Quiz about Leading Lights
Quiz about Leading Lights

Leading Lights Trivia Quiz


Do you know these notable figures from a range of world religions?

A multiple-choice quiz by AcrylicInk. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Religious Figures

Author
AcrylicInk
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
396,356
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
714
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: alythman (7/10), Guest 68 (4/10), Guest 172 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which 17th century religious movement did George Fox develop? Hint

Puritan
Tao
Mevlevi
Quaker

2. Martin Buber was an Austrian-born philosopher in the 20th century. Which religion was he associated with? Hint

Islam
Shinto
Judaism
Rastafari

3. The Rastafari religion grew from the belief that an Ethiopian king was God. What was the name of the king? Hint

Buddha
Jesus
Haile Selassie
Guru Ram Das

4. Sikhism began in India in the 15th century. Who was the founder of the religion? Hint

Brahma
Muhammad Iqbal
Rama
Guru Nanak

5. Joseph Smith was the founder of the Church of Jesus Christ and the Latter Day Saints. How did he die? Hint

Assassination
Drowning
Cancer
Fire

6. The philosopher Hugo Bergman and the physicist Albert Einstein were known figures in a movement associated with Jews and Judaism. Which movement? Hint

Zionist
Huna
Wicca
Dudeism

7. What was the name of the ancient Iranian prophet who founded Zoroastrianism? Hint

Abraham
Zarathustra
Odin
Yeshua

8. Whose "95 Theses" set the wheels of the Protestant movement in motion in 1517? Hint

Confucius
Henry VIII
Martin Luther
Plato

9. The Ghost Dance was a cult movement that began with a dream Wovoka (Jack Wilson) had while in a trance. Which culture was the Ghost Dance associated with? Hint

Aboriginal
Native American
Ainu
Ishukha

10. Which of these thinkers was associated with humanism? Hint

Thomas Aquinas
H. J. Blackham
Rumi
Vallabha


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which 17th century religious movement did George Fox develop?

Answer: Quaker

The Society of Friends (also known as the Quakers) was founded by English preacher and missionary, George Fox. He disagreed with church customs and believed that an individual's personal relationship with God was more important than rituals. Although he had a background in Puritanism, Fox was known for setting up the Quaker movement.
2. Martin Buber was an Austrian-born philosopher in the 20th century. Which religion was he associated with?

Answer: Judaism

Martin Buber was an early 20th century religious philosopher with a Jewish background. Buber was originally influenced by Jewish mysticism, but his ideas and philosophies developed over time. Much of his work focused on the relationship individuals have with God.
3. The Rastafari religion grew from the belief that an Ethiopian king was God. What was the name of the king?

Answer: Haile Selassie

Marcus Garvey could be considered the founder of Rastafari. The religion grew from a prophecy he made in 1920: "Look to Africa where a black king shall be crowned, he shall be the Redeemer." When Ras Tafari Makonnen became the Emperor of Ethiopia (called Haile Selassie) in 1930, some of Garvey's followers believed that he was the God of the Black race. Haile Selassie, however, was not a follower of Rastafari and did not consider himself to be God.
4. Sikhism began in India in the 15th century. Who was the founder of the religion?

Answer: Guru Nanak

Sikhism was influenced by Islam and Hinduism and was founded by Guru Nanak in the 15th century. Sikhism is a monotheistic religion like Islam, but retained some elements of Hinduism, such as a belief in karma. "Guru" is a Sanskrit word meaning teacher and "Sikh" means disciple.
5. Joseph Smith was the founder of the Church of Jesus Christ and the Latter Day Saints. How did he die?

Answer: Assassination

Joseph Smith Jr was born in Vermont in 1805. At 14, he had an encounter with God who told him that all churches were wrong. The revelation drove Smith to create the Church of Jesus Christ and the Latter Day Saints. His ideas were controversial, however. In 1844, he was taken to a hearing concerning a charge for disturbing the peace. While there, Smith was shot and killed by a mob.
6. The philosopher Hugo Bergman and the physicist Albert Einstein were known figures in a movement associated with Jews and Judaism. Which movement?

Answer: Zionist

Zionism began as a belief that Jews should have a national state in the ancient homeland of the Jews. While not all Zionists were religious, the idea that the nation should be located in Palestine was taken from Judaism. Zion was a hill in the Jewish city of Jerusalem.
7. What was the name of the ancient Iranian prophet who founded Zoroastrianism?

Answer: Zarathustra

The name Zarathustra has slightly different variations depending on the language used. Zoroaster is Greek, Zarathusti is Persian and Zaratosht is Gurjarati. Zoroastrianism is thought to have begun around 1200 BCE, and was one of the earliest monotheistic religions. At 30 years old, Zarathustra had a vision that dramatically changed his world view.
8. Whose "95 Theses" set the wheels of the Protestant movement in motion in 1517?

Answer: Martin Luther

Martin Luther was a well-educated man. He became a monk and went on to study theology at university. In 1517, he formulated his famous "95 Theses" in response to contemporary Catholic teaching on penance. He also questioned the wealth of the church: "Why does not the pope, whose wealth today is greater than the wealth of the richest Crassus, build the basilica of St. Peter with his own money rather than with the money of poor believers?"
9. The Ghost Dance was a cult movement that began with a dream Wovoka (Jack Wilson) had while in a trance. Which culture was the Ghost Dance associated with?

Answer: Native American

The Native American Ghost Dance grew out of the visions and beliefs of prophet-dreamers like Wovoka. Wovoka, who had worked on ranches with Presbytarians and Mormons, claimed to have spoken to God in a dream. Wovoka taught that, by performing the Ghost Dance as he had been instructed, Native Americans could bring their ancestors back to life and get rid of the white settlers on their land.
10. Which of these thinkers was associated with humanism?

Answer: H. J. Blackham

Thomas Aquinas was a medieval Christian thinker who later became a saint. Rumi was a poet with roots in Islam and Vallabha was the founder of a Hindu sect. H.J. Blackham was a leading British humanist during his life. Humanism is an atheistic world view that focuses on human experience. Humanists believe that moral codes develop from rational thinking and human experience; they are not revealed by a deity.
Source: Author AcrylicInk

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 25 2023 : alythman: 7/10
Jan 24 2023 : Guest 68: 4/10
Jan 11 2023 : Guest 172: 6/10
Dec 30 2022 : Guest 174: 10/10
Dec 22 2022 : novanilla: 10/10
Dec 08 2022 : Guest 67: 7/10
Dec 08 2022 : kjshear: 10/10
Dec 06 2022 : Guest 107: 6/10
Dec 01 2022 : stephedm: 9/10

Related Quizzes
This quiz is part of series Sprint Revolutions - Leg 6, 1nn1's task:

Leg 2 made players obey unusual restrictions when it came to question wordings, so one based on answers was bound to happen. Here it is - and 1nn1 gave players a letter limit for their answer choices while also requiring a decent Scrabble value for the words. Now you COULD have just used 40 nine-letter words and qualified, but there was a massive time bonus to be had if you really put the work into it...

  1. Introducing Doctor 13 Average
  2. Hide and Sikh Average
  3. Welcome to "Doctor Who" Average
  4. Pure Pangram Panic Easier
  5. Out of Order Easier
  6. Take Your Head Out of the Sand! Easier
  7. Follow the Directions Easier
  8. Comedy of Errors Easier
  9. The Role of Atonement Average
  10. Wrapped in Purple Average
  11. Something About a Suffix Very Easy
  12. Leading Lights Easier

Also part of quiz list
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us