Quiz about Genesis Part II Chapters 2650
Quiz about Genesis Part II Chapters 2650

Genesis, Part II: Chapters 26-50 Quiz


From the feud of Esau and Jacob to death of Joseph, this quiz covers the second half of the book of Genesis. All quotes are from the New Revised Standard Version of the Bible.

A multiple-choice quiz by asutbone. Estimated time: 9 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Genesis

Author
asutbone
Time
9 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
171,393
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
16 / 25
Plays
5434
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 204 (12/25), Guest 47 (20/25), Guest 172 (20/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Chapter 26: That's Not My Wife, That's My Sister
In a classic case of history repeating itself, Isaac found himself telling a king that his wife was actually his sister. Coincidentally enough, it's the exact same king Abraham told the same lie to back in Chapter 20. Who is this king?
Hint

Xerxes
Shemeber
Amraphel
Abimelech

2. Chapter 27: The Blessing
In his old age, Isaac became blind. When the time came to bless his eldest son, Isaac asked Esau to hunt some game and bring it to him. Instead, Jacob brought him the food and disguised himself as Esau so he could be blessed. Whose idea was this?
Hint

Jacob
Rebekah
Esau
God

3. Chapter 28: Jacob's Ladder
On the run from his brother Esau, and under the blessing of his father, Jacob stopped to sleep. He dreamed of a ladder with angels climbing. God spoke to him in this dream, and promised him several things. Which of the following was not one of them?
Hint

"Know that I am with you and will keep you wherever you go."
"The land on which you lie I will give to you and your offspring."
"Cursed be everyone who curses you, and blessed be everyone who blesses you."
"Your offspring shall be like the dust of the earth."

4. Chapter 29: Rachel and/or Leah
Jacob sought out his mother's brother Laban to live with while he was in exile. Laban had two daughters, Rachel and Leah, both of whom would become Jacob's wives. Which one did Jacob marry first?

Answer: (One Word - Rachel or Leah)
5. Chapter 30: Jacob's Family
After both women had been married to Jacob, they collectively bore him twelve sons (with some help from their maidservants, Zilpah and Bilhah). Who was the mother of Gad?
Hint

Leah
Bilhah
Rachel
Zilpah

6. Chapter 31: Jacob On The Run
This chapter finds Jacob on the lam again. Who was he running from this time?
Hint

God
Esau
Laban
Leah

7. Chapter 32: Wrasslin' With God
Tired of running, Jacob made his way home to meet Esau, sending presents and his household ahead of him. When he was alone, a man approached Jacob and wrestled him all night. According to clues given after this wrestling match, who was this man?
Hint

God
Esau
Laban
Leah in disguise

8. Chapter 33: Family Reunion
When Jacob saw Esau approaching, he separated his family and went ahead to meet his brother. How many men did Esau have with him?
Hint

100
1,000
700
400

9. Chapter 34: The Rape Of Dinah
Shechem, the son of Hamor, saw Jacob's daughter Dinah and raped her. He then fell in love with her and begged for her hand. Dinah's brothers refused, because he had defiled her first, but said they would agree on what condition?
Hint

That everyone in Hamor's house worship God
That every male in Hamor's house be circumcised
That every female in Hamor's house be available for marriage to Jacob's sons
That every child be brought up in the Jewish traditions

10. Chapter 35: Good Times, Bad Times
Jacob was furious with his sons, but God commanded him to return to Bethel. After going to Bethel and making a covenant with God, the group left to the deathbed of Isaac. On the way, Benjamin was born. What complications arose from his birth?
Hint

No troubles
He was premature
Rachel died in labor
Rachel was in labor for a week

11. Chapter 36: Family History
This chapter recounts the descendants of Esau and the clans of Edom. Which of Esau's wives gave birth to Jeush?
Hint

Adah
Oholibamah
Basemath
Eliphaz

12. Chapter 37: Joseph v His Brothers
Now the story shifts from Jacob to his sons, and particularly Joseph, who has been dreaming of greatness. Blinded by jealousy, his brothers started making plans to kill Joseph. Which of Joseph's brothers stuck up for him and convinced the rest not to kill him?
Hint

Benjamin
Levi
Dan
Reuben

13. Chapter 38: Judah And Tamar
In one of the less uplifting stories of the Bible, Judah married off two of his sons to Tamar. Both sons died by the Lord's hands because of their wickedness. Judah told Tamar to wait until his third son, Shelah, grew up. However, after the death of Judah's wife, Tamar noted that Shelah was all grown up and Judah had not given him to her. So she dressed as a prostitute and had relations with Judah, and was impregnated. When Judah found out she was pregnant, and still unmarried, what was his initial response?
Hint

"Whoever has taken this widow shall be judged harshly."
"Bring her out, and let her be burned."
"Shechem has been stealing what is not yet rightfully his."
"She is more in the right than I."

