FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Prayer One of the Five Pillars of Islam
Quiz about Prayer One of the Five Pillars of Islam

Prayer: One of the Five Pillars of Islam Quiz


Prayers, are one of the most important requirements to be a Muslim. They are of the utmost importance, and should not be missed. Enjoy!

A multiple-choice quiz by bigbrain99. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Islam

Author
bigbrain99
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
244,725
Updated
Nov 18 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
9312
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 103 (9/10), Guest 70 (9/10), Guest 217 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Prayer is the __________ pillar of Islam Hint


Question 2 of 10
2. The Persian, Urdu, and Turkish word for prayer is namaz, but what is the Arabic word for prayer? Hint


Question 3 of 10
3. How many times a day are Muslims supposed to pray?

Answer: (One Word)
Question 4 of 10
4. Muslims can perform Salat in any language.


Question 5 of 10
5. Before Muslims begin prayer, they have to cleanse themselves. What is this process known as? Hint


Question 6 of 10
6. The five prayers can be all performed at once.


Question 7 of 10
7. What is the morning prayer called? Hint


Question 8 of 10
8. Which prayer has the shortest waqt (time allotted for prayer) in the Sunni tradition? Hint


Question 9 of 10
9. Which prayer, named in the Qu'ran, is prayed in the afternoon? Hint


Question 10 of 10
10. Towards which important building of Islam do all Muslims pray? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 25 2024 : Guest 103: 9/10
May 23 2024 : Guest 70: 9/10
May 20 2024 : Guest 217: 7/10
May 19 2024 : Guest 142: 9/10
May 19 2024 : Guest 82: 9/10
May 16 2024 : Guest 96: 8/10
May 14 2024 : Guest 209: 6/10
May 06 2024 : Guest 39: 4/10
May 04 2024 : Guest 82: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Prayer is the __________ pillar of Islam

Answer: second

The five pillars of Islam are in this order: Declaration of faith, prayer, charity, fasting, and the holy pilgrimage to Mecca.
2. The Persian, Urdu, and Turkish word for prayer is namaz, but what is the Arabic word for prayer?

Answer: Salat

Shahada is the declaration of faith, Hajj is the pilgrimage to Mecca, and sawm is fasting during the month of Ramadan.
3. How many times a day are Muslims supposed to pray?

Answer: Five

Muslims are urged to perform all five prayers, because missing one is a sin.
4. Muslims can perform Salat in any language.

Answer: False

Muslims are supposed to recite the select verses in Arabic, and are urged to recite the words by heart, though novices may use literary aid.
5. Before Muslims begin prayer, they have to cleanse themselves. What is this process known as?

Answer: Wudu

Other types of ablution include tayammum, which is wudu performed with dust or grass when water isn't available, and ghusl, or full ablution.
6. The five prayers can be all performed at once.

Answer: False

They each have their own prescribed times, known as waqt. It is best to read as early as you can in the waqt.
7. What is the morning prayer called?

Answer: Fajr

Zuhr is prayed during midday, Asr is during late afternoon, Maghrib's waqt is during sunset, and Isha is the night prayer.
8. Which prayer has the shortest waqt (time allotted for prayer) in the Sunni tradition?

Answer: Maghrib

The time alloted for Maghrib starts as the setting sun just disappears below the horizon, and ends when the sky is completely dark. In the Shia tradition, it continues until midnight.
9. Which prayer, named in the Qu'ran, is prayed in the afternoon?

Answer: Asr

Asr, or the middle prayer, is mentioned in the Qu'ran, the holy book of Islam. Many consider it the most important prayer.
10. Towards which important building of Islam do all Muslims pray?

Answer: Kaaba

The Kaaba, located in Mecca, is the holiest building in Islam, and is also the site of the holy pilgrimage, or Hajj.
Source: Author bigbrain99

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trammgr before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Islam Basics Easier
2. Food in Islam Easier
3. Do You Really Know Islam? Easier
4. Sunni or Shia Country Match Easier
5. Islam Basics Easier
6. Islam 101 Easier
7. Muslim Prayers Easier
8. A is for Allah Average
9. The Prayer in Islam Average
10. Tuffluck's Islam Average
11. Islam: Day of Judgement Average
12. Famous "Firsts" in Islam Average

5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us