Quiz about RedLetter Edition
Quiz about RedLetter Edition

Red-Letter Edition Trivia Quiz


I've always loved the color red with all its vivid emotional overtones. I thought it would be interesting to explore the use of red in the Bible. All references are from the King James Version.

A multiple-choice quiz by julieanne123. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Bible: Something in Common
  8. »
  9. Bible Colors

Author
julieanne123
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
245,586
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1158
Last 3 plays: buckeye52 (3/10), Guest 99 (8/10), Guest 156 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. At the time of his birth, this baby was red and extremely hairy. Hint

Moses
Esau
John the Baptist
Reuben

2. According to Exodus 14:26, what was Moses commanded to stretch over the Red Sea once the sea was already parted? Hint

his prayer shawl
the tablets containing the Ten Commandments
his hand
his staff

3. The rider of the red horse mentioned in Revelation 6:4 is given a weapon. What is it? Hint

a sword
a spear
a whip
a bow

4. The tent over the Tabernacle was covered with red-dyed skins of what animal? Hint

the camel
the ox
the badger
the ram

5. In Isaiah 1:18 (KJV), the Lord says that "though your sins be as _____, they shall be white as snow." Hint

burgundy
crimson
scarlet
blood

6. Which young man, who later became king of Israel, was said to be ruddy and good-looking? Hint

Josiah
Absalom
David
Reheboam

7. Proverbs 23:31 (KJV) cautions, "Look not thou upon the _____ when it is red." Hint

sun
wine
blood
anger of man

8. In Matthew 16, Jesus said that a red evening sky indicates what? Hint

harsh winters
drought
foul weather
fair weather

9. What did Rahab, the harlot who sheltered Joshua's spies, bind in her window to indicate which house was hers when the Israelites came to destroy Jericho? Hint

a scarlet headcloth
a scarlet sandal
a scarlet curtain
a scarlet line

10. In the King James Version, the virtuous woman of Proverbs 31 is said to be worth more than what precious substance? Hint

garnets
rubies
coral
carbuncle


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. At the time of his birth, this baby was red and extremely hairy.

Answer: Esau

Genesis 25:25 gives us this information about Esau's appearance at his birth. Esau and his twin brother, Jacob, were born to Isaac when he was sixty years old. Jacob later covered himself in goat skins to trick his blind, aged father into thinking that he was Esau, the hairy firstborn. This was how Jacob received the birthright.
2. According to Exodus 14:26, what was Moses commanded to stretch over the Red Sea once the sea was already parted?

Answer: his hand

Bible scholars, historians, and archeologists have long argued over the validity and geographic location of this amazing story. Some of the most interesting work I have read on the subject is Lennart Moller's "The Exodus Case". The author suggests an underwater land bridge at the Nuweiba peninsula in the Red Sea's Gulf of Aqaba as a likely setting for the crossing. Chariot remains and human bones dating to Egypt's 18th Dynasty (1550--1292 B.C) have been found in this area.
3. The rider of the red horse mentioned in Revelation 6:4 is given a weapon. What is it?

Answer: a sword

This verse tell us that the rider of the red horse was given power "to take peace from the earth." Revelation 6 also describes three other horsemen. The rider of the white horse has a bow, and the rider of the black horse has a pair of balances. The rider of the pale horse is named Death; we are not told if he is carrying a weapon.
4. The tent over the Tabernacle was covered with red-dyed skins of what animal?

Answer: the ram

The Tabernacle was a portable sanctuary that contained the Ark of the Covenant and the Holy of Holies. The word "tabernacle" comes from the Latin word for tent; in Hebrew, the Tabernacle was know as the "Mishkan".
5. In Isaiah 1:18 (KJV), the Lord says that "though your sins be as _____, they shall be white as snow."

Answer: scarlet

The rest of the verse goes on to say "though they be red like crimson, they shall be as wool."
6. Which young man, who later became king of Israel, was said to be ruddy and good-looking?

Answer: David

I Samuel 16:12 tells us that David was "ruddy and withal of a beautiful countenance, and goodly to look to." And then, of course, he also turned out to be a great musician, composer, warrior, and king. Truly a man among men!
7. Proverbs 23:31 (KJV) cautions, "Look not thou upon the _____ when it is red."

Answer: wine

The entire verse reads "Look not thou upon the wine when it is red, when it giveth his colour in the cup, when it moveth itself aright." British physicist Sir Charles Vernon Boys suggested that the reference to the wine moving itself aright is a description of the Marangoni effect, which deals with the effect of surface tension on liquid flow. See Wikipedia's article on "Tears of Wine" for more information.
8. In Matthew 16, Jesus said that a red evening sky indicates what?

Answer: fair weather

There's an old ditty that agrees with this passage:

"Red sky in the morning,
Sailor take warning.
Red sky at night,
Sailor's delight."
9. What did Rahab, the harlot who sheltered Joshua's spies, bind in her window to indicate which house was hers when the Israelites came to destroy Jericho?

Answer: a scarlet line

Rahab became the great-grandmother of David, that ruddy, good-looking king of Israel. Her actions also earned her a place in the Hebrews 11 Hall of Faith.
10. In the King James Version, the virtuous woman of Proverbs 31 is said to be worth more than what precious substance?

Answer: rubies

Because of their rarity, rubies are considered to be the most valuable gemstone. High praise indeed for the virtuous woman!
Source: Author julieanne123

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : buckeye52: 3/10
Jan 24 2023 : Guest 99: 8/10
Jan 06 2023 : Guest 156: 4/10
Dec 26 2022 : Guest 24: 5/10
Dec 22 2022 : Guest 207: 7/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us