Quiz about Genesis Part I Chapters 125
Quiz about Genesis Part I Chapters 125

Genesis, Part I: Chapters 1-25 Quiz


From the creation to the beginnings of the feud between Esau and Jacob, this quiz covers the first half of the book of Genesis. All quotes are from the New Revised Standard Version of the Bible.

A multiple-choice quiz by asutbone. Estimated time: 9 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Genesis

Author
asutbone
Time
9 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
170,620
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
16 / 25
Plays
4568
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 175 (11/25), Guest 103 (15/25), Guest 192 (14/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Chapter 1: The Creation

In the beginning, God created the heavens and the earth. On which day did God say, "Let the waters bring forth swarms of living creatures, and let birds fly above the earth across the dome of the sky"?
Hint

The third day
The fourth day
The fifth day
The sixth day

2. Chapter 2: The Creation, Part II

This chapter contains a second account of the creation that goes into more detail on the creation of humankind. Which point is not addressed in this chapter?
Hint

God created woman from a rib of a man
God created animals so man would not be alone
God created man from the dust of the ground
God gave dominion to mankind over all animals of the earth

3. Chapter 3: Sin in the Garden

This chapter relates the story of the first sin, when Eve, after listening to advice from the serpent, ate fruit from the tree of the knowledge of good and evil and convinced Adam to do the same. What kind of fruit was it?
Hint

Apple
It's never mentioned
Pomegranate
Fig

4. Chapter 4: The First Murder Mystery

Abel was found slain. We know the culprit - his brother, Cain. We know where - Cain took Abel out into the field, presumably so he wouldn't be witnessed. The only thing we need to know is, what is generally understood to have been Cain's motive?
Hint

Abel had stolen Cain's girlfriend
Cain was angry at Adam, and took it out on Abel
Cain desired Abel's inheritance to add to his own
God approved of Abel's sacrifice more than that of Cain

5. Chapter 5: Adam's Descendants

In this chapter, Adam's genealogy is traced through eleven generations, through the children of Noah. Which of these descendants of Adam lived the longest?
Hint

Lamech
Mahalel
Enosh
Jared

6. Chapter 6: Prelude to Destruction

Here, God sees the wickedness of humankind and decides to destroy the earth. He only finds favor with Noah, and tells him to build an ark to rescue himself, his wife, his sons, his son's wives, and two of every animal on earth. What were the dimensions of the ark?
Hint

800 cubits long by 100 cubits wide by 75 cubits tall
500 cubits long by 70 cubits wide by 50 cuibts tall
300 cubits long by 50 cubits wide by 30 cubits tall
200 cubits long by 40 cubits wide by 25 cubits tall

7. Chapter 7: The Great Flood

God told Noah to load up the ark, which he did, and a week later, the storm hit. How old was Noah when the rains began to fall?

Answer: (A number)
8. Chapter 8: The Flood Subsides

After 150 days on the newly formed sea that used to be earth, God started to make the waters decrease. To see if any land had yet appeared, Noah sent a bird to fly around and bring him word. Which was the first bird Noah sent?
Hint

A dove
An eagle
A seagull
A raven

9. Chapter 9: The Covenant... and the Aftermath

God placed a rainbow in the sky to signify that He would never destroy the world by flood. Soon after that, Noah got drunk and lay around in his tent naked. One of his sons found him, then went and told his brothers. When Noah awoke, he cursed someone. Who?
Hint

Shem
Canaan
Japheth
Ham

10. Chapter 10: The Descendants of Noah

In this chapter, we get a general overview of the descendants of Noah from his three sons. Which of the following was a son of Shem?
Hint

Magog
Arpachshad
Sidon
Egypt

11. Chapter 11: The Tower of Babel

When the people of earth began building a tower to reach the heavens and make a name for themselves, what did God do to provide an obstacle?
Hint

Sent an earthquake to disrupt their progress
Sent wild animals into the area to frighten the workers
Hardened their hearts to make them frustrated with the length of the process
Confused their languages so there would be no common bond

12. Chapter 12: The Call of Abram

Here, God called Abram and promised to show him a new land, as well as to make him into a great nation. Where on this journey did Abram claim Sarai was his sister?
Hint

Canaan
Shechem
Bethel
Egypt

13. Chapter 13: Abram and Lot Separate

Lot was the son of Abram's brother Haran, but he was the only relative Abram took when God sent him out. Now, they're about to separate, because the land cannot support both flocks together. To which city did Lot go?
Hint

