FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Perfect Murder
Quiz about The Perfect Murder

The Perfect Murder? Trivia Quiz


Clyde Vedder wrote, "the only perfect crimes are those in which no one even suspects ..." That makes a short quiz. The following murders, with one exception, are unsolved and unlikely to result a conviction - not exactly perfect, but close enough.

A multiple-choice quiz by jingles2000. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Criminals
  8. »
  9. Murders

Author
jingles2000
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
328,796
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1214
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 68 (4/10), Guest 4 (4/10), Guest 203 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. On July 28, 1841, residents of Hoboken, New Jersey were distressed to find the body of Mary Rogers, the beautiful New York City "Cigar Girl", floating in the Hudson River. The murder and investigation inspired "The Mystery of Marie Roget", considered the first modern detective story. Who wrote "The Mystery of Marie Roget"? Hint


Question 2 of 10
2. On September 27, 1868, this former Confederate Major General, a lawyer and newspaper owner with political ambitions, was shot through the window of his Helena, Arkansas home. He eventually died of blood loss, but not before giving a farewell speech to his family, friends and supporters, then forgiving his unknown assassin.
Who was this Confederate general?
Hint


Question 3 of 10
3. Lizzie Borden may have taken an axe, but she was acquitted in the subsequent trial. There were a number of other suspects in the murder of Andrew and Abby Borden. Which one of the following people was NOT a suspect? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these cases is NOT an unsolved murder? Hint


Question 5 of 10
5. In 1999, Lawrence Schiller wrote "Perfect Murder, Perfect Town". The perfect town was Boulder, Colorado, but who was the little victim of the perfect murder? Hint


Question 6 of 10
6. For five years it looked like a perfect murder. In 2000, Polish fishermen dragged the body of Dariusz Janiszewski out of the Oder River. Janiszewski's hands were tied behind his back which were tied to a noose around his neck. In 2005 Polish police apprehended novelist Krystian Bala, who was convicted of Janiszewski's murder and was sentenced to 25 years in prison. What convinced the authorities that Bala had run amok? Hint


Question 7 of 10
7. The Cleveland Torso killer claimed 12 victims between 1935 and 1938. Other opinions credited this murderer with up to 40 crimes dating from the 1920's through the 1950's. Cleveland's Safety Director, who pursued this criminal relentlessly, found him to be untouchable. Who served as the Cleveland Safety Director at this time? Hint


Question 8 of 10
8. This American zoologist spent 18 years studying the mountain gorillas in Rwanda. She was found murdered in 1985, her skull split by a machete she had taken from poachers and kept in her living room as a decoration. Hint


Question 9 of 10
9. On February 2, 1922, silent film director William Desmond Taylor's body, a bullet in his back, was found in his Hollywood home. The crime was never solved. Which of the following did NOT hinder attempts to solve the murder? Hint


Question 10 of 10
10. Although unsolved, the kidnapping and killing of Amber Rene Hagerman led to "Amber Hagerman Child Protection Act", legislation that alerts the public to missing children. What was NOT included in the Act? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 08 2024 : Guest 68: 4/10
Apr 03 2024 : Guest 4: 4/10
Mar 24 2024 : Guest 203: 4/10
Mar 20 2024 : Guest 99: 4/10
Mar 19 2024 : Guest 125: 10/10
Mar 16 2024 : Guest 99: 8/10
Mar 13 2024 : Triviaballer: 10/10
Mar 08 2024 : Guest 2: 7/10
Mar 07 2024 : Emlah: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On July 28, 1841, residents of Hoboken, New Jersey were distressed to find the body of Mary Rogers, the beautiful New York City "Cigar Girl", floating in the Hudson River. The murder and investigation inspired "The Mystery of Marie Roget", considered the first modern detective story. Who wrote "The Mystery of Marie Roget"?

Answer: Edgar Allan Poe

In 1838, Rogers disappeared for a few days, possibly as a publicity stunt. The 1841 murder was investigated for several months. During the investigation her fiance committed suicide. The media lost interest in the story.
2. On September 27, 1868, this former Confederate Major General, a lawyer and newspaper owner with political ambitions, was shot through the window of his Helena, Arkansas home. He eventually died of blood loss, but not before giving a farewell speech to his family, friends and supporters, then forgiving his unknown assassin. Who was this Confederate general?

Answer: Thomas C. Hindman

Postwar tensions provided plenty of opportunities to make enemies, especially
for aspiring politicians who owned newspapers. Hindman and his family had
recently returned from Texas, where they had fled when the Confederacy crumbled.
President Andrew Johnson, in an seldom used action, denied Hindman's application for a pardon. Authorities never identified Hindman's killer.
3. Lizzie Borden may have taken an axe, but she was acquitted in the subsequent trial. There were a number of other suspects in the murder of Andrew and Abby Borden. Which one of the following people was NOT a suspect?

