Quiz about Joan of Arc
Quiz about Joan of Arc

Joan of Arc Trivia Quiz


This is a historical and biographical quiz. Medieval warfare buffs should do well. Film fans might be surprised.

A multiple-choice quiz by donnerteaparty. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Christian People / Saints
  8. »
  9. Joan of Arc

Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
88,292
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
9 / 25
Plays
1498
Last 3 plays: Guest 137 (10/25), Guest 24 (9/25), Guest 71 (6/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Joan of Arc fought in which war? Hint

The Second Crusade
The Seven Years' War
The War of the Roses
The Hundred Years' War

2. Joan of Arc was born and raised in what place? Hint

Domremy
Arc
Orleans
Chinon

3. Historians of Joan of Arc received an unexpected boon in the mid-nineteenth century when five original versions of this document were found in different libraries in France.

Answer: (one word referring to her trial, ten letters)
4. Three of the following were actual battle incidents Joan of Arc survived. Which one is false? Hint

arrow wound to her shoulder
crossbow bolt pierced her thigh
stone cannonball shattered against her helmet
war hammer bruise to her ribs

5. Which of the following writers did not create a work about Joan of Arc? Hint

Bertolt Brecht: drama
Voltaire: mock epic
Montaigne: essay
Mark Twain: novel

6. After capture in battle, which of the following escape strategies did Joan of Arc not try? Hint

stealing a set of keys
disguising herself as a nun
leaping from a tower
smuggling a file

7. In terms of enemy casualties, which was Joan of Arc's greatest victory? Hint

Paris
Orleans
Patay
Jargeau

8. Charles VII hadn't yet been crowned when he met Joan of Arc although Charles VI had been dead for seven years. Which of the following was not a reason for this odd delay? Hint

Charles's mother had declared him illegitimate
many of Charles's supporters already called him king
Rheims cathedral was behind enemy lines
the French royal crown was locked in the Tower of London

9. Two of Joan of Arc's letters have survived. Who were the intended recipients? Hint

the mayor of Paris and the Pope
Charles VII and her parents
the English and the Hussites
the English and Charles VII

10. Joan of Arc's contemporaries describe her as wearing "white armor." What does that mean? Hint

the Milanese style of manufacture
she wore a white tabard over it
it was highly polished steel
a priest had blessed it with holy water

11. Joan of Arc put an end to a string of English victories that had begun fourteen years earlier with this famous battle fought on St. Crispin's day.

Answer: (one word, nine letters)
12. Joan of Arc's military career lasted how long? Hint

four years
one year
eleven years
three years

13. England's most important ally was which French speaking duke? Hint

Alencon
Brittany
Burgundy
Normandy

14. On one level, the French and English were fighting over interpretations of a law decreed by which fifth century Frankish ruler?

Answer: (one word name, six letters)
15. Joan of Arc testified to visions of three saints. How many of these has the Catholic Church recognized, without interruption, as historical saints today? Hint

none
two of them
all three
just one

16. During Joan of Arc's time England's Henry VI was a small boy. Who ruled as regent? Hint

The Earl of Warwick
The Duke of Bedford
His mother, Queen Catherine
The Archbishop of Canterbury

17. Two other people who became legendary figures fought in Joan of Arc's battles. By what names are they now best remembered? Hint

Molly Pitcher and Long John Silver
Faust and Nostradamus
Falstaff and Bluebeard
Richard the Lion Hearted and Saladin

18. Joan of Arc asked Charles VII to exempt her hometown from taxes. For how long did the crown fulfill her request? Hint

the rest of her lifetime
until the fall of Louis XVI
the rest of Charles VII's lifetime
one hundred years

19. After his coronation Charles VII made Joan a noblewoman, granted her a coat of arms, and changed her name. What new name did she receive? Hint

d'Arc
de la Croix
d'Orleans
du Lys

20. What was Joan of Arc before she entered public life? Hint

a viscount's illegitimate child
a tax collector's daughter
a shepherdess
a blacksmith's assistant

21. How old was Joan of Arc when she first led the army? Hint

17
26
24
29

22. Joan of Arc's birthday is often reported as January 6. Is this date reliable?

Yes
No

23. Why was Joan of Arc convicted of heresy rather than witchcraft? Hint

she held unorthodox beliefs about the sacraments
she supported the antipope in Avignon
she was a virgin
she sympathized with the Hussites

24. Joan of Arc first went to Orleans with a relief expedition financed by Charles VII's mother-in-law, who was queen of which country? Hint

Sicily
Bavaria
Aragon
Sweden

25. How did Joan of Arc first gain Charles VII's confidence? Hint

she organized a successful peasant militia
she earned fame in an archery contest
she told him a secret that only God could know
a cardinal declared her to be holy


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Joan of Arc fought in which war?

