Quiz about The Last Ascent
Quiz about The Last Ascent

The Last Ascent Trivia Quiz


Ten questions on the life, times and achievements of one of the world's greatest mountain climbers, Alex Lowe. Good luck.

A multiple-choice quiz by Ikabud. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People K-L

Author
Ikabud
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
67,861
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
436
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Where was Alex Lowe from? Hint

Boise, Idaho
Frederick, Maryland
Salt Lake City, Utah
Anchorage, Alaska

2. On what date did Alex Lowe die? Hint

October 5, 1999
August 2, 2000
December 12, 1998
September 7, 2001

3. What unfortunate incident killed Alex Lowe and photographer friend Dave Bridges? Hint

A fall due to faulty equipment
Struck by lightning
An avalanche
An ice storm

4. The expedition included Conrad Anker. What is Anker famous for? Hint

The most climbs in Antarctica
Finding George Mallory's body on Mount Everest
Scaling solo down Angel Falls
The most climbs in the Andes

5. On what mountain was Alex Lowe, when the avalanche took his life? Hint

Great Sail Peak, Baffin Island
Mount Everest
Rakekniven, Antartica
Shishapangma, Tibet

6. One of Alex Lowe's greatest achievements was the climb of the Great Tango Tower. Where is the 'tower'? Hint

Tibet
Pakistan
Peru
Antartica

7. Alex Lowe reached the summit of Mount Everest twice in his lifetime.

True
False

8. Which prestigious award did Alex Lowe receive in 1995? Hint

The Digby Award
National Navigation Award
The Underhill Award
The Outdoor Book Award

9. Where did Alex Lowe stage a daring rescue of two stranded Spanish climbers? Hint

Mont Blanc, Alps
Grand Teton, Wyoming
Huandoy Este, Peru
Mount McKinley, Alaska

10. Which visionary mountaineer, who died in 1992 was one of Alex Lowe's inspirations? Hint

Edmund Hillary
Jack Tackle
Mugs Stump
Reinhold Messner


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where was Alex Lowe from?

Answer: Frederick, Maryland

He was born in 1958 and died on October 5, 1999 in an avalanche on the slopes of Shishapangma in Tibet.
2. On what date did Alex Lowe die?

Answer: October 5, 1999

3. What unfortunate incident killed Alex Lowe and photographer friend Dave Bridges?

Answer: An avalanche

The two, and five other members of the expeditional team, were caught in the path of the avalanche with disastrous consequences.
4. The expedition included Conrad Anker. What is Anker famous for?

Answer: Finding George Mallory's body on Mount Everest

Just four months before the avalanche that killed Lowe, Anker found the body of George Mallory, an Everest climber who had been missing for seventy five years.
5. On what mountain was Alex Lowe, when the avalanche took his life?

Answer: Shishapangma, Tibet

Shishapangma, is a peak of over 26,000 feet on the Chondgui Valley in southern Tibet.
6. One of Alex Lowe's greatest achievements was the climb of the Great Tango Tower. Where is the 'tower'?

Answer: Pakistan

Sometimes referred to as 'the largest big wall on earth', the Great Tango Tower is a 20,500 foot peak in Pakistan.
7. Alex Lowe reached the summit of Mount Everest twice in his lifetime.

Answer: True

In 1993 from the South and 1994 from the Kangshung Face.
8. Which prestigious award did Alex Lowe receive in 1995?

Answer: The Underhill Award

He was honored by the American Alpine Club for outstanding achievement in Alpine climbing.
9. Where did Alex Lowe stage a daring rescue of two stranded Spanish climbers?

Answer: Mount McKinley, Alaska

The two Spanish climbers were stranded on El Capitan, Mount McKinley, Alex scaled 400 feet up a steep icy incline carrying one of the climbers on his back, to a waiting rescue helicopter.
10. Which visionary mountaineer, who died in 1992 was one of Alex Lowe's inspirations?

Answer: Mugs Stump

Alex Lowe had many nicknames, one of the most bizarre was 'the lung with legs', given to him by a rival climber after his solo ascent of Aconcagua while carrying heavy loads. Perhaps the most flattering thing said of him, was that if you brought him along on a first climb you would be cheating.

This quiz was compiled with excerpts from Outside Online Magazine, and is my personal tribute to an outstanding athlete.
Source: Author Ikabud

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us