FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sunni or Shia Country Match
Quiz about Sunni or Shia Country Match

Sunni or Shia Country Match Trivia Quiz


Do you know which branch of Islam is in the majority in these countries? It makes a difference.

A matching quiz by Upstart3. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Islam

Author
Upstart3
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
387,319
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1434
Last 3 plays: slay01 (10/10), Guest 24 (10/10), Guest 86 (6/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Saudi Arabia  
  Shia
2. Iran  
  Sunni
3. Indonesia  
  Sunni
4. Turkey  
  Sunni
5. Pakistan  
  Shia
6. Iraq  
  Sunni
7. Sudan  
  Sunni
8. Afghanistan  
  Shia
9. Bahrain  
  Sunni
10. Azerbaijan  
  Shia





Select each answer

1. Saudi Arabia
2. Iran
3. Indonesia
4. Turkey
5. Pakistan
6. Iraq
7. Sudan
8. Afghanistan
9. Bahrain
10. Azerbaijan

Most Recent Scores
May 24 2024 : slay01: 10/10
May 21 2024 : Guest 24: 10/10
May 15 2024 : Guest 86: 6/10
Apr 29 2024 : boxjaw: 10/10
Apr 29 2024 : Guest 148: 5/10
Apr 25 2024 : IlyasH: 10/10
Apr 22 2024 : Guest 197: 6/10
Apr 18 2024 : Guest 212: 6/10
Apr 14 2024 : Guest 129: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Saudi Arabia

Answer: Sunni

Saudi Arabia is a religious theocracy. The official religion is Sunni Islam of the Hanbali School of Jurisprudence in its Salafi version, sometimes called Wahhabism. 85-95% of Saudi citizens are Sunni Muslims, with 10-15% Shia.

Sunni is the largest religious denomination in the world, ahead of Catholicism. It is followed by 87-90% of the world's Muslims. Its name comes from the word Sunnah. There are two primary sources of theological teachings for Islam, the Quran and the Sunnah. The Sunnah contains the words, teachings, actions and silent approvals or disapprovals of Muhammad.
2. Iran

Answer: Shia

Iran's state religion is the Twelver Shia Islam, followed by 90-95% of its population. Of the remainder, the majority is Sunni Islam and around 2% belong to religious minorities.

Shia Muslims believe that Muhammad had designated Ali ibn Abi Talib - his cousin and closest male relative, as well as his son-in-law - as his successor and the first of the twelve Imams.

Twelvers are the largest branch of Shia Islam, believing that the Twelve Imams - twelve male descendants of Muhammad - are his spiritual successors.
3. Indonesia

Answer: Sunni

Indonesia is constitutionally a secular society, but is the country with the largest Muslim population. Over 204 million, above 87%, of its population was believed to be Muslim in 2010. The majority of these, around 99%, were Sunnis.

In Sunni tradition, Muhammad didn't specify a successor, and they acted according to what they interpreted as his intentions in making his father-in-law, Abu Bakr, the first caliph, on Muhammad's death in the year 632.
4. Turkey

Answer: Sunni

Islam had been the official religion of the Ottoman Empire, but the new state of Turkey, formed when that empire collapsed, was made officially secular under the leadership of the country's first president, Mustafa Kemal Atatürk.

Around 99% of Turks have self-identified as Muslim in polls, and about 75% of them as Sunni Muslims.
5. Pakistan

Answer: Sunni

Islam is the state religion of Pakistan, around 97% of whose citizens are Muslims. Somewhere above 75% of these are Sunnis.

Pakistan's existence as a separate independent country in 1947 was based on Islam - Indian Muslims during the British Raj were overwhelmingly in favour of having a separate nation apart from the areas with the Hindu majority.
6. Iraq

Answer: Shia

Islam has been an important part of Iraq since the seventh century AD. There are many cities and monuments in Iraq that are important to both major branches of Islam, and the mix between the two is closer in Iraq than in most other majority Muslim countries. Around 50% of the population are Shia, and about 30% are Sunni.
7. Sudan

Answer: Sunni

Sudan is overwhelmingly Muslim, with around 97% of its people following that faith, the vast majority of which are Sunnis of the Maliki school. The country has been traditionally tolerant of religious differences between branches of Islam and with other religions such as Christianity.
8. Afghanistan

Answer: Sunni

Islam is the state religion of Afghanistan, followed by over 99% of its people, of whom between 80-90% are Sunnis of the Hanafi school of jurisprudence. Islam took root in the country during the Arab conquest of the country, starting in the 7th century AD.
9. Bahrain

Answer: Shia

Although Islam is the state religion of Bahrain, immigration has meant that only about 70% of its population is Muslim. Its monarchy is Sunni, but the majority of its Muslims are Shia.
10. Azerbaijan

Answer: Shia

About 97% of the Azerbaijani population is Muslim, split about 85:15 between Shia and Sunni. Azerbaijan has the second highest Shia population in the world, behind Iran.
Source: Author Upstart3

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us