Quiz about Genesis of the Bible
Quiz about Genesis of the Bible

Genesis of the Bible Trivia Quiz


This quiz is focused on the book of Genesis in the Bible. I have used the NAS for the information in this quiz. The questions are all multiple choice. Have fun! :)

A multiple-choice quiz by happychristian. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Genesis

Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
242,262
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
6014
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 131 (7/10), Suvartha (10/10), Guest 216 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What did God guard (block) the Garden of Eden with? Hint

Cherubim and flaming sword
Soldiers
German Shepherd
Aliens

2. What was the name of Adam and Eve's third son? Hint

Enoch
Cain
Seth
Abel

3. What were the names of Jacob's wives? Hint

Hagar and Sarah
Leah and Rachel
Sarah and Rebekah
Rebekah and Rachel

4. What got Joseph out of jail? Hint

A monkey
The Pharaoh said he'd been in jail long enough
An angel
His correct dream interpretations

5. On his way to Haran, what did Jacob dream about? Hint

Wrestling with a messenger of God
Sheep
Giving a son a colorful coat
A ladder with angels ascending and descending

6. Why did Abraham leave his hometown of Ur? Hint

God told him to
He was banished
He followed a cloud
To preach to the people of Canaan

7. Where did God tell Abraham to take Isaac to sacrifice him? Hint

Moriah
Mt. Sinai
Hebron
Mt. Ararat

8. What were the names of Isaac's sons? Hint

Jacob and Cain
Jacob and Esau
Abel and Esau
Joseph and Esau

9. How did Isaac choose who to marry? Hint

It was an arranged marriage
He didn't marry
He found someone beautiful
God chooses for him through a servant

10. According to the Bible, what kind of animal did Noah not take on the ark with him? Hint

Monkeys
He took all types of animals
Lions
Rabbits


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What did God guard (block) the Garden of Eden with?

Answer: Cherubim and flaming sword

This was in Genesis 3:24. He placed this on the east side of the garden. He did this after he banished Adam and Eve from the Garden of Eden for disobeying him.
2. What was the name of Adam and Eve's third son?

Answer: Seth

Cain was born first and Abel second. Seth was third. Enoch was a grandchild of Adam and Eve. Cain kills Abel in the book of Genesis and Adam and Eve believe that God gave them Seth to replace Abel. Genesis 4:25
3. What were the names of Jacob's wives?

Answer: Leah and Rachel

Jacob worked for his uncle Laban for seven years in order to marry Rachel. Laban tricked him and, on the wedding day, put a veil on Leah acting like she was Rachel. He did this to marry off his first-born first. Jacob worked seven more years in order to marry Rachel. With Rachel, Leah, and their two servants, Jacob had twelve sons.
Genesis 29:15-30
4. What got Joseph out of jail?

Answer: His correct dream interpretations

Joseph interpreted the baker's and the cupbearer's dreams correctly. They had both been put into jail. The baker would be put to death and the cupbearer would be put back into his position. Both dreams came true and quite a while later, the cupbearer told the Pharaoh, who had hard interpretations, that Joseph had correctly interpreted his dream. Genesis 40:8-41:25
5. On his way to Haran, what did Jacob dream about?

Answer: A ladder with angels ascending and descending

Jacob had a dream about a ladder with angels ascending and descending in Genesis 28. He slept on a rock and dreamed this dream. He was coming from Beersheba and this happened at Bethel.
6. Why did Abraham leave his hometown of Ur?

Answer: God told him to

God told Abraham to leave his hometown of Ur in Genesis 12.
7. Where did God tell Abraham to take Isaac to sacrifice him?

Answer: Moriah

God told Abraham to sacrifice Isaac as a test of faithfulness to Him. Abraham even gets to the point of tying Isaac up when an angel of the Lord stopped him. God then provided a ram caught in the bushes to use for the sacrifice instead. Genesis 22:1-19
8. What were the names of Isaac's sons?

Answer: Jacob and Esau

Esau was the first-born son and Jacob was the second. Genesis tells us that Esau sold Jacob his birthright (his right of being first-born) for some lentil stew. Genesis 25:26
9. How did Isaac choose who to marry?

Answer: God chooses for him through a servant

Here's the story of how Isaac married Rebekah. Abraham wanted Isaac to marry someone from their own people, so they sent a servant to find a wife from Abraham's family. The servant went and came to a well, where women would come for water. He asked God to have the correct woman not only give him water, but also insist they water the camels also. Rebekah did this, and the servant brought her home to Isaac. Genesis 24
10. According to the Bible, what kind of animal did Noah not take on the ark with him?

Answer: He took all types of animals

Noah took two of every type of unclean (inedible) animal and seven of every type of clean (edible) animal with him on the ark. (Genesis 6:19)
Source: Author happychristian

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 03 2022 : Guest 131: 7/10
Dec 02 2022 : Suvartha: 10/10
Dec 01 2022 : Guest 216: 8/10
Nov 30 2022 : 1346774: 6/10
Nov 29 2022 : Guest 27: 10/10
Nov 28 2022 : Guest 72: 7/10
Nov 23 2022 : Guest 70: 2/10
Nov 23 2022 : Guest 76: 9/10
Nov 22 2022 : Guest 140: 10/10

Score Distribution

quiz
12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us