FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Tudor Dynasty II
Quiz about The Tudor Dynasty II

The Tudor Dynasty II Trivia Quiz


A brief history on the Tudor Dynasty.

A multiple-choice quiz by Jaffas85. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Tudor

Author
Jaffas85
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
52,807
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
6021
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 68 (7/15), Guest 193 (12/15), Guest 3 (15/15).
- -
Question 1 of 15
1. Which great-grandfather of King Henry VII was a monarch of a continental kingdom? Hint


Question 2 of 15
2. Which Tudor monarch reigned between the period of 1558-1603? Hint


Question 3 of 15
3. What battle established Henry Tudor the *future Henry VII* on the English throne? Hint


Question 4 of 15
4. Who was the only of Henry VIII's legitimate children to have a royal born mother at birth? Hint


Question 5 of 15
5. Why was Henry VIII given the title 'Defender of the Faith' in the early 16th century? Hint


Question 6 of 15
6. In what year did Katherine of Aragon give birth to her first child? Hint


Question 7 of 15
7. Why did Anne Boleyn despise Thomas Wolsey so much and work on his downfall so vehemently? Hint


Question 8 of 15
8. Who was the youngest of Henry VIII's six wives? Hint


Question 9 of 15
9. Before the death of his elder brother Arthur, Prince of Wales, Henry VIII had been destined for a career in what? Hint


Question 10 of 15
10. The downfall of Thomas Cromwell was mainly due to what? Hint


Question 11 of 15
11. Which wife of Henry VIII's converted from the Protestant religion to the Catholic? Hint


Question 12 of 15
12. King Henry VII and Queen Elizabeth of York had eight children altogether: Arthur, Margaret, Henry, Elizabeth, Edward, Edmund, Mary and Catherine. Which four died in infancy? Hint


Question 13 of 15
13. In Henry VIII's will, the descendants of whom did he declare unfit to ever inherit the English throne? Hint


Question 14 of 15
14. How was Queen Mary I related to the Holy Roman Emperor Charles V? Hint


Question 15 of 15
15. Who were the only two of Henry VIII's marriages that he thought were completely legal? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 18 2024 : Guest 68: 7/15
Jul 14 2024 : Guest 193: 12/15
Jul 01 2024 : Guest 3: 15/15
Jun 14 2024 : Guest 86: 8/15
Jun 05 2024 : purplecat: 11/15
Jun 01 2024 : Guest 90: 5/15
Jun 01 2024 : Guest 206: 14/15
May 31 2024 : Guest 115: 14/15
May 31 2024 : NETTLES1960: 7/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which great-grandfather of King Henry VII was a monarch of a continental kingdom?

Answer: Charles VI of France

King Henry VII's father's mother's father was King Charles VI of France.
2. Which Tudor monarch reigned between the period of 1558-1603?

Answer: Elizabeth I

Elizabeth I was one of England's greatest ever monarchs.
3. What battle established Henry Tudor the *future Henry VII* on the English throne?

Answer: Battle of Bosworth

This battle occurred in 1485 and Henry was rumored to have retrieved the crown from a bush.
4. Who was the only of Henry VIII's legitimate children to have a royal born mother at birth?

Answer: Mary I

Mary I was born 18th February, 1516 to parents King Henry VIII and Katherine of Aragon.
5. Why was Henry VIII given the title 'Defender of the Faith' in the early 16th century?

Answer: He wrote a book defending the sacraments and the papacy

It was entitled 'Defence of the Seven Sacraments'. This didn't, however, prevent from later breaking away from Rome and making himself head ('supreme governor') of the Church of England.
6. In what year did Katherine of Aragon give birth to her first child?

Answer: 1510

This child was born in January 1510, a girl who was stillborn. Her fifth-born child, Mary, was born in February 1516 (became Queen Mary I).
7. Why did Anne Boleyn despise Thomas Wolsey so much and work on his downfall so vehemently?

Answer: Thomas Wolsey forbade her to marry the son of the Duke of Northumberland

Anne managed to have many properties taken from Wolsey and went into a fury when she saw the King hand him any kindness.
8. Who was the youngest of Henry VIII's six wives?

Answer: Katherine Howard

Katherine Howard was only 17 years old when she married the 49 year old King Henry VIII.
9. Before the death of his elder brother Arthur, Prince of Wales, Henry VIII had been destined for a career in what?

Answer: The Church

As the second son Henry was kept out of sight, and the public knew little of him until his elder brother's death.
10. The downfall of Thomas Cromwell was mainly due to what?

Answer: His arranging the marriage for Henry VIII with Anne of Cleves

Henry VIII was furious to find that he had been led by Cromwell to think that Anne of Cleves was very beautiful.
11. Which wife of Henry VIII's converted from the Protestant religion to the Catholic?

Answer: Anne of Cleves

The Lady Mary was much dismayed to find that her father was to marry a Protestant and it was partly Mary's influence that changed Anne to the Catholic Faith.
12. King Henry VII and Queen Elizabeth of York had eight children altogether: Arthur, Margaret, Henry, Elizabeth, Edward, Edmund, Mary and Catherine. Which four died in infancy?

Answer: Elizabeth, Edmund, Edward and Catherine

Catherine was the last child born to their majesties Henry VII and Elizabeth of York. Elizabeth gave birth to her in the Tower of London but shortly after both she, and her child, died.
13. In Henry VIII's will, the descendants of whom did he declare unfit to ever inherit the English throne?

Answer: The descendants of his sister Margaret

Henry VIII did not want Scots to rule his kingdom, though upon his daughter's death in 1603 the kingdom of England came into the hands of James VI of the Scots.
14. How was Queen Mary I related to the Holy Roman Emperor Charles V?

Answer: They were first cousins

Charles V was vocal in his disapproval of the way Henry VIII treated his wife, Katherine, and daughter, Mary, during his courtship of Anne Boleyn.
15. Who were the only two of Henry VIII's marriages that he thought were completely legal?

Answer: Jane Seymour and Katherine Parr

Jane gave him a son and was meek and submissive and Katherine was like a nurse to him and looked after his children well - ideal ingredients for a perfect marriage in Henry's eyes.
Source: Author Jaffas85

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us