FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Taken In By The Scam Artist
Quiz about Taken In By The Scam Artist

Taken In By The Scam Artist Trivia Quiz


Do you think you're too smart to be scammed? Some people made a living by fooling even the most educated.

A multiple-choice quiz by limabone. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Criminals
  8. »
  9. Felons & Criminals

Author
limabone
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
254,319
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
901
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Frank Abagnale, Jr. left home at 16 to begin a life of forgeries and scams. What was the first profession he claimed to have a degree/license for? Hint


Question 2 of 10
2. In 1971, D.B. Cooper hijacked and threatened to blow up a Northwest Orient jetliner. How much money did he demand? Hint


Question 3 of 10
3. Which museum revealed a supposed Matisse they had purchased from Elmyr de Hory to be a forgery, thus setting off the initial investigation into his scam? Hint


Question 4 of 10
4. What institution did Marin Frankel coerce into backing the charitable foundation he used as a front for his incredible insurance scams? Hint


Question 5 of 10
5. Sante Kimes led a long life filled with petty crimes and eventually graduated to murder. What did she adopt as her family motto? Hint


Question 6 of 10
6. In 1968, Gary Krist kidnapped a young heiress, who was the daughter of a friend of President Nixon. He buried her in an underground chamber. How long was she buried alive? Hint


Question 7 of 10
7. Charles Sobhraj was a con man, drug dealer, murderer - you name it, he did it. In 1973, he aspired to rob a jewelry store in the posh Hotel Ashoka in India. How did he attempt to gain access to the store? Hint


Question 8 of 10
8. In 1908, a skull was uncovered in a trench near the village of Piltdown in Sussex, England. This discovery became known as Piltdown Man and was determined to be the "missing link" between man and ape. Actually, it turned out to be one of the biggest scientific hoaxes of the century. Who was one of the more famous people tied to this scam? Hint


Question 9 of 10
9. In 1981, Konrad Kujau showed a diary to a journalist name Gerd Heidemann that was supposed to have been written by Adolph Hitler. It turned out that Kujau, looking to become rich off the sale of the diary, had written the whole thing himself. How many volumes did he offer for sale? Hint


Question 10 of 10
10. At 14, Adam Worth ran away from home. Born into poverty in 1844, he longed to live among the wealthy. What he learned on the street was how to glide from one world to the other with ease. He also learned how to steal. What literary character is supposedly fashioned after him? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Frank Abagnale, Jr. left home at 16 to begin a life of forgeries and scams. What was the first profession he claimed to have a degree/license for?

Answer: Co-Pilot for Pan Am

He started out by altering the birthdate on his driver's license, and then embellished his education record, but his dreams of getting better paying jobs fell short. He noticed that airline pilots were treated with respect and awe so he set his sights on impersonating one to aide his check kiting schemes.
2. In 1971, D.B. Cooper hijacked and threatened to blow up a Northwest Orient jetliner. How much money did he demand?

Answer: $200,000

He boarded the Seattle-bound plane in Portland and, after receiving his ransom and parachutes, jumped from the plane while at an altitude of 10,000 feet. His fate and identity remain unknown to this day and seemed to be a thorn in J. Edgar Hoover's side when the FBI couldn't get their man.
3. Which museum revealed a supposed Matisse they had purchased from Elmyr de Hory to be a forgery, thus setting off the initial investigation into his scam?

Answer: The Fogg Art Museum

He sold it to the museum at Harvard University in 1955. It is assumed that the painting was gone over very thoroughly before being purchased. This confirms the level of quality he attained in his reproductions.
4. What institution did Marin Frankel coerce into backing the charitable foundation he used as a front for his incredible insurance scams?

Answer: The Vatican

No one is sure why he became obsessed with involving the Catholic Church in his embezzlement schemes. Perhaps Frankel thought that such a distinguised backer would enable him to fleece anyone and everyone without a second glance on their part. He certainly must have relished the ego boost he would have gotten by duping such a lofty institution.
5. Sante Kimes led a long life filled with petty crimes and eventually graduated to murder. What did she adopt as her family motto?

Answer: No body, no crime

Among her victims were Irene Silverman, Elmer Holmgren and David Kazdin. It became evident that, if you crossed Sante or stood in the way of what she wanted, you would end up dead.
6. In 1968, Gary Krist kidnapped a young heiress, who was the daughter of a friend of President Nixon. He buried her in an underground chamber. How long was she buried alive?

Answer: 83 hours

Barbara Mackle's capsule had food, water, a lamp, a blanket, a sweater, a fan and two pipes that allowed fresh air in. Krist, who referred to himself as a genius, told his victim that he had built a battery to run the lamp and fan for 11 days. It only lasted three hours.
7. Charles Sobhraj was a con man, drug dealer, murderer - you name it, he did it. In 1973, he aspired to rob a jewelry store in the posh Hotel Ashoka in India. How did he attempt to gain access to the store?

Answer: By drilling through the floor of a room above the store.

After drilling for three days with very little progress, Sobhraj and his crew resorted to luring the owner of the store into their hotel room with the promise of meeting a potential client. He then took the store keys from the owner at gunpoint and finished the heist.
8. In 1908, a skull was uncovered in a trench near the village of Piltdown in Sussex, England. This discovery became known as Piltdown Man and was determined to be the "missing link" between man and ape. Actually, it turned out to be one of the biggest scientific hoaxes of the century. Who was one of the more famous people tied to this scam?

Answer: Sir Arthur Conan Doyle

Several factors linked Doyle to the hoax such as his vast knowledge of fossils, that he lived very close to the excavation site, his acquaintance with an American phrenologist with an extensive collection of skulls and the numerous similarities in his book "The Lost World" to the actual site and its findings.

His love of pratical jokes led people to believe Doyle helped Charles Dawson perpetrate this hoax.
9. In 1981, Konrad Kujau showed a diary to a journalist name Gerd Heidemann that was supposed to have been written by Adolph Hitler. It turned out that Kujau, looking to become rich off the sale of the diary, had written the whole thing himself. How many volumes did he offer for sale?

Answer: 62

Harboring a lifelong fascination with Hitler, he amassed a large collection of memorabilia. Kujau actually made a modest living selling his items to collectors. However, that turned out to not be enough and he began forging signatures of once prominent Nazis and creating bogus authentication documents to increase the prices.
10. At 14, Adam Worth ran away from home. Born into poverty in 1844, he longed to live among the wealthy. What he learned on the street was how to glide from one world to the other with ease. He also learned how to steal. What literary character is supposedly fashioned after him?

Answer: Professor Moriarty from "Sherlock Holmes"

Worth only ever stole from those he felt were wealthy enough to afford being robbed. He never threatened or harmed anyone. He stole and lost riches many times over and always helped out a friend whenever he could, asking only for their loyalty in return. Somehow, having only ever worked a legitimate job for maybe a few months of his entire life, Adam Worth became one of the richest and most respected men in Europe.
Source: Author limabone

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us