FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Not Scarlet But Gold
Quiz about Not Scarlet But Gold

Not Scarlet But Gold Trivia Quiz


Scarlet? Umm, the Bible declares that our sins are as scarlet but is there any mention of gold in the Bible? Come and see. (New American Standard Bible used)

A multiple-choice quiz by Verne47. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Bible: Something in Common
  8. »
  9. Bible Word-Themed

Author
Verne47
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
376,215
Updated
Jul 06 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2154
Last 3 plays: Guest 124 (4/10), Johnmcmanners (10/10), Guest 99 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. According to Proverbs 20:15 what is more precious than gold and an abundance of jewels? Hint


Question 2 of 10
2. In Genesis 13 it is recorded that Abram was very rich in silver and gold. What else was he rich in? Hint


Question 3 of 10
3. Deuteronomy 17:17 says: 'He shall not multiply wives for himself or else his heart will turn away; nor shall he greatly increase silver or gold for himself. Who was being referred to in this text? Hint


Question 4 of 10
4. A king had visitors from Babylon to whom he showed all his treasure house, his silver and the gold and the spices and the precious oil and the house of his armour and all that was found in his treasuries. Who was this king who had just had 15 years added to his life? Hint


Question 5 of 10
5. "I advise you to buy of me gold refined by fire so you may become rich, and white garments that you may clothe yourself and that the shame of your nakedness will not be revealed." To which of the seven churches in the book of Revelation was this message given? Hint


Question 6 of 10
6. Zephaniah teaches that on the day of God's wrath only our gold will deliver us.


Question 7 of 10
7. Which king is recorded in II Chronicles 21:3 to have given Jehoram the kingdom because he was the firstborn while his other sons received silver, gold and precious things with fortified cities in Judah? Hint


Question 8 of 10
8. Which set of ostracized persons found silver, gold and clothes in a camp after the Syrians had fled, according to II Kings 7:8? Hint


Question 9 of 10
9. "If I have put my confidence in gold and called fine gold my trust. If I have gloated because my wealth was great and because my hand secured so much." Which righteous sufferer known for his patience said these words? Hint


Question 10 of 10
10. The Bible tells of a city which was pure gold like clear glass. In which book do we read of this city, the New Jerusalem? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 08 2024 : Guest 124: 4/10
May 20 2024 : Johnmcmanners: 10/10
May 17 2024 : Guest 99: 7/10
May 10 2024 : slay01: 9/10
May 02 2024 : Linda_Arizona: 7/10
Apr 24 2024 : lemonadecrush8: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. According to Proverbs 20:15 what is more precious than gold and an abundance of jewels?

Answer: the lips of knowledge

The book of Proverbs belongs to the section of the Old Testament that is called Hagiographa. Solomon, the son of David, is the acknowledged author of these writings. He depicts wisdom as not merely intellectual but involving the entire man.
2. In Genesis 13 it is recorded that Abram was very rich in silver and gold. What else was he rich in?

Answer: livestock

Genesis 13:2 in the New American Standard Bible states, 'Now Abram was very rich in livestock, in silver and in gold.' Lot, his nephew who journeyed with him also had much livestock. It was as a result of this that there was strife between their herdsmen as the land was unable to support their animals together. Lot decided to go east and pitched his tent towards Sodom while Abram lived in the land of Canaan.
3. Deuteronomy 17:17 says: 'He shall not multiply wives for himself or else his heart will turn away; nor shall he greatly increase silver or gold for himself. Who was being referred to in this text?

Answer: the king

This injunction was given to the Israelites as they journeyed towards the promised land. The Israelites were told that when they inherited the land and asked for a king so that they could be like the other nations around them their king would be selected by God.

The king would be one from among them and not a stranger. He should learn to fear the Lord and observe all the words of the law.
4. A king had visitors from Babylon to whom he showed all his treasure house, his silver and the gold and the spices and the precious oil and the house of his armour and all that was found in his treasuries. Who was this king who had just had 15 years added to his life?