Gomorrah
Sodom
Canaan
Zeboim

14. Chapter 14: Abram Is Blessed

After rescuing Lot from the armies that had attacked Sodom and Gomorrah, Abram went to Sodom and was blessed by a "priest of God Most High". Who was this priest?
Hint

King Shinab of Admah
King Bera of Sodom
King Melchizedek of Salem
King Birsha of Gomorrah

15. Chapter 15: The Covenant

God made many promises to Abram in this chapter. Which of the following is not one of them?
Hint

"Look toward heaven and count the stars, if you are able to count them...So shall your descendants be."
"I will make of you a great nation, and I will bless you, and make your name great., so that you will be a blessing."
"Your offspring shall be aliens in a land that is not theirs, and shall be slaves there, and they shall be oppressed for four hundred years."
"To your descendants I give this land, from the river of Egypt to the great river, the river Euphrates."

16. Chapter 16: Call Me Ishmael

Abram and Sarai were now old, and Sarai's biological clock was ticking away. Anxious about God's timing, Sarai gave a slave-girl to Abram to bear them a son. What was the slave girl's name?
Hint

Rachel
Tamar
Jezebel
Hagar

17. Chapter 17: The Sign of the Covenant

When Abram was 99 and God still hadn't fulfilled his promise to give Abraham a son by Sarai, He spoke to Abram about the sign of his covenant. Which of the following Jewish customs was mentioned as this sign?
Hint

Male circumcision
Observation of the Sabbath
The eating of only clean animals
The wearing of beards

18. Chapter 18: No, Really! You'll Have A Son!

Abraham was visited in this chapter by three men, whom he served. The men, messengers of God, told Abraham that he would have a son by Sarah in the next season. What did Sarah do when she heard this news?
Hint

Laughed
Wept
Screamed
Ran away

19. Chapter 19: The Doom of Sodom and Gomorrah

At the end of Chapter 18, we see that the Lord is ready to destroy the wicked cities of Sodom and Gomorrah, but Abraham has talked Him down to sparing it if ten righteous people are found. The men who had promised Abraham a son are currently visiting with Lot in Sodom, but the people of Sodom want to rape them. What does Lot offer them instead of his visitors?
Hint

His two virgin daughters
500 gold coins
His best head of cattle
Nothing...he just runs away

20. Chapter 20: Abraham and Sarah in Gerar

For the second time since he began his journey, Abraham found himself traveling through a foreign land with his wife, claiming she was his sister. Who was the king that took her in this time?
Hint

Shemeber
Xerxes
Abimelech
Amraphel

21. Chapter 21: Promise Fulfilled

Finally, Sarah conceived and had a son. What was his name?

Answer: (One Word. Standard English spelling.)
22. Chapter 22: The Sacrifice

God asked Abraham to prove his faith in Him by sacrificing his own son on an altar. When Abraham was about to go through with it, God stopped him and provided an animal for the sacrifice. What kind of animal was it?
Hint

A cow
A ram
A chicken
A boar

23. Chapter 23: The Death of Sarah

How old was Sarah when she died?
Hint

127
136
105
99

24. Chapter 24: The Quest for Rebekah

Abraham made his servant swear that he would not allow his son to marry a Canaanite woman, but would go back and find her a bride from the land of Abraham's birth. The servant prayed to God that the woman for Abraham's son would answer his request for a drink with what?
Hint

"Drink, and return to our house for a feast."
"Drink, and I will water your camels."
"Drink, and I will get you a canteen."
"Drink, and may your thirst be quenched."

25. Chapter 25: Jacob and Esau

Jacob and Esau were twins, the sons of Abraham's son (who still remains nameless so you don't get an extra hint for #21). They were fiercely competitive, even in the womb. Esau came out first, with Jacob holding on to his heel. By virtue of being born first, Esau had a birthright, which he sold to Jacob for what price?
Hint

Wine
His wife
Cattle
Stew


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Chapter 1: The Creation In the beginning, God created the heavens and the earth. On which day did God say, "Let the waters bring forth swarms of living creatures, and let birds fly above the earth across the dome of the sky"?