Answer: Andrew J. Jennings, Lizzie's lawyer

In September 1997 the Stanford School of Law presented a mock trial of Lizzie Borden presided over by Supreme Court Justices Rehnquist and O'Connor. Lizzie was acquitted again.
4. Which of these cases is NOT an unsolved murder?

Answer: D. B. Cooper

No one was murdered in the D. B. Cooper case, which involved the hijacking of a 747 and a $200,000 ransom. The "Boy in the Box" was found in a large cardboard box by in rural area near Philadelphia. The Black Dahlia, Elizabeth Short, was found in central Los Angeles in 1947. Short was cut in half.

In 1988 Julie Ward had gone on a photo safari at Masai Mara Game Reserve, when she was murdered, dismembered, and burned. Kenyan officials originally claimed she was attacked by lions, then struck by lightning.
5. In 1999, Lawrence Schiller wrote "Perfect Murder, Perfect Town". The perfect town was Boulder, Colorado, but who was the little victim of the perfect murder?

Answer: JonBenét Ramsey

Bobby Franks was the teenage victim of Leopold and Loeb. Nineteen year old Frank Sinatra Jr. was kidnapped in 1963. He was released after his father paid $240,000 in ransom. The kidnappers were later captured and served short prison sentences. The Lindbergh baby kidnapping resulted in the conviction and the execution of Bruno Richard Hauptmann.
6. For five years it looked like a perfect murder. In 2000, Polish fishermen dragged the body of Dariusz Janiszewski out of the Oder River. Janiszewski's hands were tied behind his back which were tied to a noose around his neck. In 2005 Polish police apprehended novelist Krystian Bala, who was convicted of Janiszewski's murder and was sentenced to 25 years in prison. What convinced the authorities that Bala had run amok?

Answer: He wrote "Amok", a novel that recounted the 2000 murder.

"Amok", published in 2003, outlined how "Chris" stabs Mary after tying her in a similar manner to that found in the Janiszewski case. An anonymous tip off in 2005 led the police to the novel and Bala. Unlike Bala, "Chris" escapes Scott-free, having accomplished the perfect murder. "Amok" became a best seller.
7. The Cleveland Torso killer claimed 12 victims between 1935 and 1938. Other opinions credited this murderer with up to 40 crimes dating from the 1920's through the 1950's. Cleveland's Safety Director, who pursued this criminal relentlessly, found him to be untouchable. Who served as the Cleveland Safety Director at this time?

Answer: Eliot Ness

J. Edgar Hoover was the first Director of the Federal Bureau of Investigation. Walter Winchell was a prominent newspaper and radio reporter. Pat Garrett pursued and killed Billy the Kid. Eliot Ness's inability to convict the Cleveland Torso Killer, also known as the Mad Butcher, blemished his crime fighting reputation.
8. This American zoologist spent 18 years studying the mountain gorillas in Rwanda. She was found murdered in 1985, her skull split by a machete she had taken from poachers and kept in her living room as a decoration.

Answer: Dian Fossey

Jane Goodall and Birutë Marija Filomena Galdikas, like Fossey, were urged by anthropologist Louis Leakey to study primates in Africa. The three were known as "Leakey's Angels". Sigourney Weaver portrayed Dian Fossey in the film "Gorillas in the Mist".
9. On February 2, 1922, silent film director William Desmond Taylor's body, a bullet in his back, was found in his Hollywood home. The crime was never solved. Which of the following did NOT hinder attempts to solve the murder?

Answer: Taylor's dying statement

By the time the detectives arrived, studio representatives had already removed all Taylor's letters and bootleg liquor from his home, and instructed the butler to clean up the blood. Suspects included starlets Mabel Normand and Mary Miles Minter; Minter's mother Charlotte Shelby; and former houseman, thief Edward Sands.

Shelby was said have paid off District Attorneys Thomas Lee Woolwine, Asa Keyes, Buron Fitts, all of whom were accused of bribery in other cases.
10. Although unsolved, the kidnapping and killing of Amber Rene Hagerman led to "Amber Hagerman Child Protection Act", legislation that alerts the public to missing children. What was NOT included in the Act?

Answer: A national day to remember missing children

Amber Hagerman's parents were present when President Bill Clinton signed the "Amber Hagerman Child Protection Act" into law in October 1996.
Source: Author jingles2000

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us