated in several publications that Anne had a sixth finger or an additional thumb.

Answer: True

It was never a proven fact and during this era to be deformed could have been taken as an indication of involvement with witchcraft. It may of course have been hostile propaganda - or a very minor abnormality exaggerated for any of a number of reasons.
6. There are various versions and spellings of Anne Boleyn's name. Which is generally used on contemporary portraits of her?

Answer: Anna Bolina

The original family name, Bullen, was often written Boleyn to make it look and sound less ordinary and more aristocratic. (Her family coat of arms includes bulls). Anna de Boullan is how she signed at least one letter to her father. The version Anna Bolina is, of course, latinized.
7. What evidence is there that King Henry was genuinely in love with the Lady Anne?

Answer: His love letters

King Henry detested writing. However there are 17 letters to his beloved. They have been preserved.

There is disagreement about Anne's beauty. It was perhaps not of the greatest, but her skin colour was 'olive' and she had dark hair and large, dark and mysterious eyes - altogether a slightly exotic lady with a whiff of the 'femme fatale' about her.
8. What title did Henry VIII create in September 1532 for Anne?

Answer: Marquess of Pembroke

Anne was made a marquess in her own right, a most ununusal distinction. The title of Duchess of Suffolk was at one time held by Henry's sister, Mary, although she was never known by this title during her lifetime due to her prior status as the queen of France.
9. How many children did Anne have that outlived her?

Answer: 1

Poor Anne had miscarried once and had a stillborn child once by 1535. It was never determined if she was attempting to have her children too close together.
10. Anne was NOT involved with which of the following?

Answer: Assisting with the death of Queen Katherine

Anne might have thought about Catherine dying, but there is no evidence that she was involved with her death. It has been noted that Queen Anne was a very charitable to the poor; also, that the King only burned heretics before and after Anne's reign.
Source: Author Uteute

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 30 2023 : Guest 106: 9/10
Jan 23 2023 : Reamar42: 8/10
Jan 22 2023 : Guest 45: 7/10
Jan 22 2023 : Guest 211: 4/10
Jan 10 2023 : Guest 105: 9/10
Jan 01 2023 : Guest 220: 7/10
Dec 31 2022 : Guest 174: 10/10
Dec 11 2022 : Guest 122: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. King Edward VI Easier
2. House of Tudor 2 Average
3. Boleyn Mania Average
4. The Forbidden Loves of the Grey Sisters Average
5. Tudor Name Game Average
6. The Tudors of England Average
7. The Life of Thomas Seymour Average
8. Arthur Tudor Average
9. House of Tudor 1 Average
10. Tudor Song Titles Average
11. Tudor Analogies Average
12. Tudor Celebrities Average

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us