Quiz about Heroes of the Faith
Quiz about Heroes of the Faith

Heroes of the Faith Trivia Quiz


This quiz focuses on the following people in the Old Testament: Noah, Abraham and Sarah, Joseph and Moses. All quotes taken from NIV.

A multiple-choice quiz by armageddon4291. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Bible People
  8. »
  9. Old Testament / Tanakh People

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
261,260
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
15 / 20
Plays
2815
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Andyboy2021 (20/20), Guest 172 (17/20), Guest 99 (19/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How many people were on the ark altogether? Hint

8
9
7
10

2. Genesis 6:3 "Then the LORD said, "My Spirit will not contend with man forever, for he is mortal; his days will be __________________." Hint

a hundred years
ninety years
a hundred and thirty years
a hundred and twenty years

3. About how old was Noah when the flood started? Hint

650
600
550
500

4. Which of the following was NOT one of Noah's three sons? Hint

Shem
Jephthah
Ham
Japheth

5. What was the covenant between Noah and God that the rainbow in the clouds represented? Hint

Noah would be blessed with many children
God would always remember Noah
God would never again destroy all life with a flood
God would never be separated from Noah

6. On to Abraham. According to Genesis 17:5, what does the name Abraham mean? Hint

Exalted father
First father
Blessed father
Father of many nations

7. Abraham only had one son.

True
False

8. How old was Abraham when Sarah gave birth to Isaac? Hint

100
90
89
101

9. When Abraham was about to sacrifice his son Isaac, what did he see trapped in a bush? Hint

Goat
Ewe
Ram
Lamb

10. What was Sarah's relationship to Abraham? Hint

Girlfriend
Daughter
Wife
Mother

11. Now comes the next character, Joseph. How many brothers (including his half-brothers) did Joseph have? Hint

12
9
10
11

12. Why was Joseph placed into prison? Hint

He slept with Potiphar's wife.
He was accused of trying to sleep with Potiphar's wife.
He stole a sheep.
He killed an Egyptian.

13. What was Joseph's special talent that helped him to get out of prison? Hint

Dreaming
Prophecy
Administration
Interpreting dreams

14. What did the Pharaoh's two dreams mean? Hint

Egypt would have seven years of famine then seven years of plenty.
Egypt would have seven years of plenty then seven years of famine.
Egypt would be defeated in seven years.
Egypt would conquer Israel in seven years.

15. In the end, did Joseph forgive his brothers for selling him?

Yes
No

16. Last character: Moses. What was the princess doing when she found Moses in the river? Hint

Bathing
Collecting water
Washing her clothes
Playing with her servants

17. Who was the wife of Moses? Hint

Miriam
Zipporah
Moses was single all his life
Asenath

18. Which of these was not one of the miracles Moses experienced at the burning bush? Hint

Moses saw the bush burning but it was not consumed.
Moses' staff turned into a snake.
Moses' hand turned leprous.
Moses took some water from a nearby river and it turned to blood.

19. Which of these was not one of the ten plagues? Hint

Locusts that swarmed and covered the ground
Festering boils on men and animals
Hail mixed with fire and blood
Complete darkness for three days

20. After crossing the Red Sea, God told Moses to raise his staff and stretch his hand over the sea so that the waters may flow back over the Egyptians and chariots and horsemen. (According to NIV)

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many people were on the ark altogether?

Answer: 8

There were Noah and his wife, and his three sons Shem, Ham and Japheth and their wives, making four couples which are 8 people. (Genesis 7:13)
2. Genesis 6:3 "Then the LORD said, "My Spirit will not contend with man forever, for he is mortal; his days will be __________________."

Answer: a hundred and twenty years

The Lord had become displeased with men when he saw how much their wickedness had grown, and this was what made him decide to send the flood.
3. About how old was Noah when the flood started?

Answer: 600

Genesis 7:11 "In the six hundredth year of Noah's life...the floodgates of the heavens were opened." The flood lasted for one year and ten days, and he died at the age of 950.
4. Which of the following was NOT one of Noah's three sons?

Answer: Jephthah

Genesis 7:13 lists them: "...Noah and his sons, Shem, Ham and Japheth..." The Jews were descended from Shem, hence the reason they are also known as Semites.
5. What was the covenant between Noah and God that the rainbow in the clouds represented?

Answer: God would never again destroy all life with a flood

God promised that 'never again will the waters become a flood to destroy all life' (Genesis 9:15). Of course, today there are still many water-related calamities, such as the Dec 2004 tsunami, but throughout history, God has still kept his promise -- a worldwide flood hasn't occurred since Noah.
6. On to Abraham. According to Genesis 17:5, what does the name Abraham mean?

Answer: Father of many nations

Abraham was called Abram at first, which meant 'exalted father', until God renamed him 'father of many' in Genesis 17 when he promised that Abraham would have as many descendants as the stars in the sky.
7. Abraham only had one son.

Answer: False

Before Sarah gave birth to Isaac, Sarah had asked her servant Hagar to sleep with Abraham to bear her a child, and Hagar gave birth to Ishmael, described in Genesis 16. Also, after Sarah's death, Abraham took another wife named Keturah, and she bore him 6 sons.
8. How old was Abraham when Sarah gave birth to Isaac?