14. Chapter 39: Joseph Goes To Jail
Now a slave, Joseph went down to Egypt, where he began to serve Potiphar, an officer of Pharaoh. Potiphar's wife started to hit on him, but Joseph constantly refused her advances. Finally, when she tried to seduce him for the last time, what did he leave that served as the wife's proof that he had tried to rape her?
Hint

His belt
His sandal
His robe
His loincloth

15. Chapter 40: Dreams, Part I
The chief cupbearer and the chief baker of Pharaoh offended their king in some way (it isn't explained) and got tossed in jail with Joseph. Both had dreams, and both dreams were interpreted by Joseph. One dream was a good premonition, and one was bad. Which royal officer had the bad premonition, the cupbearer or the baker?

Answer: (One Word - Cupbearer or Baker)
16. Chapter 41: Dreams, Part II
Pharaoh, upon hearing of Joseph's powers of interpretations, sent for him and explained a couple of dreams he had been having. In one, seven fat cows were eaten up by seven skinny cows. In another, seven good ears of grain were swallowed up by seven withered and blighted ears of grain. Joseph interpreted these dreams as what?
Hint

Signs of the Israelites' slavery
Signs of plenty and of famine
Signs of the plagues
Signs of cannibalistic cows invading the country

17. Chapter 42: Joseph's Brothers In Egypt
The seven years of famine affected the whole world, not just Egypt. So Joseph's brothers came to him to try and buy food. Joseph recognized them and accused them of being what?
Hint

Heathens
Murderers
Spies
Kidnappers

18. Chapter 43: Joseph And Benjamin, Part I
Part of Joseph's requirements for the release of Simeon was for his brothers (who still didn't know it was Joseph) to bring Benjamin to Egypt with them the next time. Which of these did Jacob, now known as Israel, NOT tell them to offer in return for the freedom of both Simeon and Benjamin?
Hint

Double the money they needed
A little balm and a little honey
Seven fatted cows
Pistachio nuts and almonds

19. Chapter 44: Joseph And Benjamin, Part II
What did Joseph plant in the food bag of Benjamin in order to detain him?
Hint

The money for the food
A bronze statue
A golden necklace
A silver cup

20. Chapter 45: The Revelation
Joseph, in this chapter, finally reveals himself to his brothers as the one they sold into slavery. How many years does he say the famine has been around in his speech?

Answer: (One word or number)
21. Chapter 46: Israel Moves To Egypt
When Israel heard that Joseph was alive, he got up to move, taking his entire family with him. How many of his offspring (children, grandchildren, but not wives) came with him to Egypt?
Hint

56
46
66
36

22. Chapter 47: Israel In Egypt
How old was Jacob when he first met Pharaoh?
Hint

130
150
140
160

23. Chapter 48: Blessings
Now on his deathbed, Israel sees Joseph's sons, Ephraim and Manasseh. Israel had never expected to see Joseph again, much less his sons. Now it was time to bless them. Whom did he put his right hand, the favored hand, on?
Hint

Benjamin, his youngest son
Manasseh, the oldest son of Joseph
Ephraim, the youngest son of Joseph
Joseph, his favourite son

24. Chapter 49: Jacob's Last Words
Before dying, Jacob had a parting thought for each of his sons. To whom did he say, "Your brothers shall praise you; your hand shall be on the neck of your enemies; your father's sons shall bow down before you."?
Hint

Dan
Joseph
Judah
Gad

25. Chapter 50: The Last Days Of Joseph
Joseph died at the ripe old age of 150.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Chapter 26: That's Not My Wife, That's My Sister In a classic case of history repeating itself, Isaac found himself telling a king that his wife was actually his sister. Coincidentally enough, it's the exact same king Abraham told the same lie to back in Chapter 20. Who is this king?

Answer: Abimelech

The big difference between Isaac's lie and Abraham's lie is that this time, Abimelech did not take Rebekah into his harem, as he did with Sarah. Instead, he caught the two making out, thought it was kind of disgusting, and figured it out.
2. Chapter 27: The Blessing In his old age, Isaac became blind. When the time came to bless his eldest son, Isaac asked Esau to hunt some game and bring it to him. Instead, Jacob brought him the food and disguised himself as Esau so he could be blessed. Whose idea was this?