Answer: The fifth day

This can be found in Genesis 1:20. On the first day, God separated light from dark, making night and day. On the second day, God created the sky above the waters. On the third day, God created the earth, dry land in the midst of the waters, and made it produce vegetation. On the fourth day, God created the sun to rule over the day, and the moon and stars to rule over the night. On the fifth day, God brought forth fish and birds. On the sixth day, God created every animal that walks the earth, including humans. On the seventh day, God rested, but that's in chapter 2.
2. Chapter 2: The Creation, Part II This chapter contains a second account of the creation that goes into more detail on the creation of humankind. Which point is not addressed in this chapter?

Answer: God gave dominion to mankind over all animals of the earth

Mankind was called to be greater than any animal on earth in Genesis 1:28, just after God created them. God created man from the dust of the ground in 2:7. Animals were created at first to be helpers to man, in 2:18-19, and Adam gave them all names. Because none were found to be his helper, God created woman from one of Adam's ribs, in 2:21-22.
3. Chapter 3: Sin in the Garden This chapter relates the story of the first sin, when Eve, after listening to advice from the serpent, ate fruit from the tree of the knowledge of good and evil and convinced Adam to do the same. What kind of fruit was it?

Answer: It's never mentioned

Popular culture has assigned the apple to this story, but the Bible never tells what it is. All we ever know is that it's the fruit from the tree of the knowledge of good and evil, and humankind was never intended to eat from it. As a result, men have to work hard to survive, women have extra pain in childbearing, and we all have to die someday.
4. Chapter 4: The First Murder Mystery Abel was found slain. We know the culprit - his brother, Cain. We know where - Cain took Abel out into the field, presumably so he wouldn't be witnessed. The only thing we need to know is, what is generally understood to have been Cain's motive?

Answer: God approved of Abel's sacrifice more than that of Cain

Both offered sacrifices to God. Cain brought the fruit of the ground, while Abel brought the fat portions of the first born of his flock. Cain was furious with God, and even angrier at his brother for taking the spot of the favorite, so he killed Abel. Also in this chapter, Adam and Eve conceived and gave birth to Seth, who would become the next generation in the line of Noah.
5. Chapter 5: Adam's Descendants In this chapter, Adam's genealogy is traced through eleven generations, through the children of Noah. Which of these descendants of Adam lived the longest?

Answer: Jared

Jared lived 962 years, outlasted only by his grandson, Methusaleh, who lived 969. According to this chapter, Adam lived 930 years. Seth, Adam's son, lived to be 912. Seth's son, Enosh, lived to be 905. Enosh's son, Kenan, lived to be 910. Mahalel, Kenan's son, lived to be 895. Jared was Mahelel's son, and he lived to be 962. Enoch was the son of Jared, and only made it to 365. Methusaleh, Enoch's son, lived to be 969. He had Lamech, who lived 777 years. Noah was Lamech's son, and lived to be 950, but we don't find that out until Chapter 9.

Bonus Trivia: If you chart out the lives of the people in this chapter, and line up when they had their children, you'll see that Methusaleh died in the year of the flood. Coincidence? Only God knows...
6. Chapter 6: Prelude to Destruction Here, God sees the wickedness of humankind and decides to destroy the earth. He only finds favor with Noah, and tells him to build an ark to rescue himself, his wife, his sons, his son's wives, and two of every animal on earth. What were the dimensions of the ark?

Answer: 300 cubits long by 50 cubits wide by 30 cubits tall

These specifications are given in 6:15. In modern length measuring, this essentially translates to 450 feet long by 75 feet across to 45 feet tall. My question is...did Noah have to clean up after all those animals? WHEW!
7. Chapter 7: The Great Flood God told Noah to load up the ark, which he did, and a week later, the storm hit. How old was Noah when the rains began to fall?

Answer: 600

This fact is pointed out in two places, 7:6 and 7:11. 7:11 gets very specific, saying Noah was 600 years, two months, and seventeen days old. The flood lasted forty days and nights, but the waters stayed on the earth for another 150 days after that.
8. Chapter 8: The Flood Subsides After 150 days on the newly formed sea that used to be earth, God started to make the waters decrease. To see if any land had yet appeared, Noah sent a bird to fly around and bring him word. Which was the first bird Noah sent?

Answer: A raven

The raven flew around and around until all the waters were dried up. After that, Noah started sending out a dove. The first time, the dove never found anything. The second time, the dove brought back an olive leaf. On its third journey, the dove never returned. Once the ark had landed, God promised to never destroy every living thing like that again.
9. Chapter 9: The Covenant... and the Aftermath God placed a rainbow in the sky to signify that He would never destroy the world by flood. Soon after that, Noah got drunk and lay around in his tent naked. One of his sons found him, then went and told his brothers. When Noah awoke, he cursed someone. Who?

