FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about BBB Bible Series Job
Quiz about BBB Bible Series Job

BBB Bible Series: Job Trivia Quiz


This is a quiz on the Old Testament Book of Job. Scriptures used in this quiz are from the New International Version.

A multiple-choice quiz by wordwalker. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Job

Author
wordwalker
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
337,677
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
625
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 103 (0/10), Guest 174 (10/10), Guest 49 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. "In the land of Uz there lived a man whose name was Job. This man was blameless and upright; he feared God and shunned evil." Job 1:1
Where is the land of Uz located?

Hint


Question 2 of 10
2. Job had a reputation of being an upright and an extremely wealthy man. In fact it says in Job 1:3 "...He was the greatest man among all the people of the East." Job also had a reputation in heaven. Who is God having a discussion with concerning Job?
Hint


Question 3 of 10
3. In the first set of testings God gave everything Job had into Satan's hands except except Job himself. After Satan had destroyed all his possesions and his children Job said:

"Naked I came from my mother's womb, and naked I will depart.
The Lord ____ and the Lord has _____ away; may the name of the Lord be praised." What are the missing words according to the New International Version?
Hint


Question 4 of 10
4. God agains speaks to Satan and commends Job for his faithfulness in spite of all the harm that had been done to him. Satan proposes another test.
"Skin for skin!" Satan replied. "A man will give all he has for his own life. But stretch out your hand and strike his flesh and bones, and he will surely curse you to your face." Job 2:4-5
God gave Job into Satan's hands but what did he tell Satan he couldn't do?
Hint


Question 5 of 10
5. After hearing of all the misfortune that had befallen Job three of his friends came to console him. They were so overwhelmed when they saw him they couldn't speak. How long was it before they did speak to him? Hint


Question 6 of 10
6. Finally, a long dialog begins between Job and his friends about the cause of all his misfortune. Basically what did Job's friends believe had caused all his troubles? Hint


Question 7 of 10
7. Distraught by his friends lack of sympathy and dismayed as to why God would allow him to suffer so Job made this rather strange statement:
"I know that my _________ lives, and that in the end he will stand upon the earth. And after my skin has been destroyed, yet in my flesh I will see God." Job 19:25-27 NIV
What word belongs in the blank?
Hint


Question 8 of 10
8. "So these three men stopped answering Job, because he was righteous in his own eyes." Job 32:1
When Job's three friends Eliphaz, Bildad, and Zophar fail to convince Job of his sinfulness a fourth person enters the conversation. What is his name?
Hint


Question 9 of 10
9. Finally God himself speaks to Job plying him with questions that reveal the depth of his power and majesty. When Job hears God's reply what does he say or do? Hint


Question 10 of 10
10. What did God tell Job to do about his friends? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 23 2024 : Guest 103: 0/10
Mar 13 2024 : Guest 174: 10/10
Mar 10 2024 : Guest 49: 10/10
Mar 05 2024 : Guest 49: 10/10
Mar 04 2024 : Guest 97: 5/10
Mar 03 2024 : 1995Tarpon: 10/10
Mar 02 2024 : Guest 216: 10/10
Mar 01 2024 : Guest 124: 9/10
Feb 28 2024 : Guest 92: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "In the land of Uz there lived a man whose name was Job. This man was blameless and upright; he feared God and shunned evil." Job 1:1 Where is the land of Uz located?

Answer: Unknown location

The exact location of the land of Uz is unknown. Many Bible scholars believe because of other names and locations mentioned in the book it is located northeast of Israel between Damascus and the Euphrates River. Some also believe it was located in Edom.
2. Job had a reputation of being an upright and an extremely wealthy man. In fact it says in Job 1:3 "...He was the greatest man among all the people of the East." Job also had a reputation in heaven. Who is God having a discussion with concerning Job?

Answer: Satan

"Then the Lord said to Satan, "Have you considered my servant Job? There is no one on earth like him; he is blameless and upright, a man who fears God and shuns evil." Job 1:8

Satan (which can also be translated accuser) says Job was only faithful because God had blessed him so much but Job would surely curse God if he was allowed to destroy all God had given him. Thus begins the great test of Job's faith in the face of great adversity.
3. In the first set of testings God gave everything Job had into Satan's hands except except Job himself. After Satan had destroyed all his possesions and his children Job said: "Naked I came from my mother's womb, and naked I will depart. The Lord ____ and the Lord has _____ away; may the name of the Lord be praised." What are the missing words according to the New International Version?