Answer: Rebekah

Rebekah concocted the ruse because, while Isaac favored Esau, she favored Jacob. So she had Jacob bring her some goats and made a stew of that, then put their skins on Jacob because Esau was hairy. Isaac was fooled and blessed Jacob. When Esau returned, he found out what had happened and swore to kill Jacob after Isaac died.
3. Chapter 28: Jacob's Ladder On the run from his brother Esau, and under the blessing of his father, Jacob stopped to sleep. He dreamed of a ladder with angels climbing. God spoke to him in this dream, and promised him several things. Which of the following was not one of them?

Answer: "Cursed be everyone who curses you, and blessed be everyone who blesses you."

"Cursed" comes from Isaac's blessing of Jacob, back in 27:29. God promised Jacob land in 28:13, to make his offspring like the dust in 28:14, and to keep him in 28:15. Jacob woke and named the place Bethel and built an altar.
4. Chapter 29: Rachel and/or Leah Jacob sought out his mother's brother Laban to live with while he was in exile. Laban had two daughters, Rachel and Leah, both of whom would become Jacob's wives. Which one did Jacob marry first?

Answer: Leah

Laban tricked Jacob into marrying Leah. Jacob offered to serve Laban for seven years in exchange for the hand of Rachel. On the wedding night, Jacob somehow didn't notice that Laban had switched Leah for Rachel and accidentally married her. Laban explained that in his country, the oldest daughter was always married first, so Jacob had to serve Laban for another seven years in order to get Rachel.
5. Chapter 30: Jacob's Family After both women had been married to Jacob, they collectively bore him twelve sons (with some help from their maidservants, Zilpah and Bilhah). Who was the mother of Gad?

Answer: Zilpah

Zilpah was Leah's maidservant and was given to him when Leah had stopped bearing children. She was also the mother of Asher. Leah had most of Jacob's children - Reuben, Simeon, Levi, Judah (all in Chapter 29), Issachar, Zebulun, and the one daughter mentioned, Dinah.

After the birth of Judah (the fourth son), Rachel's maidservant Bilhah bore Jacob Dan and Nephtali. Zilpah's children came seventh (Gad) and eighth (Asher). After the births of Issachar, Zebulun, and Dinah, Rachel finally had a son, named Joseph.

Her final son, Benjamin, isn't born until Chapter 35. This list can also be found in 35:22b-26.
6. Chapter 31: Jacob On The Run This chapter finds Jacob on the lam again. Who was he running from this time?

Answer: Laban

After exploiting his father-in-law's wealth to make his own fortune, Jacob felt he needed to escape Laban's wrath. When Laban caught up to Jacob, the two made a covenant that they would keep a peace by staying away from each other.
7. Chapter 32: Wrasslin' With God Tired of running, Jacob made his way home to meet Esau, sending presents and his household ahead of him. When he was alone, a man approached Jacob and wrestled him all night. According to clues given after this wrestling match, who was this man?

Answer: God

Despite injuring his hip in such a way that he limped for the rest of his life, Jacob did not lose. Instead, he refused to let the man go until he was blessed. In 32:28, the man said, "Your name will no longer be Jacob, but Israel, because you have struggled with God and with men and have overcome".

In 32:30, Jacob called the place Peniel, saying, "For I have seen God face to face, and yet my life is preserved". This is how Jacob identified the man he wrestled as God.
8. Chapter 33: Family Reunion When Jacob saw Esau approaching, he separated his family and went ahead to meet his brother. How many men did Esau have with him?

Answer: 400

Fortunately, Esau was very happy to see his brother and the two embraced. They did separate again, with Esau going to the city of Seir, and Jacob going on the city of Shechem.
9. Chapter 34: The Rape Of Dinah Shechem, the son of Hamor, saw Jacob's daughter Dinah and raped her. He then fell in love with her and begged for her hand. Dinah's brothers refused, because he had defiled her first, but said they would agree on what condition?

Answer: That every male in Hamor's house be circumcised

Hamor and Shechem readily agreed that everyone be circumcised. Three days after the operation, while everyone was still in pain, Dinah's brothers, Simeon and Levi, took their swords and killed every male in the city. This kind of sounds like the biblical version of the Trojan horse, doesn't it?
10. Chapter 35: Good Times, Bad Times Jacob was furious with his sons, but God commanded him to return to Bethel. After going to Bethel and making a covenant with God, the group left to the deathbed of Isaac. On the way, Benjamin was born. What complications arose from his birth?

