FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Something About a Suffix
Quiz about Something About a Suffix

Something About a Suffix Trivia Quiz


Most verbs can be made past tense using the suffix -ed. Match the -ed verb to the sentence it best fits.

A matching quiz by AcrylicInk. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Topics for Kids
  8. »
  9. Words for Kids

Author
AcrylicInk
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
396,323
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
10 / 10
Plays
967
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Emma058 (10/10), Guest 71 (10/10), Jay072 (4/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. I ____ half an hour for the bus to arrive.  
  camped
2. In the summer we ____ in a field by a river.  
  tipped
3. The footballer _____ the ball so hard that it tore the net!  
  danced
4. The Great Fire _____ London to the ground in 1666.  
  waited
5. The witch _____ her broomstick so that she could land safely.  
  kicked
6. Tess _____ her loud drum.  
  framed
7. The dump truck _____ its load into the hole.  
  pegged
8. Marvin _____ his clean clothes out to dry on the washing line.  
  slowed
9. The artist _____ his new painting.  
  banged
10. I _____ all night long at the party.  
  burned





Select each answer

1. I ____ half an hour for the bus to arrive.
2. In the summer we ____ in a field by a river.
3. The footballer _____ the ball so hard that it tore the net!
4. The Great Fire _____ London to the ground in 1666.
5. The witch _____ her broomstick so that she could land safely.
6. Tess _____ her loud drum.
7. The dump truck _____ its load into the hole.
8. Marvin _____ his clean clothes out to dry on the washing line.
9. The artist _____ his new painting.
10. I _____ all night long at the party.

Most Recent Scores
May 28 2024 : Emma058: 10/10
May 27 2024 : Guest 71: 10/10
May 17 2024 : Jay072: 4/10
May 10 2024 : Guest 73: 10/10
May 06 2024 : Guest 184: 10/10
May 03 2024 : Guest 91: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I ____ half an hour for the bus to arrive.

Answer: waited

A verb is a type of word. An easy way to recognise a verb in a sentence is to think of them as actions or "doing words". The action in this sentence is to "wait" for something to happen.
2. In the summer we ____ in a field by a river.

Answer: camped

A suffix is a group of letters that we add to the end of a word to change its meaning. The -ed suffix is added to the end of the verb (the action) "camp" to show that it has already happened. A verb that tells us when something has already happened is called "past tense".
3. The footballer _____ the ball so hard that it tore the net!

Answer: kicked

"Kicked" is the past tense verb in this sentence. Past tense verbs often end with -ed. Verbs can also end with the suffix -ing. The -ing suffix can tell us that something is happening right now ("the footballer is kicking the ball") or that it will happen in the future ("the footballer will be kicking the ball").
4. The Great Fire _____ London to the ground in 1666.

Answer: burned

The Great Fire of London happened in 1666. It was a fire that began in a bakery and destroyed many buildings in the English capital city. The fire "burned" for four days. Sometimes "burned" can be spelled "burnt", particularly in Britain.
5. The witch _____ her broomstick so that she could land safely.

Answer: slowed

In this sentence, the witch "slowed" down so that she didn't crash into the ground! Most verbs use the -ed suffix to make the past tense, but not all of them do. Sometimes we have to change the letters in the verb to make the past tense instead. For example, the past tense of "I see a bird" is "I saw a bird". "I eat my lunch" becomes "I ate my lunch". These are called irregular verbs.
6. Tess _____ her loud drum.

Answer: banged

Even though lots of past tense verbs end with -ed, they have different sounds at the end. The verb "banged" in this sentence has a "d" sound at the end. Some -ed verbs like "jumped" and "licked" have a "t" sound at the end. Sometimes -ed makes an "id" sound at the end of words like "shouted" and "needed".
7. The dump truck _____ its load into the hole.

Answer: tipped

Sometimes when we add the -ed suffix to verbs, we have to add another consonant. The verb "tip" has a short "i" vowel sound followed by a short "p" consonant sound. Before -ed is added, we have to put in another p to make "tipped".
8. Marvin _____ his clean clothes out to dry on the washing line.

Answer: pegged

"Peg" has a short "e" vowel sound and a short "g" consonant sound after it. Before we put -ed at the end to make the past tense, we have to double the last consonant. Adding another g before -ed makes "pegged".
9. The artist _____ his new painting.

Answer: framed

The verb "frame" (which means to put a picture in a frame) ends with the letter e. Past tense verbs that end with e don't have -ed added to the end: "frameed" is an incorrect spelling. Instead of adding an extra e along with the d, we only add the d. "Framed" is the correct spelling.
10. I _____ all night long at the party.

Answer: danced

Like "frame", "dance" ends with the letter e. "Danceed" is incorrect because we don't need to add an extra e to make the past tense. We only have to add the d, so "danced" is the correct spelling.
Source: Author AcrylicInk

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Sprint Revolutions - Leg 6, Wes' task:

Leg 2 made players obey unusual restrictions when it came to question wordings, so one based on answers was bound to happen. Here it is - and this particular version made many crossword authors happy because in this case, not only did all answers have to be of the same length, but they also needed to match two letters!

  1. Introducing Doctor 13 Average
  2. Hide and Sikh Average
  3. Welcome to "Doctor Who" Average
  4. Pure Pangram Panic Easier
  5. Out of Order Easier
  6. Take Your Head Out of the Sand! Easier
  7. Follow the Directions Easier
  8. Comedy of Errors Easier
  9. The Role of Atonement Average
  10. Wrapped in Purple Easier
  11. Something About a Suffix Very Easy
  12. Leading Lights Easier

Also part of quiz list
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us