Answer: gave; taken

Job could have lamented that all he had worked hard for and everything he cared about was suddenly snatched away but instead he acknowledges he had nothing that had not been given to him by God.
4. God agains speaks to Satan and commends Job for his faithfulness in spite of all the harm that had been done to him. Satan proposes another test. "Skin for skin!" Satan replied. "A man will give all he has for his own life. But stretch out your hand and strike his flesh and bones, and he will surely curse you to your face." Job 2:4-5 God gave Job into Satan's hands but what did he tell Satan he couldn't do?

Answer: Kill him

Satan afflicted Job's whole body with painful boils. Even Job's wife tried to incite Job to curse God and die, to which Job replied:
""You are talking like a foolish woman. Shall we accept good from God, and not trouble?" In all this, Job did not sin in what he said." Job 2:10
5. After hearing of all the misfortune that had befallen Job three of his friends came to console him. They were so overwhelmed when they saw him they couldn't speak. How long was it before they did speak to him?

Answer: Seven days and seven nights

"When they saw him from a distance, they could hardly recognize him; they began to weep aloud, and they tore their robes and sprinkled dust on their heads. Then they sat on the ground with him for seven days and seven nights. No one said a word to him, because they saw how great his suffering was."
Job 2:12-13

It is said according to Jewish custom that those who come to comfort someone who is mourning should not speak until the mourner speaks.
6. Finally, a long dialog begins between Job and his friends about the cause of all his misfortune. Basically what did Job's friends believe had caused all his troubles?

Answer: His sin

The discourse between Job and his friends covers about 28 chapters of the book of Job. His friends hold to the traditional belief that God blesses those who are good and punishes those who sin and they try to "help" Job see his need to repent of whatever sin he was being punished for and win God's blessing on his life again.
7. Distraught by his friends lack of sympathy and dismayed as to why God would allow him to suffer so Job made this rather strange statement: "I know that my _________ lives, and that in the end he will stand upon the earth. And after my skin has been destroyed, yet in my flesh I will see God." Job 19:25-27 NIV What word belongs in the blank?

Answer: Redeemer

In Job's culture a redeemer was someone who could buy a slave's freedom. Job in the midst of all his suffering still had hope that beyond his ability to understand someone could redeem him in the end.

Some Christians believe this is a prophetic verse that points to the redemptive work of Christ on the cross and his resurrection.
8. "So these three men stopped answering Job, because he was righteous in his own eyes." Job 32:1 When Job's three friends Eliphaz, Bildad, and Zophar fail to convince Job of his sinfulness a fourth person enters the conversation. What is his name?

Answer: Elihu

"But Elihu son of Barakel the Buzite, of the family of Ram, became very angry with Job for justifying himself rather than God." Job 32:2

Elihu had not been mentioned with the three friends and was perhaps a bystander. He was also much younger than the others and perhaps that is why he refrained from speaking until the others had finished. His take on Job's suffering was a little different. He said Job's suffering was not so much because he had sinned but Job was arrogant and sinned because he justified himself rather than God. He takes about five chapters to make his point.
9. Finally God himself speaks to Job plying him with questions that reveal the depth of his power and majesty. When Job hears God's reply what does he say or do?

Answer: He repents

"My ears had heard of you but now my eyes have seen you. Therefore I despise myself and repent in dust and ashes." Job 42:5-6

It is one thing to hear about God, but to experience him as Job did would have to bring you to your knees, I would think.
10. What did God tell Job to do about his friends?

Answer: Pray for them

"After the Lord had said these things to Job, he said to Eliphaz the Temanite, "I am angry with you and your two friends, because you have not spoken of me what is right, as my servant Job has. So now take seven bulls and seven rams and go to my servant Job and sacrifice a burnt offering for yourselves. My servant Job will pray for you, and I will accept his prayer and not deal with you according to your folly. You have not spoken of me what is right, as my servant Job has." So Eliphaz the Temanite, Bildad the Shuhite and Zophar the Naamathite did what the Lord told them; and the Lord accepted Job's prayer. After Job had prayed for his friends, the Lord made him prosperous again and gave him twice as much as he had before." Job 42:7-10
Source: Author wordwalker

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LeoDaVinci before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us