Quiz about The Book of Genesis
Quiz about The Book of Genesis

The Book of Genesis Trivia Quiz


This quiz is about the first book in the Bible: Genesis. All Bible verses are in the New American Standard Version.

A multiple-choice quiz by TheBatterie. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Genesis

Author
TheBatterie
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
291,792
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2476
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 107 (10/10), Guest 74 (10/10), Guest 174 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How many times did God see that what He had created was good in the first chapter of Genesis? Hint

4
7
1
8

2. Who did Eve blame for her sin of eating the fruit of the tree of the knowledge of good and evil? Hint

the serpent
God
Adam
herself

3. What was the name of Cain's son? Hint

Irad
Abel
Mehujael
Enoch

4. How old was Noah when the Flood happened? Hint

500
30
300
600

5. Lot was rescued by Abram after being captured by enemy kings.

True
False

6. How many children did Leah have? Hint

5
2
3
7

7. How old was Joseph when his brothers sold him into slavery? Hint

16
19
18
17

8. Joseph was 50 when he interpreted Pharaoh's dream.

True
False

9. Which brother did Joseph hold hostage in Egypt? Hint

Simeon
Dan
Judah
Naphtali

10. Where did Joseph's family settle in Egypt? Hint

Ethiopia
Cairo
Goshen
Sudan


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many times did God see that what He had created was good in the first chapter of Genesis?

Answer: 7

God observed that what He had made was good in verses 4, 10, 12, 18, 21, 25, and 31 of Chapter 1 of Genesis. You can read the story of creation in Genesis chapter 1.
2. Who did Eve blame for her sin of eating the fruit of the tree of the knowledge of good and evil?

Answer: the serpent

After they had eaten the fruit, both Adam and Eve hid in the garden from God. When God questioned them, Adam blamed Eve and Eve blamed the serpent. Because of their sin, God cursed all three of them and sent Adam and Eve out of the Garden of Eden. You can find the story of the Fall of Man in Genesis 3.
3. What was the name of Cain's son?

Answer: Enoch

Cain's son Enoch was born after he had murdered Abel. Cain built a city and named it Enoch after his son. You can find this information in Genesis 4:17.
4. How old was Noah when the Flood happened?

Answer: 600

Noah did not die until he was 950 years old, 350 years after the flood. You can find this information in Genesis 7:11 and Genesis 9:29.
5. Lot was rescued by Abram after being captured by enemy kings.

Answer: True

After a great battle, the people who survived were fleeing into a hill country. While the refugees were fleeing, the enemy kings plundered their cities of Sodom and Gomorrah. Lot and all of his possessions were taken during this plundering. In Genesis 14, you can find the story of the capture of Lot.
6. How many children did Leah have?

Answer: 7

Leah bore Jacob six sons and one daughter. Her sons were Reuben, Simeon, Levi, Judah, Issachar, and Zebulun. Her daughter was Dinah. You can find this information in Genesis 29:31-35, Genesis 30, and Genesis 34:1.
7. How old was Joseph when his brothers sold him into slavery?

Answer: 17

You can find this fact in Genesis 37:2.
8. Joseph was 50 when he interpreted Pharaoh's dream.

Answer: False

Joseph was actually only 30 years old. You can find this in Genesis 41:46.
9. Which brother did Joseph hold hostage in Egypt?

Answer: Simeon

During the famine, Joseph's brothers went to Egypt to buy food. Joseph knew his brothers but he did not reveal himself. He told them that he thought they were spies, and that to prove that they were not spies, they needed to bring their youngest brother, Benjamin, with them next time they came. He also took Simeon hostage until they returned. You will find this story in Genesis 42:1-38.
10. Where did Joseph's family settle in Egypt?

Answer: Goshen

Joseph gave them that land for grazing their sheep. They lived there, for shepherds were loathsome to the Egyptians. You can find this information in Genesis 46:34-47:6.
Source: Author TheBatterie

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 107: 10/10
Jan 31 2023 : Guest 74: 10/10
Jan 29 2023 : Guest 174: 4/10
Jan 24 2023 : Guest 75: 9/10
Jan 14 2023 : tasandmont: 5/10
Jan 09 2023 : Guest 70: 4/10
Jan 09 2023 : Guest 71: 7/10
Jan 07 2023 : Guest 184: 5/10
Dec 30 2022 : Guest 73: 8/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us