Quiz about The Black and White on Purple in the Bible
Quiz about The Black and White on Purple in the Bible

'The Black and White' on Purple in the Bible Quiz


In Biblical days, the color purple was associated with royalty and kingship. Today, it might not be everyone's favorite, but purple is clearly one of the more popular colors in the Bible. Don't believe me? Try this quiz. (The NIV was used for this quiz.)

A multiple-choice quiz by Cowrofl. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Bible: Something in Common
  8. »
  9. Bible Colors

Author
Cowrofl
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
326,594
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
551
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 99 (10/10), Guest 207 (7/10), Guest 174 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The color purple is mentioned 51 times in the New International Version of the Bible, with 42 occurrences in the Old Testament and nine in the New Testament. In one Old Testament book, purple appears 26 times, more by far than any other book. The references are in regards to instructions for constructing the Tabernacle as well as related items. Can you name the book? Hint

Hosea
Matthew
Exodus
Leviticus

2. Acts 16: 14 tells of Paul converting a woman from Thyatira who was a dealer in purple cloth. What was the woman's name? Hint

Eudoia
Priscilla
Lydia
Mary

3. The following passage is from the NIV Bible (John 19: 1-3) and contains the word purple. Fill in the missing four words in the blank: "Then Pilate took Jesus and had him flogged. The soldiers twisted together __________________ and put it on his head. They clothed him in a purple robe and went up to him again and again, saying, 'Hail, king of the Jews!' And they struck him in the face." Hint

a crown of papryus
a crown of gold
a crown of thorns
a hat with holes

4. The following passage is from the NIV Bible and contains the word purple: "The woman was dressed in purple and scarlet, and was glittering with gold, precious stones and pearls. She held a golden cup in her hand, filled with abominable things and the filth of her adulteries." From what book is this passage?
Hint

Ezekiel
Isaiah
Luke
Revelation

5. Luke 16: 19-31 tells of a rich man who was dressed in purple and fine linen and lived in luxury every day. At his gate was a beggar, covered with sores and longing to eat what fell from the rich man's table. Even the dogs came and licked his sores. What was the name of the helpless beggar? Hint

Joseph
Bartimaeus
Lazarus
Zacchaeus

6. The following passage is from a chapter in the NIV Bible which is largely about a wife of noble character: "She makes coverings for her bed; she is clothed in fine linen and purple." In what book would you find this verse? Hint

Proverbs
Ruth
Esther
Luke

7. In what book in the NIV Bible would you find the following verse that contains the word purple? "Mordecai left the king's presence wearing royal garments of blue and white, a large crown of gold and a purple robe of fine linen. And the city of Susa held a joyous celebration. For the Jews it was a time of happiness and joy, gladness and honor." Hint

Matthew
Judges
Ruth
Esther

8. The following passage is from 2 Chronicles 2: 7 in the NIV Bible. "Send me, therefore, a man skilled to work in gold and silver, bronze and iron, and in purple, crimson and blue yarn, and experienced in the art of engraving, to work in Judah and Jerusalem with my skilled craftsmen, whom my father David provided." In this passage, who is doing the speaking? Hint

Hezekiah
Solomon
Joshua
Nehemiah

9. In the following verses in the NIV Bible, Moses gets instructions from the LORD to receive offerings for an upcoming project: "These are the offerings you are to receive from them: gold, silver and bronze; blue, purple and scarlet yarn and fine linen; goat hair; ram skins dyed red and hides of sea cows; acacia wood; olive oil for the light; spices for the anointing oil and for the fragrant incense; and onyx stones and other gems to be mounted on the ephod and breastpiece." In what book of the Bible would you find this passage? Hint

Leviticus
Luke
Exodus
Numbers

10. Complete the missing three words from this NIV scripture from Lamentations 4: 5: "Those who once ate delicacies are destitute in the streets. Those nurtured in purple now lie __________________."
Hint

in glorious rest.
naked and alone.
on ash heaps.
in the desert.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The color purple is mentioned 51 times in the New International Version of the Bible, with 42 occurrences in the Old Testament and nine in the New Testament. In one Old Testament book, purple appears 26 times, more by far than any other book. The references are in regards to instructions for constructing the Tabernacle as well as related items. Can you name the book?

Answer: Exodus

Yes, Exodus is the correct answer. The references to the word purple start at Exodus 25: 4 and conclude at Exodus 39:29.
2. Acts 16: 14 tells of Paul converting a woman from Thyatira who was a dealer in purple cloth. What was the woman's name?

