Quiz about Types of Doctors
Quiz about Types of Doctors

Types of Doctors Trivia Quiz


This is a quiz of commonly known specialities that doctors can go into and some that are slightly more obscure.

A multiple-choice quiz by veghead13. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Occupational Trivia
  8. »
  9. Medical

Author
veghead13
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
249,540
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5393
Last 3 plays: Guest 72 (7/10), Guest 75 (5/10), evilmoderate (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. I specialize in the "lower extremities", but mainly work with feet and ankles. What do I specialize in? Hint

Chiropractics
Fetology
Ophthalmology
Podiatry

2. I specialize in only diagnosing and treating allergies and am called an immunologist.

Yes
No

3. I specialize in treating malignant neoplasms. What am I? Hint

Neonatologist
Hematologist
Otologist
Oncologist

4. I deal with medical and biological issues that affect the birth of a child (especially high-risk pregnancies, testing, and fetal development, or may specialize in reproductive endocrinology and infertility). What is my specialty? Hint

Perinatology
Gynecology
Obstetrics
Neonatology

5. I specialize in the care of critically ill patients, usually in an intensive care unit. What am I? Hint

Pathologist
Immediologist
Criticologist
Intensivist

6. I specialize in the way humans fight off diseases. What type of doctor am I? Hint

Immunologist
Intensivist
Genealogist
Antibiologist

7. I specialize on the "ductless" gland and on hormones. What type of doctor am I? Hint

Hormonologist
Otologist
Thyroidologist
Endocrinologist

8. I practise family medicine. I can be called an EP.

True
False

9. I specialize in viruses and am therefore a virologist.

True
False

10. A urologist deals with the reproductive systems of men and women, along with their urinary tracts.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I specialize in the "lower extremities", but mainly work with feet and ankles. What do I specialize in?

Answer: Podiatry

The term podiatry originated in North America, but the care of feet can be traced to the Egyptians.
2. I specialize in only diagnosing and treating allergies and am called an immunologist.

Answer: No

I am called an allergist, but any doctor can treat and diagnose allergies. However, allergies go into the category of immunological conditions.
3. I specialize in treating malignant neoplasms. What am I?

Answer: Oncologist

Malignant neoplasms are also called cancers. My profession is divided into two categories: the treatment of cancers with radiation and the medical aspects (treatment and management with drugs).
4. I deal with medical and biological issues that affect the birth of a child (especially high-risk pregnancies, testing, and fetal development, or may specialize in reproductive endocrinology and infertility). What is my specialty?

Answer: Perinatology

My job includes dealing with treatment of a fetus or a newborn and the mother among all of the other things mentioned.
5. I specialize in the care of critically ill patients, usually in an intensive care unit. What am I?

Answer: Intensivist

My job is also called critical care medicine.
6. I specialize in the way humans fight off diseases. What type of doctor am I?

Answer: Immunologist

My field covers, among other things, the physiological functioning of the immune system in states of both health and disease; malfunctions of the immune system in immunological disorders (autoimmune diseases, hypersensitivities, immune deficiency, allograft rejections); the physical, chemical and physiological characteristics of the components of the immune system in vitro, in situ, and in vivo.
7. I specialize on the "ductless" gland and on hormones. What type of doctor am I?

Answer: Endocrinologist

The organs that produce hormones include the pituitary, thyroid, adrenals, ovaries, testes, and pancreas.
8. I practise family medicine. I can be called an EP.

Answer: False

I can be called a general practitioner (GP) or a family practitioner (FP). I provide the primary care for people.
9. I specialize in viruses and am therefore a virologist.

Answer: True

This can be a field of medicine, but is best known as a field of research.
10. A urologist deals with the reproductive systems of men and women, along with their urinary tracts.

Answer: False

A urologist does NOT specialize on the reproductive systems of women. This type of doctor only specializes in uninary tracts of both sexes and the reproductive systems of men.
Source: Author veghead13

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 72: 7/10
Jan 27 2023 : Guest 75: 5/10
Jan 24 2023 : evilmoderate: 8/10
Jan 22 2023 : Guest 14: 6/10
Jan 15 2023 : Guest 81: 6/10
Jan 07 2023 : SeverinaStar: 10/10
Dec 28 2022 : Guest 73: 9/10
Dec 19 2022 : Guest 75: 8/10
Dec 10 2022 : Guest 51: 6/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us