Quiz about Elizabeth I  Mary of Scotland
Quiz about Elizabeth I  Mary of Scotland

Elizabeth I & Mary of Scotland Quiz


Elizabeth I and Mary, Queen of Scots were neighboring rulers. Two very different women, they also had many things in common besides their diplomatic relationship. The questions in this quiz deal with the similarities and differences in their lives.

A multiple-choice quiz by katlee. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Tudor

Author
katlee
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
292,179
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2017
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 197 (8/10), Guest 45 (9/10), Guest 211 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which queen - Elizabeth I or Mary, Queen of Scots - was related to King Henry VII of England? Hint

Elizabeth I
Both
Mary, Queen of Scots
Neither

2. Which queen - Elizabeth I or Mary, Queen of Scots - lost a parent violently while they were still a child? Hint

Neither
Both
Elizabeth I
Mary, Queen of Scots

3. Which Queen had been declared illegitimate earlier in her life time? Elizabeth I or Mary, Queen of Scots? Hint

neither
Mary, Queen of Scots
Elizabeth I
both

4. Which Queen - Elizabeth I or Mary, Queen of Scots traveled outside of the borders of her country of birth? Hint

Mary, Queen of Scots
Both
Elizabeth
Neither

5. Which Queen - Elizabeth I or Mary, Queen of Scots - was married to Phillip II of Spain? Hint

Neither
Elizabeth I
Mary, Queen of Scots
both

6. Which Queen - Elizabeth I or Mary, Queen of Scots - married? Hint

Both
Mary, Queen of Scots
Neither
Elizabeth I

7. Which Queen - Elizabeth I or Mary, Queen of Scots had brothers and sisters - NOT counting half-brothers or half-sisters or siblings who died in early infancy? Hint

Elizabeth I
Neither
Mary, Queen of Scots
Both

8. Which Queen - Elizabeth I or Mary, Queen of Scots - had a child? Hint

Elizabeth I
Neither
Both
Mary, Queen of Scots

9. Which Queen - Elizabeth I or Mary, Queen of Scots was accused of being involved with a murderer? Hint

Both
Elizabeth I
Mary, Queen of Scots
Neither

10. Which Queen was beheaded - Elizabeth I or Mary Queen of Scots? Hint

Mary, Queen of Scots
Both
Elizabeth I
Neither


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which queen - Elizabeth I or Mary, Queen of Scots - was related to King Henry VII of England?

Answer: Both

Elizabeth was his granddaughter through Henry VIII and Anne Boleyn. Mary was his great-granddaughter through Margaret and James IV of Scotland. Margaret and Henry VIII were brother and sister. Elizabeth and Mary were second cousins.
2. Which queen - Elizabeth I or Mary, Queen of Scots - lost a parent violently while they were still a child?

Answer: Elizabeth I

Mary's father James V died of an unknown illness at Falkland Palace, Fife, when she was only five days old. Upon hearing he that had a daughter James reportedly said, "It came with a lass and it will end with a lass" referring to the Stuart rule of Scotland.

Elizabeth's mother Anne Boleyn, the second wife of Henry VIII was beheaded when Elizabeth I was only two and a half years old.
3. Which Queen had been declared illegitimate earlier in her life time? Elizabeth I or Mary, Queen of Scots?

Answer: Elizabeth I

After her mother's death Elizabeth I was declared illegitimate by Henry VIII. But in his will he reinstated her into the line of succession to the throne.
4. Which Queen - Elizabeth I or Mary, Queen of Scots traveled outside of the borders of her country of birth?

Answer: Mary, Queen of Scots

When Mary was 5 years old her mother, Marie of Guise, arranged, her marriage to Francis, the Dauphin of France. She then sent Mary to France to be raised with her future husband and the other royal children.

Elizabeth was proud of the fact that she never left England!
5. Which Queen - Elizabeth I or Mary, Queen of Scots - was married to Phillip II of Spain?

Answer: Neither

At one time or another each queen was considered as a potential bride for Phillip II of Spain. Phillip's previous wife had been Mary I (Bloody Mary) of England.
6. Which Queen - Elizabeth I or Mary, Queen of Scots - married?

Answer: Mary, Queen of Scots

Mary's three husbands were Francis II, king of France and her childhood companion, Lord Henry Darnley and Lord Bothwell. Elizabeth I considered herself wedded to England and never married, hence the term "Virgin Queen".
7. Which Queen - Elizabeth I or Mary, Queen of Scots had brothers and sisters - NOT counting half-brothers or half-sisters or siblings who died in early infancy?

Answer: Neither

Both Mary and Elizabeth were the only surviving children from their parent's unions. Elizabeth had two legitimate half-siblings - Mary I (Bloody Mary) and Edward VI.

Elizabeth's father, Henry VIII, had illegitimate children, most notably Henry Fitzroy, Duke of Richmond. Mary's father, James V, had a number of mistresses and at least three known illegitimate children.
8. Which Queen - Elizabeth I or Mary, Queen of Scots - had a child?

Answer: Mary, Queen of Scots

Mary had a son, James, by her second husband Lord Henry Stewart Darnley. James grew up to be King James VI of Scotland and King James I of England. Elizabeth had been dancing when she was told of James' birth. She sank to her chair saying 'The Queen of Scots is lighter of a fair son and I am but of barren stock'. But Elizabeth sent the baby a present, anyway.
9. Which Queen - Elizabeth I or Mary, Queen of Scots was accused of being involved with a murderer?

Answer: Both

Early in Elizabeth's reign, Amy Dudley, the wife of Elizabeth's favorite, Lord Robert Dudley (Earl of Leicester) was found dead at the bottom of a staircase. Many at the time thought that Amy had been murdered and that Lord Robert had something to do with the killing.

Mary's husband was staying at a house at Kirk O'Field outside of Edinburgh when the house blew up and he was killed. Henry was recuperating from an illness at the time. The oddities were that his body was found wearing a nightshirt outside of the house without a mark on it. His servant Taylor lay dead beside him. It was later ascertained that both had been strangled.
10. Which Queen was beheaded - Elizabeth I or Mary Queen of Scots?

Answer: Mary, Queen of Scots

Afterwards Queen Elizabeth I claimed that she had been deceived into signing Mary's death warrant. Some have claimed that Elizabeth knew that Mary had to die. Either way, Mary was beheaded using an axe instead of the more royal method of a sword. After the beheading the executioner lifted Mary's head so that all could see that she was dead.

The head fell out of his hand - Mary had been wearing a wig.
Source: Author katlee

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 197: 8/10
Jan 22 2023 : Guest 45: 9/10
Jan 22 2023 : Guest 211: 4/10
Jan 22 2023 : Guest 87: 6/10
Jan 17 2023 : Guest 4: 6/10
Jan 14 2023 : Guest 105: 8/10
Jan 10 2023 : Guest 105: 8/10
Jan 03 2023 : Guest 2: 10/10
Jan 02 2023 : Guest 27: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Tudor Celebrities Average
2. Tudor Analogies 2 Average
3. The Life of Thomas Seymour Average
4. The House of Tudor: Bosworth to 1500 Average
5. Tudor Name Game Average
6. House of Tudor 1 Average
7. King Edward VI Easier
8. Tudor Analogies Average
9. The Tudors of England Average
10. Margaret Tudor, the Tragic Queen Tough
11. Anne Boleyn Average
12. Tudors All... Tough

1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us