Answer: Lydia

Yes, Lydia is the correct answer. Acts 16: 40 states that after Paul and Silas spent a night in jail, in which they converted the chief jailer, they were released. They then went to Lydia's house where they met with other believers and left encouraged.
3. The following passage is from the NIV Bible (John 19: 1-3) and contains the word purple. Fill in the missing four words in the blank: "Then Pilate took Jesus and had him flogged. The soldiers twisted together __________________ and put it on his head. They clothed him in a purple robe and went up to him again and again, saying, 'Hail, king of the Jews!' And they struck him in the face."

Answer: a crown of thorns

The correct answer is a crown of thorns. Verses 5 and 6 tell of Jesus, dressed in a purple robe and a crown of thorns, appearing before the chief priests and their officials. They shouted, "Crucify! Crucify!"
4. The following passage is from the NIV Bible and contains the word purple: "The woman was dressed in purple and scarlet, and was glittering with gold, precious stones and pearls. She held a golden cup in her hand, filled with abominable things and the filth of her adulteries." From what book is this passage?

Answer: Revelation

The correct answer is Revelation, with the passage in question coming from the 4th verse of the 17th chapter. Verse 5 goes on to state the woman had written on her forehead: "MYSTERY, BABYLON THE GREAT THE MOTHER OF PROSTITUTES AND OF THE ABOMINATIONS OF THE EARTH." (The capital letters are in the verse itself.)
5. Luke 16: 19-31 tells of a rich man who was dressed in purple and fine linen and lived in luxury every day. At his gate was a beggar, covered with sores and longing to eat what fell from the rich man's table. Even the dogs came and licked his sores. What was the name of the helpless beggar?

Answer: Lazarus

Yes, the correct answer is Lazarus. Scripture tells of Lazarus and the rich man dying, with Lazarus ending up by the side of Abraham and the rich man in a place of torment. When the rich man requests that Lazarus come and dip the tip of his finger in water and cool his tongue, Abraham tells him this is not possible because there a "great chasm" and no one can cross over it.
6. The following passage is from a chapter in the NIV Bible which is largely about a wife of noble character: "She makes coverings for her bed; she is clothed in fine linen and purple." In what book would you find this verse?

Answer: Proverbs

The correct answer is Proverbs. The verse in question is from the 22nd verse of the 31st chapter. Much of the chapter is about a wife of noble character being worth far more than rubies.
7. In what book in the NIV Bible would you find the following verse that contains the word purple? "Mordecai left the king's presence wearing royal garments of blue and white, a large crown of gold and a purple robe of fine linen. And the city of Susa held a joyous celebration. For the Jews it was a time of happiness and joy, gladness and honor."

Answer: Esther

The correct answer is Esther. The verses in question are 15 and 16 in the eighth chapter. Mordecai was a cousin of of Queen Esther, whose real name was Hadassah, according to Esther 2: 7.
8. The following passage is from 2 Chronicles 2: 7 in the NIV Bible. "Send me, therefore, a man skilled to work in gold and silver, bronze and iron, and in purple, crimson and blue yarn, and experienced in the art of engraving, to work in Judah and Jerusalem with my skilled craftsmen, whom my father David provided." In this passage, who is doing the speaking?

Answer: Solomon

The correct answer is Solomon. The second chapter of 2 Chronicles is about preparations for building the Temple.
9. In the following verses in the NIV Bible, Moses gets instructions from the LORD to receive offerings for an upcoming project: "These are the offerings you are to receive from them: gold, silver and bronze; blue, purple and scarlet yarn and fine linen; goat hair; ram skins dyed red and hides of sea cows; acacia wood; olive oil for the light; spices for the anointing oil and for the fragrant incense; and onyx stones and other gems to be mounted on the ephod and breastpiece." In what book of the Bible would you find this passage?

Answer: Exodus

The correct answer is Exodus, with the passage in question coming from verses 3-7 in the 25th chapter. The chapter is about offerings for the Tabernacle, the Ark, the Table and the Lampstand.
10. Complete the missing three words from this NIV scripture from Lamentations 4: 5: "Those who once ate delicacies are destitute in the streets. Those nurtured in purple now lie __________________."

Answer: on ash heaps.

The correct answer is on ash heaps. The book of Lamentations is largely a lament of the misery to be inflicted upon Jerusalem.
Source: Author Cowrofl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Guest 99: 10/10
Dec 22 2022 : Guest 207: 7/10
Dec 16 2022 : Guest 174: 9/10

Score Distribution

quiz
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us