Quiz about Obscure Tudors
Quiz about Obscure Tudors

Obscure Tudors Trivia Quiz


Everyone knows Tudor Royalty: Henry VIII, Elizabeth I, Anne Boleyn, etc. But what about those little-known people behind the scenes? Test how much you really know about the Tudor Era.

A multiple-choice quiz by princess_1990. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Tudor

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
285,873
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
5445
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 176 (5/10), Reamar42 (6/10), Guest 45 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When Elizabeth I was under scrutiny for her involvement with Thomas Seymour, her governess Kat Ashley was sent to the Tower for questioning. Who else was sent with her? Hint

Thomas Parry
Thomas Carey
William Parry
William Carey

2. Lady Jane Grey is known as the "Nine Days Queen" who was tragically executed at the young age of sixteen. Her sister Katherine, too, was the focus of rebels who wanted a Protestant queen. However, their youngest sister was more or less overlooked. Who was she? Hint

Mary Grey
Frances Grey
Anne Grey
Eleanor Grey

3. Henry VIII is famous for saying "I like her not!" when he met his intended bride, Anne of Cleves, face to face. Perhaps he would have prefered this sister of Anne's, who had been considered as a possible bride. Hint

Amanda
Amy
Amelia
Alicia

4. King Edward VI is known for being the only legitimate son of Henry VIII. Who was appointed as King Edward's Royal Whipping Boy and became his close friend? Hint

Barnaby Fitzpatrick
Barnaby Fitzpeter
Barney Fitzpatrick
Barney Fitzpeter

5. Katherine of Aragon was the beautiful Spanish Infanta that married both Tudor Princes, Arthur and Henry. But how well do you know this governess of hers, who was dismissed from her service during her seven years of widowhood? Hint

Doņa Evette
Doņa Elizabeth
Doņa Elvira
Doņa Emilia

6. Robert Dudley was extremely important to Elizabeth I, as a best friend and possibly more. His sister was also a close friend of Elizabeth's, although she did not achieve her brother Robert's fame. Who was she? Hint

Margaret Shelton
Margaret Sidney
Mary Sidney
Mary Shelton

7. Kings had fools and jesters to keep their spirits up. Who was the long-time fool of Henry VIII? Hint

Robert Somers
Bill Somers
Will Somers
Walter Somers

8. The second wife of Henry VIII, Anne Boleyn, will forever be remembered for her beheading. Less known is this woman, the Countess of Salisbury, who was butchered by the executioner, taking as many as eleven blows to die. Hint

Margaret Pole
Melissa Pole
Mary Pole
Mandy Pole

9. For those who are Anne Boleyn enthusiasts, you will know that she was banished from court for involving herself with Henry Percy, heir to the Dukedom of Northumberland. Who was the wife that he married soon after? Hint

Margaret Talbot
Margaret Tudor
Mary Tudor
Mary Talbot

10. Katherine of Aragon had a large number of supporters during her divorce. The most ardent was this man, the Spanish Ambassador, that worked for her and her daughter's cause until his retirement in 1545. Hint

Enrique Chapuys
Ferdinand Diaz
Fray Diego
Eustace Chapuys


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When Elizabeth I was under scrutiny for her involvement with Thomas Seymour, her governess Kat Ashley was sent to the Tower for questioning. Who else was sent with her?

Answer: Thomas Parry

Thomas Parry was Elizabeth's treasurer and household manager and knew as much about the Seymour affair as Kat did. They were both questioned closely in the Tower.
2. Lady Jane Grey is known as the "Nine Days Queen" who was tragically executed at the young age of sixteen. Her sister Katherine, too, was the focus of rebels who wanted a Protestant queen. However, their youngest sister was more or less overlooked. Who was she?

Answer: Mary Grey

Mary Grey was the youngest of the Grey sisters. She was a dwarf, and had a hunched back. Like her sisters, she ended up in the Tower - for secretly marrying. Her husband was Thomas Keyes, ironically one of the tallest men in London.
3. Henry VIII is famous for saying "I like her not!" when he met his intended bride, Anne of Cleves, face to face. Perhaps he would have prefered this sister of Anne's, who had been considered as a possible bride.

Answer: Amelia

Amelia was Anne's younger sister. Both sisters had their portraits painted by Hans Holbein, so Henry could see which one he liked better. He fell in love with Anne's portrait, and since she was the elder sister anyway, he summoned her to England. He found her portrait less than realistic. Anne's misleading portrait still survives, but Amelia's has disappeared.
4. King Edward VI is known for being the only legitimate son of Henry VIII. Who was appointed as King Edward's Royal Whipping Boy and became his close friend?