Answer: Rachel died in labor

Rachel died giving birth to the child she named Benoni with her last breath. Israel called him Benjamin, and that brought his son total up to twelve. They did reach Isaac who died at the ripe old age of 180, and he was buried by Jacob and Esau.
11. Chapter 36: Family History This chapter recounts the descendants of Esau and the clans of Edom. Which of Esau's wives gave birth to Jeush?

Answer: Oholibamah

Oholbamah bore Esau his sons Jeush, Jalam, and Korah (36:14). Adah was Eliphaz's mother, and Basemath's son was Reuel.
12. Chapter 37: Joseph v His Brothers Now the story shifts from Jacob to his sons, and particularly Joseph, who has been dreaming of greatness. Blinded by jealousy, his brothers started making plans to kill Joseph. Which of Joseph's brothers stuck up for him and convinced the rest not to kill him?

Answer: Reuben

The brothers were planning to kill Joseph, throw his body in a pit, and tell Jacob that wild animals killed him. Reuben convinces the rest just to throw him in a pit, in order that he might come back later and rescue him. However, while Reuben is away, the others sell Joseph into slavery. When Reuben returns, they determine to tell Jacob he was killed by wild animals anyway.
13. Chapter 38: Judah And Tamar In one of the less uplifting stories of the Bible, Judah married off two of his sons to Tamar. Both sons died by the Lord's hands because of their wickedness. Judah told Tamar to wait until his third son, Shelah, grew up. However, after the death of Judah's wife, Tamar noted that Shelah was all grown up and Judah had not given him to her. So she dressed as a prostitute and had relations with Judah, and was impregnated. When Judah found out she was pregnant, and still unmarried, what was his initial response?

Answer: "Bring her out, and let her be burned."

Tamar proved that Judah was the father by showing the signet, cord, and staff Judah had given her as a deposit for the affair. She gave birth to twins, Perez and Zerah. Perez went on to father the line that includes David, Solomon, and Jesus.
14. Chapter 39: Joseph Goes To Jail Now a slave, Joseph went down to Egypt, where he began to serve Potiphar, an officer of Pharaoh. Potiphar's wife started to hit on him, but Joseph constantly refused her advances. Finally, when she tried to seduce him for the last time, what did he leave that served as the wife's proof that he had tried to rape her?

Answer: His robe

Potiphar's wife had grabbed his robe and tried to force herself on him, but he ran away without his robe, and the wife turned the story around to make it seem that Joseph had tried to rape her. Joseph was thrown in jail.
15. Chapter 40: Dreams, Part I The chief cupbearer and the chief baker of Pharaoh offended their king in some way (it isn't explained) and got tossed in jail with Joseph. Both had dreams, and both dreams were interpreted by Joseph. One dream was a good premonition, and one was bad. Which royal officer had the bad premonition, the cupbearer or the baker?

Answer: Baker

The cupbearer dreamed of a vine with three branches that produced grapes the cupbearer used for Pharaoh's wine. Joseph correctly interpreted this to mean that the cupbearer would be restored to office in three days. The baker's dream had birds eating cakes out of three baskets. Joseph correctly interpreted this to mean the baker would be hanged and the birds would eat his flesh.
16. Chapter 41: Dreams, Part II Pharaoh, upon hearing of Joseph's powers of interpretations, sent for him and explained a couple of dreams he had been having. In one, seven fat cows were eaten up by seven skinny cows. In another, seven good ears of grain were swallowed up by seven withered and blighted ears of grain. Joseph interpreted these dreams as what?

Answer: Signs of plenty and of famine

The seven fat cows and good ears of grain represented seven years of plenty, in which Egypt needed to store up all they could to prepare for the seven years of famine to follow, represented by the seven thin cows and the withered and blighted ears of grain. Pharaoh was so impressed that he promoted Joseph to the office of taking care of the preparations.
17. Chapter 42: Joseph's Brothers In Egypt The seven years of famine affected the whole world, not just Egypt. So Joseph's brothers came to him to try and buy food. Joseph recognized them and accused them of being what?

