FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Worlds Longest Reigning Monarchs
Quiz about Worlds Longest Reigning Monarchs

World's Longest Reigning Monarchs Quiz


Let us travel through the annals of history to discover the most superlative and illustrious reigns of various monarchs throughout the world.

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
11,094
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
7096
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: DeepHistory (6/10), absrchamps (5/10), Hotwateracres (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Let us start in Britain, with perhaps the most popular monarchy in the world today. Which of these British monarchs has reigned the longest? Hint


Question 2 of 10
2. Moving across the channel....which French monarch had the longest reign at 72 years? Hint


Question 3 of 10
3. Moving back in history now, we are curious as to the longest reigning Roman emperor (prior to its split into east and west). Which of the following men has this distinction? Hint


Question 4 of 10
4. Travelling now through Asia Minor we take a stop through the great Ottoman Empire. Which of these Ottoman Turkish Emperors reigned for the longest period of time? Hint


Question 5 of 10
5. Now moving far into the past, which of the following biblical kings was blessed with the longest reign period? Hint


Question 6 of 10
6. Judah was swallowed up by the Babylonians who were in turn swallowed up by the Persians. During the great period of Persian emperors, which held power for the longest stretch of time? Hint


Question 7 of 10
7. Travelling North now and into the future, we see the rise of the great Czars of Russia. Which of the Czars reigned for the longest time, a total of 51 years? Hint


Question 8 of 10
8. The great Mughal or Mogul empire in India began with the reign of Babar in 1526. However, Babar began as ruler of nearby Turkestan at the age of 12 and thus ruled for 35 years. Was this the longest reign of any of the Mughal emperors?


Question 9 of 10
9. The Chinese people proudly tout their 5000 year history and its many outstanding individuals. No discussion of this history would be complete without mentioning the many capable emperors. Which of the Chinese emperors ruled over unified China for the greatest number of years? Hint


Question 10 of 10
10. Japan has a long history of imperial power, one which still continues to this day. Which of the Japanese emperors sat on the Japanese throne for the longest time? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 17 2024 : DeepHistory: 6/10
Jul 11 2024 : absrchamps: 5/10
Jul 05 2024 : Hotwateracres: 10/10
Jul 05 2024 : Guest 87: 6/10
Jul 05 2024 : mileyxisla: 5/10
Jun 18 2024 : Guest 136: 3/10
Jun 17 2024 : Guest 94: 3/10
Jun 16 2024 : bernie73: 7/10
Jun 12 2024 : Guest 107: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Let us start in Britain, with perhaps the most popular monarchy in the world today. Which of these British monarchs has reigned the longest?

Answer: Elizabeth II

In 2016 Elizabeth II overtook Queen Victoria as the longest reigning English/British monarch.
2. Moving across the channel....which French monarch had the longest reign at 72 years?

Answer: Louis XIV

Louis XIV, the sun king, ruled longest in France, from 1643 to 1715. In fact, Louis XIV ruled longer than any other monarch in world history. He was only 5 when he took the throne in France.
3. Moving back in history now, we are curious as to the longest reigning Roman emperor (prior to its split into east and west). Which of the following men has this distinction?

Answer: Augustus

Interestingly enough, the first Roman emperor also ruled the longest, his peaceful reign lasting 41 years, from 27 B.C. to 14 A.D. Following Diocletian's split of the Roman empire into eastern and western sections, the emperor Theodosius II reigned for 48 years (402-450), so beware of this trivia question in the future...there's more than one possible answer!
4. Travelling now through Asia Minor we take a stop through the great Ottoman Empire. Which of these Ottoman Turkish Emperors reigned for the longest period of time?

Answer: Suleyman

Suleyman the magnificent ruled for 46 years, from 1520 to 1566. His reign was so illustrious it is often called the Augustan period of the Ottoman Empire, after Augustus of the previous question.
5. Now moving far into the past, which of the following biblical kings was blessed with the longest reign period?

Answer: Manasseh

While David, Saul and Solomon each reigned for 40 years, Manasseh holds the distinction of having ruled Judah for 55 years. He is known by some as 'the wicked'.
6. Judah was swallowed up by the Babylonians who were in turn swallowed up by the Persians. During the great period of Persian emperors, which held power for the longest stretch of time?

Answer: Artaxerxes II

Artaxerxes II ruled from 405 B.C. to 359 B.C., a reign of 46 years. He was given the sobriquet Mnemon or 'memory'.
7. Travelling North now and into the future, we see the rise of the great Czars of Russia. Which of the Czars reigned for the longest time, a total of 51 years?

Answer: Ivan IV 'The Terrible'

Perhaps to the chagrin of the Russian people, Ivan 'The Terrible' held power in Russia for 51 years, from 1533 to 1584. He was actually crowned the first Czar of Russia in 1544, creating that 'position'.
8. The great Mughal or Mogul empire in India began with the reign of Babar in 1526. However, Babar began as ruler of nearby Turkestan at the age of 12 and thus ruled for 35 years. Was this the longest reign of any of the Mughal emperors?

Answer: No

Several of Babar's descendants ruled for longer periods of time, including Akbar, who ruled for 49 years, and Aurangzeb, who also ruled for 49 years.
9. The Chinese people proudly tout their 5000 year history and its many outstanding individuals. No discussion of this history would be complete without mentioning the many capable emperors. Which of the Chinese emperors ruled over unified China for the greatest number of years?

Answer: Kang Xi

The Kang Xi emperor ruled China from 1662 until 1722. His reign, along with his son Yong Zheng's and his grandson Qian Long's, is considered the high point of the Manchu Qing dynasty which ruled China from 1644 to 1912. Interestingly, Qian Long abdicated the throne after his 60th year, so as not to surpass the reign period of his grandfather, the ultimate show of Confucian respect.
10. Japan has a long history of imperial power, one which still continues to this day. Which of the Japanese emperors sat on the Japanese throne for the longest time?

Answer: Hirohito

Hirohito reigned for a total of 62 years, longer than any other Japanese emperor. His reign began in 1926, when he was 25. He died in 1989, his son Akihito becoming the new emperor of Japan.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us