Answer: Canaan

Ham was the one who found his father; Shem and Japheth went into the tent backwards so they wouldn't see and covered their father. When he awoke, Noah cursed Canaan, Ham's son, saying, "Cursed be Canaan; lowest of slaves shall he be to his brothers." (verse 25) He also blessed Shem and Japheth.
10. Chapter 10: The Descendants of Noah In this chapter, we get a general overview of the descendants of Noah from his three sons. Which of the following was a son of Shem?

Answer: Arpachshad

Magog is listed as a son of Japheth, Egypt a son of Ham, and Sidon of Canaan. Presumably, Arpachshad is the guy listed in Luke's genealogy of Jesus (Luke 3:23-38). However, in Luke's account, it is Arphaxad. Luke also says Canian was the son of Arphaxad, and Canian was the father of Shelah, while Genesis says Shelah was the son of Arpachshad.
11. Chapter 11: The Tower of Babel When the people of earth began building a tower to reach the heavens and make a name for themselves, what did God do to provide an obstacle?

Answer: Confused their languages so there would be no common bond

When God saw their progress, he realized nothing would be impossible if they were allowed to complete this tower, so he confused their languages (since at this time all the world had one language) and scattered them. Chapter 11 also includes some more family history, linking Shem to Abram, and listing the other descendants of Abram's father Terah.
12. Chapter 12: The Call of Abram Here, God called Abram and promised to show him a new land, as well as to make him into a great nation. Where on this journey did Abram claim Sarai was his sister?

Answer: Egypt

In Egypt, Abram claimed Sarai as his sister so the Pharaoh wouldn't have him killed to get Sarai for himself. As it was, since Pharaoh thought she was single, he took her but let Abram live. When Pharaoh found out (God afflicted his house with plagues), he got angry and sent the two away. At least ONE Egyptian Pharaoh responded well to plagues...
13. Chapter 13: Abram and Lot Separate Lot was the son of Abram's brother Haran, but he was the only relative Abram took when God sent him out. Now, they're about to separate, because the land cannot support both flocks together. To which city did Lot go?

Answer: Sodom

In 13:12, "Abram settled in the land of Canaan, while Lot settled among the cities of the Plain and moved his tent as far as Sodom." When offering to split, Abram gave Lot the chance to choose where to go. Lot chose the direction of the Jordan River, because it was well watered. We'll hear more about Lot's adventures in Chapter 19.
14. Chapter 14: Abram Is Blessed After rescuing Lot from the armies that had attacked Sodom and Gomorrah, Abram went to Sodom and was blessed by a "priest of God Most High". Who was this priest?

Answer: King Melchizedek of Salem

King Melchizedek is mentioned in two other places in the Bible. The first is in Psalm 110:4, which says, "The Lord has sworn and will not change his mind, "You are a priest forever according to the order of Melchizedek." The other is in Hebrews, chapters 5-7, where he is mentioned several times in connection with Jesus.
15. Chapter 15: The Covenant God made many promises to Abram in this chapter. Which of the following is not one of them?

Answer: "I will make of you a great nation, and I will bless you, and make your name great., so that you will be a blessing."

The "great nation" promise was made back when God first called Abram, in 12:2. The "stars" promise came in 15:5. The "aliens" promise came in 15:13 (followed by a promise to bring judgment on the nation that oppressed them). The "land" promise occurs in 15:18.
16. Chapter 16: Call Me Ishmael Abram and Sarai were now old, and Sarai's biological clock was ticking away. Anxious about God's timing, Sarai gave a slave-girl to Abram to bear them a son. What was the slave girl's name?

Answer: Hagar

After conception, Hagar started to look at her mistress Sarai with contempt, so Sarai treated her badly and Hagar ran away. God sent an angel to her in the wilderness to inform her that her offspring would become a multitude. When Hagar returned, she bore the 86 year old Abram a son, named Ishmael.
17. Chapter 17: The Sign of the Covenant When Abram was 99 and God still hadn't fulfilled his promise to give Abraham a son by Sarai, He spoke to Abram about the sign of his covenant. Which of the following Jewish customs was mentioned as this sign?

