Quiz about Genesis The First Book
Quiz about Genesis The First Book

Genesis: The First Book Trivia Quiz


This quiz will cover the first book of the Bible. The questions are all pretty easy, so you should ace this quiz!

A multiple-choice quiz by lukeskywalker. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Genesis

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
27,436
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
6439
Last 3 plays: Guest 172 (6/10), Guest 120 (8/10), Guest 74 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which one was NOT a child of Adam and Eve named in Genesis? Hint

Cain
Abel
Seth
Jeremy

2. From which of Adam's body parts was Eve said to have been formed? Hint

Rib
Finger
Skull
Toe

3. Who was Abraham's FIRST son?

Answer: (Be careful!!)
4. How did Rachel, Jacob's wife, die? Hint

She was raised up into heaven, body and soul
Murder
Childbirth
Old age

5. Who was Esau? Hint

Isaac's second son
Isaac's brother
Joseph's son
Isaac's first son

6. Who was Esau's mother? Hint

Marian
Rebekah
Mary
Margaret

7. Who did Abram leave Harran with, to go into Canaan? Hint

Lot, Serai, and Isaac
Serai and their four children
Lot and Serai
No one, he went alone

8. What was a symbol of God's promise that he would never again flood the Earth? Hint

Rainbow
There was no symbol
Snake
Apple

9. Who was kept behind to ensure that Joseph's brothers would return with Benjamin?

Answer: (A name that starts with an 'S')
10. Who were Joseph's sons with the Egyptian woman Asenath? Hint

Naphtali and Nebuchadnezzar
Gad and Asher
Manasseh and Ephraim
Sodom and Gomorrah


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which one was NOT a child of Adam and Eve named in Genesis?

Answer: Jeremy

Cain killed Abel, as we all know.
2. From which of Adam's body parts was Eve said to have been formed?

Answer: Rib

3. Who was Abraham's FIRST son?

Answer: Ishmael

Yes, Ishmael, not Isaac, was Abraham's first son. He was not born of Sarah, but of her handmaiden, Hagar. He is said to be the ancestor of Islam, as Isaac is the ancestor of Christianity and Judaism.
4. How did Rachel, Jacob's wife, die?

Answer: Childbirth

She died during the birth of her second son, Benjamin.
5. Who was Esau?

Answer: Isaac's first son

He was first, but Jacob tricked Isaac to get his birthright.
6. Who was Esau's mother?

Answer: Rebekah

Isaac found Rebekah in Haran, a town to the northwest of Babylon.
7. Who did Abram leave Harran with, to go into Canaan?

Answer: Lot and Serai

Genesis 12: 5. Eventually Lot went off toward the cities of the plain, Sodom and Gomorrah.
8. What was a symbol of God's promise that he would never again flood the Earth?

Answer: Rainbow

Yes, it was after the great flood. Y'know... with Noah and all.
9. Who was kept behind to ensure that Joseph's brothers would return with Benjamin?

Answer: Simeon

Yes, and the brothers did return with Benjamin.
10. Who were Joseph's sons with the Egyptian woman Asenath?

Answer: Manasseh and Ephraim

Gad and Asher were his brothers, as was Naphtali. Sodom and Gomorrah were the two cities that God destroyed. Nebuchadnezzar was much later in the Bible.

Manasseh and Ephraim were Joseph's sons, as named in Genesis 46:20. Jacob adopted them as far as inheritance went, in honour of Joseph's mother, Rachel (Genesis 48:5-7 and rest of chapter).
Source: Author lukeskywalker

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 172: 6/10
Jan 28 2023 : Guest 120: 8/10
Jan 23 2023 : Guest 74: 9/10
Jan 18 2023 : Guest 66: 5/10
Jan 17 2023 : Guest 68: 6/10
Jan 14 2023 : tasandmont: 6/10
Jan 08 2023 : Guest 162: 8/10
Jan 07 2023 : Guest 69: 10/10
Jan 05 2023 : Guest 172: 6/10

Score Distribution

quiz
2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us