FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Tsars Czars of Russia
Quiz about The Tsars Czars of Russia

The Tsars (Czars) of Russia Trivia Quiz


Before Russia passed to Communism, it had several Tsars (Czars) ruling the country. This quiz is about these Tsars. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Hiyori. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. Russian Royals

Author
Hiyori
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
353,864
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
463
Last 3 plays: Guest 24 (4/10), Guest 82 (9/10), Guest 136 (1/10).
- -
Question 1 of 10
1. What does "Tsar" mean? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the first Tsar of Russia? Hint


Question 3 of 10
3. How was Peter II of Russia related to Peter the Great? Hint


Question 4 of 10
4. The House of Romanov was the second and last royal family to reign over Russia. Who was the first Tsar of the House of Romanov? Hint


Question 5 of 10
5. Which daughter of Peter the Great became Empress of Russia and led the country in the Seven Years' War? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the last Tsar of Russia? Hint


Question 7 of 10
7. Who was the last Tsarina of Russia? Hint


Question 8 of 10
8. The young Tsarevich Alexei was born with a hereditary illness which later was declared the "royal disease". Which disease was it? Hint


Question 9 of 10
9. Following the death of Tsar Nicholas II and his family, the Russian Orthodox Church canonized the imperial family as _________? Hint


Question 10 of 10
10. Which Tsar founded the city of St. Petersburg? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 16 2024 : Guest 24: 4/10
Apr 28 2024 : Guest 82: 9/10
Apr 22 2024 : Guest 136: 1/10
Apr 07 2024 : Guest 1: 8/10
Apr 04 2024 : Guest 76: 7/10
Mar 28 2024 : Guest 161: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What does "Tsar" mean?

Answer: Emperor

"Tsar" (or "Czar") the Russian word for emperor and is ultimately derived (via Greek) from the word "Caesar", meaning Emperor or monarch. The Russian tsars were equal in status to the British monarchs.
2. Who was the first Tsar of Russia?

Answer: Ivan IV

Ivan IV Vasilyevich, also known as Ivan the Terrible, was the first ruler to be crowned Tsar. Mikhail of Tver ruled before Ivan the Terrible but he was not crowned Tsar. However, as early as 1472 Muscovy had claimed to be the true successor to Byzantium and early in the 15th century Moscow was sometimes nicknamed the 'Third Rome'.
3. How was Peter II of Russia related to Peter the Great?

Answer: Grandson

Peter II was the grandson of Peter the Great and the son of Tsesarevich Alexei Petrovich, the legitimate son of Peter the Great. Peter II was crowned Tsar in 1727 and reigned until his death in 1730.
4. The House of Romanov was the second and last royal family to reign over Russia. Who was the first Tsar of the House of Romanov?

Answer: Mikhail I Fyodorovich

The first Tsar from the Romanov House was Mikhail I Fyodorovich, the son of Feodor. He was elected as Tsar in 1613 by the National Assembly. His reign marked the end of the Time of Troubles and the start of the reign of the Romanovs.
5. Which daughter of Peter the Great became Empress of Russia and led the country in the Seven Years' War?

Answer: Elizaveta Petrovna

Tsarina (Empress) Elizaveta Petrovna, daughter of Peter the Great seized the throne from baby Ivan IV, whom Tsarina Anna Ioannovna had declared her successor. As the daughter of Peter the Great, Tsarina Elizaveta gained much support from Russian guards. She led the country in two wars: the War of Austrian Succession and the Seven Years' War. Tsesarevna (Grand Duchess) Anna Petrovna was Elizaveta's sister and the elder daughter of Peter the Great. Marfa Samuilovna Skavronskaya, also known as Catherine I, was the mother of Tsarina Elizaveta.
6. Who was the last Tsar of Russia?

Answer: Nicholas II

Nicholas II was the last Tsar of Russia and of the House of Romanov. He was the son of Tsar Alexander III and grandson of Tsar Alexander II. Alexei Nikolaevich was the Tsarevich, the son of Tsar Nicolas II.
7. Who was the last Tsarina of Russia?

Answer: Alexandra Feodorovna Romanova

Alix of Hesse, a granddaughter of Queen Victoria, became the Tsarina Alexandra Feodorovna Romanova after her marriage in 1894 and her coronation in 1896. She was the mother of four Grand Duchesses: Olga Nikolaevna Romanova, Tatiana Nikolaevna Romanova, Maria Nikolaevna Romanova and Anastasia Nikolaevna Romanova.

Her son, the heir to the throne, Tsarevich Alexei, died at the age of 13. Tsarina Alexandra was killed in 1917 with the imperial family.
8. The young Tsarevich Alexei was born with a hereditary illness which later was declared the "royal disease". Which disease was it?

Answer: Hemophilia

Several royal houses carried the gene causing hemophilia. Queen Victoria passed the gene to her descendants, including the Tsarina Alexandra. The Tsarevich Alexei contracted the disease from his mother.
9. Following the death of Tsar Nicholas II and his family, the Russian Orthodox Church canonized the imperial family as _________?

Answer: The Passion Bearers

The Russian Orthodox Church declared the entire imperial family the 'Passion Bearers' as they were executed and died in a Christ-like manner. The entire imperial family was canonized as Royal Martyrs and Passion Bearers.
10. Which Tsar founded the city of St. Petersburg?

Answer: Peter the Great

St Petersburg is founded by Peter the Great in 1703 and becomes the imperial capital. In World War I, St Petersburg was renamed Petrograd and under the Communists it was again renamed, this time as Leningrad. Moscow became the capital of Russia. Today, St Petersburg is the second largest city of Russia.
Source: Author Hiyori

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us