FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Getting the Biblical Job
Quiz about Getting the Biblical Job

Getting the Biblical Job! Trivia Quiz


The Old Testament's "Book of Job" is a story about having it all; losing it all and what the neighbors think. It's about the limits of human judgment. All the included Biblical quotes are from the King James Bible, Version 2000

A multiple-choice quiz by bubbuh. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Job

Author
bubbuh
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
369,135
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
326
Last 3 plays: Guest 50 (4/10), Guest 108 (4/10), Guest 141 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Why does Satan attack Job and his family? Hint


Question 2 of 10
2. What does Satan first do to change Job's attitude toward God? Hint


Question 3 of 10
3. How do Job's friends react to the destruction of Job's family and fortunes? Hint


Question 4 of 10
4. Reacting to the complete and abrupt desolation of his life, what does Job's wife suggest Job do? Hint


Question 5 of 10
5. After the death of Job's children and servants, how does Satan make life even worse for Job? Hint


Question 6 of 10
6. How does Job convince others that he is not to blame for his misfortunes? Hint


Question 7 of 10
7. To what genre of Old Testament books does "The Book of Job" belong? Hint


Question 8 of 10
8. Other than a return to the way things were, what does Job most desire? Hint


Question 9 of 10
9. How does God appear to Job and his friends? Hint


Question 10 of 10
10. In the end Job gets his talk with God. What does God decree must be done to resolve the situation? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 16 2024 : Guest 50: 4/10
Apr 06 2024 : Guest 108: 4/10
Mar 29 2024 : Guest 141: 10/10
Mar 26 2024 : Guest 105: 0/10
Mar 23 2024 : Guest 103: 0/10
Mar 13 2024 : Guest 174: 8/10
Mar 10 2024 : Guest 49: 10/10
Mar 05 2024 : Guest 122: 6/10
Mar 02 2024 : Guest 102: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Why does Satan attack Job and his family?

Answer: God brags about Job's character.

God tells Satan, Job is "a perfect and an upright man, one that feareth God, and escheweth evil" (KJV, Job 1:8). Satan argues that Job is only good because God has blessed him, challenging God to find out how Job would act if he experienced the misfortunes most people know.
2. What does Satan first do to change Job's attitude toward God?

Answer: Directs events so that natural disasters, war and banditry strip Job of his wealth and his children.

After securing God's consent, Satan turns Job's life inside out very quickly. In short order, Job receives four messengers, each bearing news of disasters which totally wipe out his livestock, servants, property and children. (KJV, Job 1:14-1:19).
3. How do Job's friends react to the destruction of Job's family and fortunes?

Answer: His friends tell Job he brought his misfortunes on himself and, quite possibly, deserves worse.

The reaction of Job's friends to his misfortune is the heart of the story. After going through the forms of consolation while Job spends seven days mourning the death of his children and servants. Job's friends very pointedly argue that Job, or, perhaps, his children did something truly dreadful, precipitating all his misery (KJV, Job 4 - Job 27).
4. Reacting to the complete and abrupt desolation of his life, what does Job's wife suggest Job do?

Answer: Blame God and commit suicide.

"Curse God and die." (KJV, Job 2:9). Job's nameless wife sees their situation in very simple terms.
5. After the death of Job's children and servants, how does Satan make life even worse for Job?

Answer: Gives Job a disfiguring and painful chronic disease.

Satan gives Job the worst case of galloping eczema the world has ever seen. "So went Satan forth from the presence of the LORD, and smote Job with sore boils from the sole of his foot unto his crown." (KJV, Job 2:7).
6. How does Job convince others that he is not to blame for his misfortunes?

Answer: Job tries hard, but his efforts are unsuccessful.

Everything Job says and does to convince others of his innocence is unsuccessful (Job 2 - Job 38). The bulk of "Job" is devoted to a discussion of Job's culpability for his ill fortune. Job and his friends go back and forth, Job proclaiming his innocence and his three friends asserting that he must have done something to incur God's disfavor.
7. To what genre of Old Testament books does "The Book of Job" belong?

Answer: "Job" produces more questions with each answer it provides. It's part of the OT's Wisdom Genre.

Whatever else the Bible is, it is a collection of varied books, a library. Biblical scholars typically classify the Old Testament books into between five and ten genres. A typical five genre breakdown: Narrative(history), Law, Wisdom(philosophy), Poetry(songs and poems) and Prophecy. Because "Job" primarily addresses basic questions about divine justice, the nature of innocence and the limits of human judgment, it's always placed in the Wisdom Genre, like the "Book of Ecclesiastes." Of course, there are quite a few sub-genres and many alternative genre breakdowns, depending on the religious beliefs and/or need for a thesis topic of the person doing the classification.

By the way, Wikipedia has a very nice little entry on the Wisdom Literature of various Middle Eastern religions. http://en.wikipedia.org/wiki/Wisdom_literature
8. Other than a return to the way things were, what does Job most desire?

Answer: He wants to discuss his terrible situation with God.

Very respectfully if a little wordily, Job states that he would like to know why he is in this pickle. He would like a quiet conversation with God. (KJV, Job 23).
9. How does God appear to Job and his friends?

Answer: God appears as a dust devil.

"Then the LORD answered Job out of the whirlwind..." (KJV 38:1)
10. In the end Job gets his talk with God. What does God decree must be done to resolve the situation?

Answer: Job must intercede with God for his friends.

God decrees that the virtuous Job should pray for his three friends because they sinned when they lectured him on the errors of his ways, thinking they knew God's purpose (KJV, Job 42:8). Job, of course, had absolute faith that he had no clue about God's purpose.
Source: Author bubbuh

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us