Quiz about The Colors of the Bible
Quiz about The Colors of the Bible

The Colors of the Bible Trivia Quiz


There are many colors mentioned in the Bible. This quiz will looks at ten of those colors.

A multiple-choice quiz by Ilona_Ritter. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Bible: Something in Common
  8. »
  9. Bible Colors

Author
Ilona_Ritter
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
370,071
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2351
Last 3 plays: Guest 66 (4/10), Guest 99 (8/10), malclave (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What baby, when born, came out red and hairy according to the King James Version? Hint

Jacob
Esau
Joseph
Ebenezer

2. In Leviticus 13:30 of the King James Version, what color does it say the person's hair will be when the priest declares him unclean? Hint

red
brown
blue
yellow

3. Psalm 23 is a popular passage. In the King James Version, which verse mentions the word green? Hint

2
1
3
4

4. What color were the captains and rulers clothed in, in Ezekiel 23:6 (King James Version)? Hint

grey
red
blue
purple

5. When the soldiers were mocking Jesus before they crucified him, what color robe did they make him wear, in the KJV? Hint

white
blue
purple
green

6. In Song of Solomon (KJV) what color was the hair of the man? Hint

blond
brown
black
red

7. In the story of Joseph, what color baskets did the chief baker have in his dream? (KJV) Hint

brown
white
tan
gold

8. Whom did Demetrius make silver shrines to in the book of Acts (KJV)? Hint

Ceres
Athena
Diana
Hera

9. In Revelation, when John describes Heaven what color did he say the city was? (KJV) Hint

gold
black
white
red

10. In Isaiah, in the KJV, what color did he compare our sins to? Hint

blue
pink
orange
scarlet


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What baby, when born, came out red and hairy according to the King James Version?

Answer: Esau

It says in Genesis 25:25 "And the first came out red, all over like an hairy garment; and they called his name Esau."

By contrast Jacob came out without hair.

Interestingly enough it says in verse 22 that the boys struggled together in the womb. Throughout their life they would continue this struggle.
2. In Leviticus 13:30 of the King James Version, what color does it say the person's hair will be when the priest declares him unclean?

Answer: yellow

It says in Leviticus 13:39 "Then the priest shall see the plague: and, behold, if it be in sight deeper than the skin; and there be in it a yellow thin hair; then the priest shall pronounce him unclean: it is a dry scall, even a leprosy upon the head or beard."

Perhaps this is a symptom of leprosy back then, because later in the chapter they do mention leprosy.
3. Psalm 23 is a popular passage. In the King James Version, which verse mentions the word green?

Answer: 2

Psalm 23:2 says "He maketh me to lie down in green pastures: he leadeth me beside the still waters.

This verse talks about how God can calm us when we are anxious or afraid.
4. What color were the captains and rulers clothed in, in Ezekiel 23:6 (King James Version)?

Answer: blue

Ezekiel 23:6 says, "Which were clothed with blue, captains and rulers, all of them desirable young men, horsemen riding upon horses."

Ezekiel was a prophet and was prophesying the troubles Samaria and Jerusalem would face because of their actions.
5. When the soldiers were mocking Jesus before they crucified him, what color robe did they make him wear, in the KJV?

Answer: purple

It says in John 19:2, "And the soldiers platted a crown of thorns, and put it on his head, and they put on him a purple robe." Purple is considered the color of royalty. They were mocking him because they did not believe he was the King of Kings.
6. In Song of Solomon (KJV) what color was the hair of the man?

Answer: black

It says in Song of Solomon 5:11 "His head is as the most fine gold, his locks are bushy, and black as a raven."

The Song of Solomon is a beautiful love story between a husband and a wife. Many people feel this book of the Bible should not be read by children until they become adults because of the content.
7. In the story of Joseph, what color baskets did the chief baker have in his dream? (KJV)

Answer: white

It says in Genesis 40:16, "When the chief baker saw that the interpretation was good, he said unto Joseph, I also was in my dream, and, behold, I had three white baskets on my head".

Joseph interpreted the dream that in three days time the baker would be killed. Sure enough like all the other dreams Joseph interpreted this one came true.
8. Whom did Demetrius make silver shrines to in the book of Acts (KJV)?

Answer: Diana

It says in Acts 19:24, "For a certain man named Demetrius, a silversmith, which made silver shrines for Diana, brought no small gain unto the craftsmen."

Diana is the Roman god of the hunt, the moon, and giving birth. It was not uncommon for the Romans to build shrines or alters to certain gods that they believed in.
9. In Revelation, when John describes Heaven what color did he say the city was? (KJV)

Answer: gold

It says in Revelation 21:8, "And the building of the wall of it was of jasper: and the city was pure gold, like unto clear glass."

John got a brief glimpse of what Heaven would be like and wrote about it in the book of Revelation. At the time he was on Patmos Island as a form of punishment for worshipping Jesus as Messiah.
10. In Isaiah, in the KJV, what color did he compare our sins to?

Answer: scarlet

It says in Isaiah 1:18 "Come now, and let us reason together, saith the LORD: though your sins be as scarlet, they shall be as white as snow; though they be red like crimson, they shall be as wool."

The reason they shall be white as snow, many Christians believe, is because Jesus' blood when he died on the cross wiped our sins away if we ask for forgiveness. It says in Psalms 103:12, "As far as the east is from the west, so far hath he removed our transgressions from us" (KJV). Transgressions is another word for sin.
Source: Author Ilona_Ritter

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 66: 4/10
Jan 24 2023 : Guest 99: 8/10
Jan 15 2023 : malclave: 6/10
Jan 11 2023 : bmrsnr: 10/10
Jan 09 2023 : pattycake26: 8/10
Jan 08 2023 : Guest 172: 3/10
Jan 06 2023 : Tekka: 9/10
Dec 22 2022 : Guest 207: 7/10
Dec 02 2022 : Guest 102: 5/10

Score Distribution

quiz
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us