Answer: Spies

Back in Chapter 37, Joseph dreamed that his brothers would bow down to him. Here, they did, and Joseph remembered. He accused them of being spies in order to detain them and to eventually see the rest of his family. He kept Simeon while the others went back to Canaan to fetch Benjamin.
18. Chapter 43: Joseph And Benjamin, Part I Part of Joseph's requirements for the release of Simeon was for his brothers (who still didn't know it was Joseph) to bring Benjamin to Egypt with them the next time. Which of these did Jacob, now known as Israel, NOT tell them to offer in return for the freedom of both Simeon and Benjamin?

Answer: Seven fatted cows

The brothers had also found the money they had paid for the food they purchased on their last trip to Egypt in the food sacks. They tried to return this money, but Joseph insisted that God had provided it, and it was theirs.
19. Chapter 44: Joseph And Benjamin, Part II What did Joseph plant in the food bag of Benjamin in order to detain him?

Answer: A silver cup

Since Benjamin was found with the cup, Joseph determined that he should become a slave. Judah offered a passionate plea for his brother's freedom, since their father Israel had lost Joseph already, and couldn't lose another son, the only other child of his wife Rachel.
20. Chapter 45: The Revelation Joseph, in this chapter, finally reveals himself to his brothers as the one they sold into slavery. How many years does he say the famine has been around in his speech?

Answer: 2

Instead of being angry, Joseph forgave his brothers, saying that God preserved his life and put him through these trials in order to spare the earth from the famine, now two years old (45:6). Had his brothers not sold him into slavery, he wouldn't have been able to initate the program of storing food. He sends them home to fetch his father.
21. Chapter 46: Israel Moves To Egypt When Israel heard that Joseph was alive, he got up to move, taking his entire family with him. How many of his offspring (children, grandchildren, but not wives) came with him to Egypt?

Answer: 66

This is in 46:26. In verse 27, you see that there are 70 people of the house of Jacob in Egypt, but that includes Jacob, Joseph, and Joseph's two Egyptian-born sons, who were already in Egypt and thus are not included in the above tally.
22. Chapter 47: Israel In Egypt How old was Jacob when he first met Pharaoh?

Answer: 130

In 47:9, after Pharaoh asked how old Jacob was, he replied that he was 130. The famine got worse soon after this, and Joseph was responsible for pulling Egypt through it.
23. Chapter 48: Blessings Now on his deathbed, Israel sees Joseph's sons, Ephraim and Manasseh. Israel had never expected to see Joseph again, much less his sons. Now it was time to bless them. Whom did he put his right hand, the favored hand, on?

Answer: Ephraim, the youngest son of Joseph

Traditionally, the blessing was supposed to go through the right hand to the firstborn, which would have been Manasseh. But Israel crossed his hands, and placed his right hand on Ephraim. This could be reminiscent of his relationship with his older brother, Esau. God tends to turn things around-about.
24. Chapter 49: Jacob's Last Words Before dying, Jacob had a parting thought for each of his sons. To whom did he say, "Your brothers shall praise you; your hand shall be on the neck of your enemies; your father's sons shall bow down before you."?

Answer: Judah

To Joseph, he said, "The blessings of your father are stronger than the blessings of the eternal mountains, the bounties of the everlasting hills; may they be on the head of Joseph, on the brow of him who was set apart from his brothers." (49:26) To Gad, he said, "Gad shall be raided by raiders, but he shall raid at their heels." (49:19) To Dan, he said, "Dan shall judge his people as one of the tribes of Israel. Dan shall be a snake by the roadside, a viper along the path, that bites the horse's heels so that its rider falls backward." (49:16-17) Judah, as mentioned in Chapter 38, is an ancestor of Jesus.
25. Chapter 50: The Last Days Of Joseph Joseph died at the ripe old age of 150.

Answer: False

He was 110. In the end, he forgave his brothers, and was remembered by the people of Israel. But it wasn't long before a new Pharaoh arose in Egypt who didn't know Joseph, and a new era of hardship was upon them. Find out what happened in the second book of Moses, Exodus!
Source: Author asutbone

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 204: 12/25
Jan 30 2023 : Guest 47: 20/25
Jan 30 2023 : Guest 172: 20/25
Jan 29 2023 : Guest 104: 13/25
Jan 29 2023 : Guest 172: 13/25
Jan 29 2023 : Guest 68: 21/25
Jan 28 2023 : DCW2: 25/25
Jan 28 2023 : Guest 67: 22/25
Jan 27 2023 : Guest 107: 19/25

Score Distribution

quiz
2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us