Answer: Male circumcision

As well as making it a requirement that all males in Abram's house be circumcised, God also renamed him Abraham, and changed Sarai's name to Sarah, and once again promised she would bear him a child.
18. Chapter 18: No, Really! You'll Have A Son! Abraham was visited in this chapter by three men, whom he served. The men, messengers of God, told Abraham that he would have a son by Sarah in the next season. What did Sarah do when she heard this news?

Answer: Laughed

After all, Abraham was 100 and Sarah was 90. Wouldn't you be a little skeptical? Of course, God saw her laughing, and told Abraham, saying, "Is anything too wonderful for the Lord?" (verse 14)
19. Chapter 19: The Doom of Sodom and Gomorrah At the end of Chapter 18, we see that the Lord is ready to destroy the wicked cities of Sodom and Gomorrah, but Abraham has talked Him down to sparing it if ten righteous people are found. The men who had promised Abraham a son are currently visiting with Lot in Sodom, but the people of Sodom want to rape them. What does Lot offer them instead of his visitors?

Answer: His two virgin daughters

Unbelievably, Lot would rather see his daughters raped than his visitors. Now that's hospitality! However, the people only want the men, and so judgment is pronounced on the town. Lot and his household are given the opportunity to leave, as long as they don't look back. Lot's wife looks back and sees the sulfur and fire raining down from heaven, and is turned to a pillar of salt.
20. Chapter 20: Abraham and Sarah in Gerar For the second time since he began his journey, Abraham found himself traveling through a foreign land with his wife, claiming she was his sister. Who was the king that took her in this time?

Answer: Abimelech

This time, Abraham provides the excuse that Sarah is in fact his half sister, the daughter of his father but not his mother. God also acts on behalf of King Abimelech, making sure the king doesn't touch Sarah, for she is Abraham's wife.
21. Chapter 21: Promise Fulfilled Finally, Sarah conceived and had a son. What was his name?

Answer: Isaac

After the birth of Isaac, Sarah had Abraham send Hagar and Ishmael away so Ishmael wouldn't inherit anything. In the desert, an angel spoke to her, telling her Ishmael would live and be the father of a great nation.
22. Chapter 22: The Sacrifice God asked Abraham to prove his faith in Him by sacrificing his own son on an altar. When Abraham was about to go through with it, God stopped him and provided an animal for the sacrifice. What kind of animal was it?

Answer: A ram

The ram was caught in the bushes nearby. Because Abraham was willing to sacrifice his son, God promised to fulfill his end of the covenant and make Abraham the father of a great nation.
23. Chapter 23: The Death of Sarah How old was Sarah when she died?

Answer: 127

This chapter concerns Sarah's death and burial, and the respect paid to her and Abraham by the surrounding countrymen.
24. Chapter 24: The Quest for Rebekah Abraham made his servant swear that he would not allow his son to marry a Canaanite woman, but would go back and find her a bride from the land of Abraham's birth. The servant prayed to God that the woman for Abraham's son would answer his request for a drink with what?

Answer: "Drink, and I will water your camels."

Rebekah, who would become Isaac's wife, answered the servant's request with the very response he had prayed to God about in 24:18-19. After discussing the matter with Rebekah's father Bethuel and her brother Laban, the servant took her back to marry Isaac.
25. Chapter 25: Jacob and Esau Jacob and Esau were twins, the sons of Abraham's son (who still remains nameless so you don't get an extra hint for #21). They were fiercely competitive, even in the womb. Esau came out first, with Jacob holding on to his heel. By virtue of being born first, Esau had a birthright, which he sold to Jacob for what price?

Answer: Stew

The story, recounted in 25:29-34, says that Esau was very hungry coming in from the fields, and felt so starved that he sold his birthright for the stew Jacob was making. What will become of the two brothers? What will become of the great nation promised to Abraham? Find out in the next exciting edition...Genesis, Part II: Chapters 26-50!
Source: Author asutbone

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trammgr before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 175: 11/25
Feb 01 2023 : Guest 103: 15/25
Feb 01 2023 : Guest 192: 14/25
Jan 31 2023 : Guest 174: 19/25
Jan 31 2023 : Guest 171: 4/25
Jan 29 2023 : presmich: 12/25
Jan 29 2023 : Guest 24: 17/25
Jan 28 2023 : Guest 120: 20/25
Jan 28 2023 : Guest 122: 8/25

Score Distribution

quiz
2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us