Answer: 100

Sarah is most likely 90 years old as we can infer from Genesis 17:17 that Sarah is 10 years younger than Abraham. Can you imagine any modern-day means of conception causing a 90 year old woman to be able to give birth? This was truly a miracle.
9. When Abraham was about to sacrifice his son Isaac, what did he see trapped in a bush?

Answer: Ram

God told Abraham to sacrifice his only son as a test of his obedience, and Abraham obeyed God because he believed God would have another way of keeping his promise that he would have many sons. As it was, God provided a ram to sacrifice in place of Isaac, so Abraham named the mountain he was on Jehovah-jireh, which means 'the Lord will provide.' The account is in Genesis 22.
10. What was Sarah's relationship to Abraham?

Answer: Wife

Abraham lied many times that Sarai was his sister as he was afraid that rulers such as Pharaoh would kill him and take her as his wife. While it was true that Sarai was his half-sister, this lie caused much grief and suffering within the households of Pharaoh (Genesis 12:10-20) when he took Sarai as his wife and Abimelech (Genesis 20) when he chose to take Sarah (her name had been changed) as his wife since they thought she was single.
11. Now comes the next character, Joseph. How many brothers (including his half-brothers) did Joseph have?

Answer: 11

The eleven brothers of Joseph are: Reuben, Simeon, Levi, Judah, Issachar, Zebulun, Dan, Naphtali, Gad, Asher and Benjamin, listed in Exodus 1:2-5.
12. Why was Joseph placed into prison?

Answer: He was accused of trying to sleep with Potiphar's wife.

Potiphar's wife found him well-built and handsome and tried to get him to sleep with her, but he ran away leaving his cloak behind. Potiphar's wife then used the cloak to frame Joseph, and he was then thrown into prison (Genesis 39:7-20). As an interesting bit of trivia, it was Moses who killed an Egyptian and was then forced to run.
13. What was Joseph's special talent that helped him to get out of prison?

Answer: Interpreting dreams

When he was in prison, he interpreted the dreams of the king's baker and cupbearer, and afterwards the dream of Pharaoh. The baker was executed, but the cupbearer restored. It was the cupbearer who later remembered Joseph's talent and recommended him to Pharaoh to help interpret his dream. (Genesis 40)
14. What did the Pharaoh's two dreams mean?

Answer: Egypt would have seven years of plenty then seven years of famine.

The Pharaoh had two dreams, one of seven thin cows eating seven fat cows, and the other of seven thin heads of grain swallowing seven good ones. This symbolised that there would be seven years where Egypt would have much food, and then seven years of famine. This warning enabled Pharaoh to take action. (Genesis 41:1-40)
15. In the end, did Joseph forgive his brothers for selling him?

Answer: Yes

Forgiveness is always a great virtue. When Jacob died, he instructed his sons to ask Joseph "to forgive [his] brothers the sins and the wrongs they committed in treating [him] so badly." (Genesis 50:17) Joseph forgave them and promised to provide for them and their children.
16. Last character: Moses. What was the princess doing when she found Moses in the river?

Answer: Bathing

"Then Pharaoh's daughter went down to the Nile to bath..." (Exodus 2:5) Ironically, it was the Pharaoh who ordered all Hebrew baby boys to be killed, and now it was his daughter who was saving one.
17. Who was the wife of Moses?

Answer: Zipporah

Miriam was Moses' sister, and Asenath was Joseph's wife. Moses was on the run in the desert after having killed an Egyptian (Exodus 2:12) and took refuge with Jethro, who then gave Zipporah to Moses as a wife.
18. Which of these was not one of the miracles Moses experienced at the burning bush?

Answer: Moses took some water from a nearby river and it turned to blood.

When Moses picked up the snake by the tail, it turned back into a staff, and when he put his hand into his cloak, it became normal. God also instructed him to take some water from the Nile and pour it on the ground before the Egyptians, and it would turn to blood, but this miracle did not occur there as the bush was on Horeb, the mountain of God.

These signs were meant to make the Egyptians believe. (Exodus 3:1-4:8)
19. Which of these was not one of the ten plagues?

Answer: Hail mixed with fire and blood

Hail mixed with fire and blood is one of the judgments described in Revelation. In the ten plagues there was a plague of hail, and it was even mixed with fire, but there was no blood involved; that was a separate plague.It was described as "the worst storm in all the land of Egypt since it had become a nation". (Exodus 9:24) The other plagues can be found in the full account of the plagues from Exodus 7:14-12:25.
20. After crossing the Red Sea, God told Moses to raise his staff and stretch his hand over the sea so that the waters may flow back over the Egyptians and chariots and horsemen. (According to NIV)

Answer: False

Exodus 14:26 "Then the LORD said to Moses, "Stretch out your hand over the sea so that the waters may flow back over the Egyptians and their chariots and horsemen." God never mentioned raising his staff, but Moses was told to raise his staff only when he wanted to cause the Red Sea to part.
Source: Author armageddon4291

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 24 2022 : Andyboy2021: 20/20
Nov 19 2022 : Guest 172: 17/20
Nov 19 2022 : Guest 99: 19/20
Nov 06 2022 : Guest 105: 14/20
Oct 17 2022 : Guest 120: 12/20
Oct 11 2022 : MemeQueen: 10/20

Score Distribution

quiz
11/28/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us