Quiz about Strange words in the Bible
Quiz about Strange words in the Bible

Strange words in the Bible Trivia Quiz


I just read the King James Version of the Bible, and found some really strange words. Do you know what they mean?

A multiple-choice quiz by Donna39. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. Bible Definitions and Etymology

Author
Donna39
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
324,357
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
899
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 216 (4/10), 21hmoore (1/10), Guest 71 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In the King James Version, I found the word "Matrix." What does it mean in this translation of the Bible? Hint

A matriarch
A high priest
A warrior
The womb

2. In the Old Testament, what were "stacte, and onycha, and galbanum"? Hint

Stones
Sweet spices
Jewels
Weights

3. In the New Testament, what in the world is a "firkin"? Hint

A lay about
A tree
A liquid measurement
A stream

4. In the Old Testament, who or what were "Nethinims"? Hint

Giants
Assistants to the Levites
Moses' bronze snake
Household idols

5. In the New Testament, what does it mean to "eschew"? Hint

To stand fast
To chew
To shun
To wonder

6. The Old Testament gives us this word: "Ouches." What on earth could that mean? Hint

Settings for gems
Tassels
Pain
Hemorrhoids

7. In the New Testament, what is the word "charger" used to mean? Hint

A tax collector
A lance
A platter
A horse

8. In the King James Version of the Bible, what does "tire" mean? Hint

The city of Tyre
To strengthen
A wheel
Head dress

9. In the New Testament, what is the Hebrew word "Gabbatha" used to mean? Hint

Field of blood
Be opened
The pavement
Place of the skull

10. In the Old Testament, we find the word "greaves". What does it mean? Hint

Mourning
Chains
Stocks
Leg armor


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the King James Version, I found the word "Matrix." What does it mean in this translation of the Bible?

Answer: The womb

"And it came to pass, when Pharaoh would hardly let us go, that the Lord slew all the firstborn in the land of Egypt, both the firstborn of man, and the firstborn of beast: I sacrifice to the Lord all that openeth the matrix being males; but all the firstborn of my children I redeem." - Exodus 13:15 (KJV)
2. In the Old Testament, what were "stacte, and onycha, and galbanum"?

Answer: Sweet spices

"And the Lord said unto Moses, "Take unto thee sweet spices, stacte, and onycha, and galbanum; these sweet spices with pure frankincense: of each shall there be a like weight." - Exodus 30:34 (KJV)
3. In the New Testament, what in the world is a "firkin"?

Answer: A liquid measurement

"And there were set there six water pots of stone, after the manner of the purifying of the Jews, containing two or three firkins a piece." - John 2:6 (KJV)

This is the water that Jesus turned into wine.
4. In the Old Testament, who or what were "Nethinims"?

Answer: Assistants to the Levites

"Also of the Nethinims, whom David and the prince had appointed for the service of the Levites, two hundred and twenty Nethinims: all of them were expressed by name." - Ezra 8:20 (KJV)
5. In the New Testament, what does it mean to "eschew"?

Answer: To shun

"For he that will love life, and see good days, let him refrain his tongue from evil, and his lips that they speak no guile: Let him eschew evil, and do good; let him seek peace, and ensue it." - 1 Peter 3:10-11 (KJV)
6. The Old Testament gives us this word: "Ouches." What on earth could that mean?

Answer: Settings for gems

"With the work of an engraver in stone, like the engravings of a signet, shalt thou engrave the two stones with the names of the children of Israel: thou shalt make them to be set in ouches of gold." - Exodus 28:11 (KJV)
7. In the New Testament, what is the word "charger" used to mean?

Answer: A platter

Matthew 14:8, in the King James Version, tells us that the daughter of Herodias danced before King Herod at his birthday party. The king was pleased with her, and promised her anything that she asked for. "And she, being before instructed of her mother, said, 'Give me John Baptist's head in a charger.'"
8. In the King James Version of the Bible, what does "tire" mean?

Answer: Head dress

God had just taken the wife of Ezekiel from him with a stroke, and he told him, "Forbear to cry, make no mourning for the dead, bind the tire of thine head upon thee, and put on thy shoes upon thy feet, and cover not thy lips, and eat not the bread of men." - Ezekiel 24:17 (KJV)
9. In the New Testament, what is the Hebrew word "Gabbatha" used to mean?

Answer: The pavement

"When Pilate therefore heard that saying, he brought Jesus forth, and sat down in the judgement seat in a place that is called the pavement, but in the Hebrew, Gabbatha." - John 19:13 (KJV)
10. In the Old Testament, we find the word "greaves". What does it mean?

Answer: Leg armor

In the story of David and Goliath, this was said of Goliath: "And he had greaves of brass upon his legs, and a target of brass between his shoulders." - 1 Samuel 17:6 (KJV)
Source: Author Donna39

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 216: 4/10
Jan 31 2023 : 21hmoore: 1/10
Jan 28 2023 : Guest 71: 3/10
Jan 28 2023 : Guest 108: 2/10
Jan 27 2023 : Guest 41: 0/10
Jan 24 2023 : Guest 98: 10/10
Jan 18 2023 : Guest 174: 4/10
Jan 02 2023 : Guest 51: 4/10
Dec 29 2022 : Guest 76: 5/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us