Answer: Barnaby Fitzpatrick

Edward became king at only nine years old, and as it would have been treason to whip the king for doing wrong, a Royal Whipping Boy was hired to receive the punishment. Edward and Barnaby formed a close friendship.
5. Katherine of Aragon was the beautiful Spanish Infanta that married both Tudor Princes, Arthur and Henry. But how well do you know this governess of hers, who was dismissed from her service during her seven years of widowhood?

Answer: Doņa Elvira

Katherine's years of widowhood were hard on all of her servants and ladies, and the Infanta was under a lot of pressure to keep herself out of poverty. Doņa Elvira Manuel was dismissed by Katherine when she was found to be a spy for those who wished for King Ferdinand (Katherine's father) to no longer rule Castile through his crazy daughter, Queen Juana, who had become Queen upon her mother's death.
6. Robert Dudley was extremely important to Elizabeth I, as a best friend and possibly more. His sister was also a close friend of Elizabeth's, although she did not achieve her brother Robert's fame. Who was she?

Answer: Mary Sidney

Mary Sidney was a devoted and loyal friend to Elizabeth I. She was so close with her that she helped nurse Elizabeth through a bout of smallpox early in her reign, exposing herself to disease. Mary went down with smallpox soon after Elizabeth recovered, but while Elizabeth's had been a mild attack, Mary's case of smallpox was so severe that she was permanently disfigured.

Afterwards, she avoided court, and whenever she came back to visit her old friend, she would only do so wearing heavy veils to hide her face.
7. Kings had fools and jesters to keep their spirits up. Who was the long-time fool of Henry VIII?

Answer: Will Somers

Will Somers was Henry VIII's jester for many years. It was a dangerous position to have, because his temper was so unpredictable and the ever-changing politics of the country meant that many topics were taboo, but he managed to survive, and to the end was a good friend of Henry's.
8. The second wife of Henry VIII, Anne Boleyn, will forever be remembered for her beheading. Less known is this woman, the Countess of Salisbury, who was butchered by the executioner, taking as many as eleven blows to die.

Answer: Margaret Pole

Margaret Pole, Countess of Salisbury, was executed solely for her Plantagenet blood. Fearful of being usurped by the Plantagenets because of the short length of time the Tudors had been in power, Henry VIII had most of the Poles imprisoned. Before this, she was the governess of Mary I, his own daughter. Margaret and Katherine of Aragon even discussed marriage plans between Margaret's son and Princess Mary.

Her execution was one of the worst the Tower has ever seen.
9. For those who are Anne Boleyn enthusiasts, you will know that she was banished from court for involving herself with Henry Percy, heir to the Dukedom of Northumberland. Who was the wife that he married soon after?

Answer: Mary Talbot

At the time this affair took place, Henry was actually betrothed to Mary already. Henry unwillingly left Anne under the threat of disinhertance, and married his betrothed. However, it was a very unhappy marriage, and Mary asked for a divorce not long before Anne Boleyn's execution. Henry died soon after.
10. Katherine of Aragon had a large number of supporters during her divorce. The most ardent was this man, the Spanish Ambassador, that worked for her and her daughter's cause until his retirement in 1545.

Answer: Eustace Chapuys

Chapuys was the Spanish ambassador to England for about two decades, and despite all the problems that he caused by his meddling in Henry's "Great Matter" and championing Katherine of Aragon's cause, he and Henry VIII parted as old friends.
Source: Author princess_1990

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 176: 5/10
Jan 23 2023 : Reamar42: 6/10
Jan 22 2023 : Guest 45: 8/10
Jan 21 2023 : KulyrieLex: 8/10
Jan 21 2023 : Guest 197: 8/10
Jan 15 2023 : Guest 68: 7/10
Jan 14 2023 : Guest 211: 2/10
Jan 08 2023 : Guest 90: 6/10
Jan 04 2023 : Guest 86: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. King Edward VI Easier
2. House of Tudor 2 Average
3. Boleyn Mania Average
4. The Forbidden Loves of the Grey Sisters Average
5. Tudor Name Game Average
6. The Tudors of England Average
7. The Life of Thomas Seymour Average
8. Arthur Tudor Average
9. House of Tudor 1 Average
10. Tudor Song Titles Average
11. Tudor Analogies Average
12. Tudor Celebrities Average

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us