Answer: The Hundred Years' War

Joan of Arc entered public life during France's lowest ebb in this extended conflict. Within a few months she achieved a string of victories and crowned the French claimant to the throne.
2. Joan of Arc was born and raised in what place?

Answer: Domremy

Domremy is a small village in the province of Lorraine. D'Arc was her family name. She became known as The Maid of Orleans only after Friedrich Schiller wrote a play by that title in the early nineteenth century. She liberated the town of Orleans.
3. Historians of Joan of Arc received an unexpected boon in the mid-nineteenth century when five original versions of this document were found in different libraries in France.

Answer: transcript

Joan of Arc had been remembered mostly through legend and chronicles until the rediscovery of her condemnation trial transcripts. She actually underwent two trials: one at the end of her life and a second posthumous trial that cleared her name. Both sets of transcripts have now been recovered.
4. Three of the following were actual battle incidents Joan of Arc survived. Which one is false?

Answer: war hammer bruise to her ribs

Sworn eyewitness accounts affirm that Joan of Arc not only endured several serious combat wounds, she refused the leave the field until each battle ended. On two of these occasions she even led the next charge.
5. Which of the following writers did not create a work about Joan of Arc?

Answer: Montaigne: essay

Voltaire parodied Joan's legend at a time when little reliable evidence was known about her. Mark Twain considered his novel about her life his best work. Bertolt Brecht made her a character in three of his plays.
6. After capture in battle, which of the following escape strategies did Joan of Arc not try?

Answer: disguising herself as a nun

Joan of Arc nearly escaped from captivity several times. On one occasion she pried away the floorboards from her cell and stole a set of keys. Later she leaped from the top of a seventy foot tower. Finally a servant was caught attempting to smuggle a file to her.
7. In terms of enemy casualties, which was Joan of Arc's greatest victory?

Answer: Patay

Shortly after Orleans, French forces found the English army preparing defenses on the open field at Patay. Heavily armed French infantry surprised the English longbowmen. A rout ensued that decimated the main body of the English army. Some historians consider this battle's consequences as important as Agincourt.
8. Charles VII hadn't yet been crowned when he met Joan of Arc although Charles VI had been dead for seven years. Which of the following was not a reason for this odd delay?

Answer: the French royal crown was locked in the Tower of London

Isabel of Bavaria, Charles VII's mother, ruled France during her husband Charles VI's long bouts with insanity. In 1420 she arranged her daughter Catherine's marriage to Henry V of England and placed Henry V next in line for the French throne. Both Henry V and Charles VI died two years later. Rheims was the traditional site of French coronations. Joan recovered the city.
9. Two of Joan of Arc's letters have survived. Who were the intended recipients?

Answer: the English and the Hussites

Although Joan of Arc was illiterate she dictated letters through scribes. Her unsteady signature indicates that she had just learned to sign her name. She threatened war against both the English and the Hussites.
10. Joan of Arc's contemporaries describe her as wearing "white armor." What does that mean?

Answer: the Milanese style of manufacture

National styles of armor began to emerge during the early fifteenth century. The dominant movements were German and Italian. France had no national style of its own. German armor was decorative and lightweight. Milanese "white armor" had unadorned surfaces and better joint protection.
11. Joan of Arc put an end to a string of English victories that had begun fourteen years earlier with this famous battle fought on St. Crispin's day.

Answer: Agincourt

Henry V's revolutionary use of the longbow might have gained him all of France if he had survived a few years more.
12. Joan of Arc's military career lasted how long?

Answer: one year

Her career was remarkably brief.
13. England's most important ally was which French speaking duke?

Answer: Burgundy

Burgundy included the present day low countries of Belgium, Luxembourg, and the Netherlands. In Joan of Arc's era it was an independent dukedom owing no fealty to any king. The duke of Alencon supported Charles VII. The duke of Brittany was neutral. England held direct rule over Normandy.
14. On one level, the French and English were fighting over interpretations of a law decreed by which fifth century Frankish ruler?