Answer: Hezekiah

When Merodach baladan, heard that Hezekiah had recovered from his illness he sent letters and a gift to Hezekiah. Hezekiah was happy to have these visitors so he showed off all his wealth instead of giving God the glory. As a result Isaiah, the prophet, was sent by the Lord to tell him that the time would come when Babylon would take all his possessions and there would be nothing left.

His sons would also be taken captive to be eunuchs in the palace of the king of Babylon. (Isa. 39:1-8)
5. "I advise you to buy of me gold refined by fire so you may become rich, and white garments that you may clothe yourself and that the shame of your nakedness will not be revealed." To which of the seven churches in the book of Revelation was this message given?

Answer: Laodicea

The final letter to the churches in ancient Asia Minor was addressed to the church at Laodicea. It is to this church that Jesus introduced Himself as the Amen, the faithful and true witness, the ruler of God's creation. Laodicea is sometimes referred to as the complacent church.

There is nothing to commend Laodicea for. This church had become apathetic in their love for Christ and was spiritually blind. In Revelation 3:14-19 the call goes out for Laodicea to repent.
6. Zephaniah teaches that on the day of God's wrath only our gold will deliver us.

Answer: False

Zephaniah 1:18 states that on the day of God's wrath neither man's silver or gold will deliver him. According to the text all the earth will be destroyed in the fire of His jealousy. He will make a complete and terrifying end of all the inhabitants of the earth.
7. Which king is recorded in II Chronicles 21:3 to have given Jehoram the kingdom because he was the firstborn while his other sons received silver, gold and precious things with fortified cities in Judah?

Answer: Jehoshaphat

As soon as Jehoram strengthened himself he had all his brothers killed along with other princes of Israel. He married the daughter of Ahab and did evil in the sight of the Lord. The Lord sent Elijah to tell him that he would become very sick in his bowels and they would fall out. The prophecy was fulfilled in the space of two years.
8. Which set of ostracized persons found silver, gold and clothes in a camp after the Syrians had fled, according to II Kings 7:8?

Answer: lepers

II Kings 6 relates the events which took place in Samaria at the time when it was besieged by Benhadad, king of Syria. In chapter 7:6 the Lord allowed the Syrians to hear a noise which caused them to run for their lives. When four lepers who were famished came to the camp they realized that all the Syrians had gone leaving everything behind. The lepers ate and drank then alerted the porter of the city. The people were then able to come out and two measures of barley were sold for a shekel and a measure of fine flour for a shekel.
9. "If I have put my confidence in gold and called fine gold my trust. If I have gloated because my wealth was great and because my hand secured so much." Which righteous sufferer known for his patience said these words?

Answer: Job

The story of Job is well known. This man of God was pointed out to Satan by God as one who feared Him and did no evil. Satan was permitted to take all that he had. When Job did not curse God Satan asked for permission to touch his body. Even when worms began to eat Job's flesh he was still able to profess his integrity before his friends. Read Job 31.
10. The Bible tells of a city which was pure gold like clear glass. In which book do we read of this city, the New Jerusalem?

Answer: Revelation

The description of the New Jerusalem can be read in Revelation 21. According to John he saw the new Jerusalem descending from God out of heaven. It appeared like a bride adorned for her husband. Verse 18 describes the city as pure gold and verse 21 adds that the street of the city was pure gold. Can't imagine what it must be like to walk on pure gold. Can you?
Source: Author Verne47

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #38:

FunTrivia is a place of all sorts, and in this 38th Quiz Commission, our authors were tasked with titles of a rainbow of different colours. Each of the titles from this Commission, launched in June 2015, had colours in them, but none could be used for the obvious colour subcategories.

  1. Black Sheep With Blue Blood Average
  2. Living Green: Envy or Conservation? Easier
  3. The Purple People Eaters Easier
  4. Turquoise Waters Easier
  5. Like a Red Rag to a Bull Average
  6. Red Card Blues Average
  7. Red Sky at Morning Average
  8. The Grass is Always Greener Average
  9. Orange You Glad? Average
  10. Pink Is The New Black Average
  11. I Dream Of Green Average
  12. Red Hot Average

6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us