Quiz about Biblical Genealogy
Quiz about Biblical Genealogy

Biblical Genealogy Trivia Quiz


Trace the "roots" of Biblical peoples. The New King James Version of the Bible and the Holman Bible Dictionary were used for reference.

A multiple-choice quiz by spice2. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Genesis

Author
spice2
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
306,168
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1218
Last 3 plays: Guest 165 (8/10), Guest 75 (5/10), Guest 197 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Noah begat Ham. Ham begat Canaan. These descendants of theirs lived in Jerusalem. Who were they? Hint

Jebusites
Amalekites
Edomites
Ammonites

2. Which of these is the closest (that is, most recent) ancestor to the Ishmaelites? Hint

Nahor
Isaac
Abraham
Lot

3. Descended from Abraham through Isaac and Esau, who was this "red" clan? Hint

Gileadites
Cushites
Ammonites
Edomites

4. What are the three main divisions in the Table of Nations listed in Genesis 10? Hint

Reuben, Dan, Benjamin
Shem, Ham, Japheth
Joseph, Simeon, Naphtali
Zebulun, Levi, Judah

5. Terah begat Haran. Haran begat Lot. Lot begat two tribes; which of these was one of them? Hint

Moabites
Jebusites
Cushites
Reubenites

6. Terah begat Haran. Haran begat Lot. Lot begat two tribes; which of these was one of them? Hint

Amalekites
Ammonites
Jebusites
Reubenites

7. Which family line was descended from the eldest son of Jacob? Hint

Danites
Levites
Reubenites
Gadites

8. Who is the closest (that is, most recent) ancestor to the Amalekites? Hint

Ham
Esau
Jacob
Ishmael

9. Abraham sent all the offspring of Keturah eastward away from Isaac. "Strife" is the meaning of this clan's name. Who were they? Hint

Gileadites
Midianites
Ishmaelites
Moabites

10. This group consisted of 12 tribes. What is the name of the group? Hint

Israelites
Gileadites
Nazirites
Moabites


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Noah begat Ham. Ham begat Canaan. These descendants of theirs lived in Jerusalem. Who were they?

Answer: Jebusites

In the list of the descendants of Noah (Genesis 10), the Jebusites are traced through the line of Ham and Canaan.

Solomon's temple was erected on the site of a threshing floor owned by the Jebusite Araunah, which had been purchased by King David in 2 Samuel 24:16-24.
2. Which of these is the closest (that is, most recent) ancestor to the Ishmaelites?

Answer: Abraham

The birth of Ishmael is recorded in Genesis 16:15-16. According to Genesis 25:12-16, Ishmael was the father of 12 sons.

Joseph was carried to Egypt by Ishmaelite traders in Genesis 37.
3. Descended from Abraham through Isaac and Esau, who was this "red" clan?

Answer: Edomites

In Genesis 25:29-34, Esau sells his birthright to Jacob for some "red" stew, and afterward he is known as Edom.

The descendants of Esau (Edom) can be found in Genesis 36.
4. What are the three main divisions in the Table of Nations listed in Genesis 10?

Answer: Shem, Ham, Japheth

Genesis 10 lists the descendants of Noah's sons, some 70 different ethnic groups that formed the basis of the known world.

Japheth's descendants (Genesis 10:2-5) inhabited the Aegean region and Asia Minor.

Ham's descendants (Genesis 10:6-20) were located in North Africa and coastal Canaan and Syria.

Shem's descendants (Genesis 11:10-26) are especially important because Abraham comes from that line. The Shemites or Semites were located in northern Syria, the region of the upper Euphrates River and Mesopotamia.
5. Terah begat Haran. Haran begat Lot. Lot begat two tribes; which of these was one of them?

Answer: Moabites

Genesis 19 includes the story of Lot, his family and the aftereffects of the destruction of Sodom. It also details the birth of Lot's sons, Moab (ancestor of the Moabites) and Ben-ammi (ancestor of the Ammonites).

Ruth was a famous Moabitess. See the Book of Ruth, for her story.
6. Terah begat Haran. Haran begat Lot. Lot begat two tribes; which of these was one of them?

Answer: Ammonites

Genesis 19 includes the story of Lot, his family and the aftereffects of the destruction of Sodom. It also details the birth of Lot's sons, Moab (of the Moabites) and Ben-ammi (of the Ammonites).

In 2 Samuel 11, Uriah, husband of Bathsheba, was killed during an attack on Rabbah, the capital city of the Ammonites.
7. Which family line was descended from the eldest son of Jacob?

Answer: Reubenites

The twelve sons of Israel (Jacob) are listed in Genesis 35:23-26.
8. Who is the closest (that is, most recent) ancestor to the Amalekites?

Answer: Esau

The Amalekites were the first to attack Israel after the exodus, as described in Exodus 17:8-16.
9. Abraham sent all the offspring of Keturah eastward away from Isaac. "Strife" is the meaning of this clan's name. Who were they?

Answer: Midianites

The sons of Abraham and Keturah are listed in Genesis 25.

When Moses fled from Pharaoh, he went east to Midian, Exodus 2:11-25. He met the priest of Midian, Jethro, and married his daughter Zipporah.
10. This group consisted of 12 tribes. What is the name of the group?

Answer: Israelites

The 12 sons of Jacob (Israel) were the namesakes for the 12 Tribes of Israel.

Reuben, Simeon, Levi, Judah, Issachar and Zebulun were all sons of Leah.
Joseph and Benjamin were the sons of Rachel.
Dan and Naphtali were the sons of Bilhah.
Gad and Asher were the sons of Zilpah.

They are named in Genesis 35:23-26.
Source: Author spice2

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 165: 8/10
Jan 31 2023 : Guest 75: 5/10
Jan 29 2023 : Guest 197: 4/10
Jan 28 2023 : Guest 110: 8/10
Jan 20 2023 : jogreen: 5/10
Jan 20 2023 : Guest 47: 7/10
Jan 20 2023 : Guest 172: 7/10
Jan 17 2023 : Guest 142: 5/10
Jan 17 2023 : Guest 176: 9/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us