Answer: Clovis

With the famous (or infamous) Salic Law, king Clovis had declared that no woman could inherit the throne to his lands. Clovis was silent about whether the right to rule could pass to a royal princess's son. The English claimed this was possible while Charles's supporters insisted the opposite.
15. Joan of Arc testified to visions of three saints. How many of these has the Catholic Church recognized, without interruption, as historical saints today?

Answer: none

Joan of Arc's faith appears to have been completely sincere. However, the saints Margaret and Catherine she identified lost official recognition due to insufficient evidence for having existed historically, although Catherine has been restored. Her third vision, Michael, was not a saint but an archangel.
16. During Joan of Arc's time England's Henry VI was a small boy. Who ruled as regent?

Answer: The Duke of Bedford

Shortly after Joan of Arc crowned Charles VII king of France, the Duke of Bedford brought his nephew Henry VI to Paris for a coronation ceremony. Paris was still under English control. Henry VI was the King of England at the time - and not a very effective ruler.
17. Two other people who became legendary figures fought in Joan of Arc's battles. By what names are they now best remembered?

Answer: Falstaff and Bluebeard

Sir John Fastolf ordered the English retreat at Patay, a decision that cost him his knighthood and reputation. Gilles de Rais was a nobleman who fought for Charles VII alongside Joan of Arc. He later became one of France's most notorious mass murderers. De Rais is often known by his nickname Bluebeard.
18. Joan of Arc asked Charles VII to exempt her hometown from taxes. For how long did the crown fulfill her request?

Answer: until the fall of Louis XVI

For centuries afterward the official tax entry for the village of Domremy was, "Nothing: the Maiden."
19. After his coronation Charles VII made Joan a noblewoman, granted her a coat of arms, and changed her name. What new name did she receive?

Answer: du Lys

The lily was a royal symbol. The king showed exceptional gratitude by giving her the right to use this in her name and coat of arms.
20. What was Joan of Arc before she entered public life?

Answer: a tax collector's daughter

Her father Jacques d'Arc owned a small farm, collected taxes, and led the local watch. Neither Joan nor anyone from her hometown described her as having herded sheep. Domremy was cattle country. Joan's girlhood home, which still stands today, was more prosperous than a herder's dwelling.
21. How old was Joan of Arc when she first led the army?

Answer: 17

At her trial two years later she gave her age as "nineteen, or thereabouts."
22. Joan of Arc's birthday is often reported as January 6. Is this date reliable?

Answer: No

Written birth records were not kept for peasants during Joan of Arc's time. Instead an infant received numerous godparents who could testify that the baptism had happened. Several of these were among the 114 witnesses who gave sworn statements for the rehabilitation trial. Only one claimed to recall that Joan's birth occurred at dawn on the Epiphany. Joan herself did not know her birthdate.
23. Why was Joan of Arc convicted of heresy rather than witchcraft?

Answer: she was a virgin

Under church law, in order to have intercourse with the devil a woman must have *intercourse* with the devil. Therefore a virgin could not be a witch. The Duchess of Bedford had declared Joan a virgin. So the trial court could not convict for witchcraft. Joan was not actually a heretic either. The execution was politically motivated.
24. Joan of Arc first went to Orleans with a relief expedition financed by Charles VII's mother-in-law, who was queen of which country?

Answer: Sicily

The queen of Sicily financed a supply mission to Orleans and gave the first of two official pronouncements that Joan was a virgin.
25. How did Joan of Arc first gain Charles VII's confidence?

Answer: she told him a secret that only God could know

Charles VII gave Joan a private audience when they first met. She described what she said as a message from God. It had a profound effect on him. No one else heard their conference. One courtier later claimed that it concerned a prayer Charles had made on All Saints' Day.
Source: Author donnerteaparty

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Guest 137: 10/25
Jan 20 2023 : Guest 24: 9/25
Jan 20 2023 : Guest 71: 6/25
Jan 19 2023 : skatersarehott: 4/25
Jan 18 2023 : Guest 174: 7/25
Jan 02 2023 : Guest 181: 5/25
Dec 17 2022 : Guest 172: 7/25
Dec 05 2022 : Guest 92: 9/25
Dec 01 2022 : mulligas: 12/25

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us