Quiz about Genesis In the Beginning Finally
Quiz about Genesis In the Beginning Finally

Genesis: In the Beginning, Finally! Quiz


Starting with chapter 37, this wraps up my study of Genesis. I used the New American Standard Bible as my guide. Hope you enjoy this one!

A multiple-choice quiz by jaknginger. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Genesis

Author
jaknginger
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
306,289
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3358
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 70 (0/10), Guest 97 (7/10), Guest 174 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How much did Joseph's brothers receive for selling him to the Ishmaelites? Hint

40 shekels of silver
30 shekels of silver
20 shekels of silver
10 shekels of silver

2. Of Pharaoh's officers, who purchased Joseph from the Ishmaelites? Hint

Cleopatra
Ramses
Potiphar
Antony

3. Joseph was imprisoned in Egypt based on a woman's lie.

True
False

4. In Joseph's first dream interpretations while in jail, who was to be hanged? Hint

Chief baker
Chief bodyguard
Chief cupbearer
Chief bottlewasher

5. What did Joseph interpret Pharaoh's dreams of cows and corn to mean? Hint

Disease and good health
Floods and drought
Abundance and famine
Pestilence and perfection

6. When Jacob sent his sons to Egypt for food, which son stayed behind with him? Hint

Reuben
Benjamin
Issachar
Levi

7. Joseph sent all of his brothers back to retrieve the brother left behind with their father Jacob.

True
False

8. After Joseph was sold into Egypt, Jacob never saw Joseph again before his death.

True
False

9. As Jacob was telling his sons of what awaited their future, which son was described as a lion's whelp? Hint

Dan
Naphtali
Issachar
Judah

10. Jacob was buried in Egypt.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How much did Joseph's brothers receive for selling him to the Ishmaelites?

Answer: 20 shekels of silver

After the brothers decided to place Joseph into a pit instead of killing him, Judah talked the group into selling him to the Ishmaelites. After they sold him for 20 shekels of silver, they took his tunic, dipped it in goat's blood, then gave it to their father. He thought his son had been killed by a wild beast. The Ishmaelites then in turn sold him into Egypt. (Genesis 37:27-33)
2. Of Pharaoh's officers, who purchased Joseph from the Ishmaelites?

Answer: Potiphar

The Ishmaelites sold him to Potiphar. He was the captain of Pharaoh's bodyguard. (Genesis 37:27-36, 39:1)
3. Joseph was imprisoned in Egypt based on a woman's lie.

Answer: True

Joseph's master's wife tried to seduce Joseph on several occasions but he always refused. After finally feeling rejection, she lied to her husband, Joseph's master, and said Joseph tried to seduce her and that he fled when she screamed. He sent Joseph to jail. (Genesis 39:7-23)
4. In Joseph's first dream interpretations while in jail, who was to be hanged?

Answer: Chief baker

The chief baker dreamed he had three baskets of bread on his head with birds eating from the baskets. Joseph interpreted that the three baskets were three days and that he would hang on the third day. He further said that the birds would eat his flesh. (Genesis 40:16-19)
5. What did Joseph interpret Pharaoh's dreams of cows and corn to mean?

Answer: Abundance and famine

Pharaoh dreamed of seven fat cows and seven gaunt cows. He had a second dream of seven full ears of corn and seven thin ears of corn. Joseph said the dreams meant the same thing. The seven plump cows/corn were seven years of abundance, while the seven thin cows/corn were seven years of famine. Further, because both dreams were the same, the events would come fast and Pharaoh needed to prepare for the famine during the abundant years. (Genesis 41:25-36)
6. When Jacob sent his sons to Egypt for food, which son stayed behind with him?

Answer: Benjamin

Benjamin was the youngest son but also the only son Jacob had left by Rachel. Joseph was the other son by Rachel but Jacob thought he was dead. Because of this, he kept Benjamin behind as he sent his other sons to Egypt for food during the famine. (Genesis 42:1-5)
7. Joseph sent all of his brothers back to retrieve the brother left behind with their father Jacob.

Answer: False

Joseph recognized his brothers when they came to buy food but they didn't recognize him. Because of his dreams about his brothers, he said that they were spies. He wanted to see the brother they said that was left behind with their father. He told them to go back and bring their other brother to him to prove they weren't spies.

He kept one brother, Simeon, and sent them back to Jacob with grain and the money that they used to purchase the grain with orders to bring back the other brother. (Genesis 42:8-28)
8. After Joseph was sold into Egypt, Jacob never saw Joseph again before his death.

Answer: False

After Joseph revealed himself to his brothers, he sent them back to their father. He instructed them to bring Jacob and all of their households to Egypt because there were five more years of famine to endure. They did as they were instructed and Jacob spent his last years in Egypt. (Genesis 45:1-28, 46:30)
9. As Jacob was telling his sons of what awaited their future, which son was described as a lion's whelp?

Answer: Judah

Judah was the lion's whelp. Dan would judge his people. Issachar was a strong donkey. Naphtali was a doe with beautiful words. (Genesis 49:1-21)
10. Jacob was buried in Egypt.

Answer: False

Jacob died in Egypt but was taken back to the land of Canaan and was buried in the cave at Ephron's field where Abraham, Sarah, Isaac and Rebekah were buried. (Genesis 49:29-33, 50:13)
Source: Author jaknginger

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 23 2022 : Guest 70: 0/10
Nov 23 2022 : Guest 97: 7/10
Nov 16 2022 : Guest 174: 5/10
Nov 09 2022 : lolleyjay: 9/10
Nov 07 2022 : Guest 144: 3/10
Nov 07 2022 : Guest 89: 2/10
Nov 07 2022 : Guest 73: 5/10
Nov 06 2022 : Guest 75: 7/10
Nov 06 2022 : Nala2: 5/10

Score Distribution

quiz
11/28/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us