Quiz about What can this mean
Quiz about What can this mean

What can this mean? Trivia Quiz


There are words in the King James Bible that have intrigued me. I thought I would find out what they might mean, and share them with you.

A multiple-choice quiz by Gandi. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. Bible Definitions and Etymology

Author
Gandi
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
304,671
Updated
Jun 14 22
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1468
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 216 (7/10), Guest 71 (5/10), Guest 108 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In the Psalms one often sees the word "Selah" at the end of a verse. There is some controversy, but which is generally agreed upon as the closest meaning? Hint

Amen.
Stop and consider.
Repeat the verse.
Praise the Lord.

2. Jesus accused the scribes and Pharisees of making "broad their phylacteries" in Matthew 23:5. What was a phylactery? Hint

A fringed prayer shawl.
A leather case containing a piece of written scripture.
A prayer book.
A special belt used during prayer times.

3. There is a creature, a leviathan, mentioned in Job, Psalms, on two occasions, and Isaiah that sounds fearsome! In Isaiah he is described as a
"_____
_____"(Isaiah 27:1, King James Version).
Hint

"piercing serpent"
"evil lion"
"fiery horse"
"snorting steed"

4. What is a "habergeon"? Hint

An outcast
A meeting place
A type of ancient tree
A short sleeveless coat of mail

5. Shigionoth is the plural of shiggaion, and the suggested meaning of this is a poetic mode describing emotions or wandering. We find this written at the beginning of Psalm 7 and also at the beginning of Habakkuk 3. What best describes what the author is doing in both passages? Hint

Explaining a war strategy
Singing a funeral dirge
Making a plea to God
Telling a tale of heroic deeds

6. This spice was brought by the three wise men to the baby Jesus as a gift with gold and frankincense in Matthew 2:11.

Answer: (One word, five letters, mind the spelling!)
7. The word "hin" is mentioned numerous times in the Old Testament as a liquid measure. Approximately how much was a "hin"? Hint

About 3 - 4 litres
About 10 - 12 litres
About 1 - 2 litres
About half a litre

8. What was the bronze washbowl called that God instructed Moses should be made and "placed between the tabernacle of the people and the altar"? (Exodus 30:18)

Answer: (One word, 5 letters)
9. Which money was used in the Old Testament times to pay for temple tax and so forth? Hint

Shekel
Miletus
Ephah
Micah

10. In Exodus and in the Psalms we hear mention of a "Timbrel", a musical instrument that was played by the Israelites in worship. What can it be likened to? Hint

Tambourine
Flute
Drum
Harp


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the Psalms one often sees the word "Selah" at the end of a verse. There is some controversy, but which is generally agreed upon as the closest meaning?

Answer: Stop and consider.

As a lot of the Psalms were accompanied by music, it is also thought to be a suspension of the music.
2. Jesus accused the scribes and Pharisees of making "broad their phylacteries" in Matthew 23:5. What was a phylactery?

Answer: A leather case containing a piece of written scripture.

Sometimes the scripture writings were also sewn into a piece of cloth; these were then carried on the person's arm or tied to his forehead.
There is very interesting information on phylacteries online at JewishEncyclopedia.com if you would like to know more about the meaning, whys and wherefores.
3. There is a creature, a leviathan, mentioned in Job, Psalms, on two occasions, and Isaiah that sounds fearsome! In Isaiah he is described as a "_____ _____"(Isaiah 27:1, King James Version).

Answer: "piercing serpent"

The definition in the Strong's concordance is "a wreathed animal, a serpent". In modern Hebrew it means simply "whale". I would not wish to meet him!
4. What is a "habergeon"?

Answer: A short sleeveless coat of mail

Habergeon is spoken of three times in the Bible: twice in Exodus 28:32 and 39:23, and also in Job 41:26.
5. Shigionoth is the plural of shiggaion, and the suggested meaning of this is a poetic mode describing emotions or wandering. We find this written at the beginning of Psalm 7 and also at the beginning of Habakkuk 3. What best describes what the author is doing in both passages?

Answer: Making a plea to God

The Psalms are still wonderful prayers to God, as is, and most of our human emotions can be found reflected in them. We have moved many years in time, but emotions remain much the same! In Psalms 7:1, David pleads, "Save me from all those who persecute me; And deliver me..."
6. This spice was brought by the three wise men to the baby Jesus as a gift with gold and frankincense in Matthew 2:11.

Answer: myrrh

Myrrh is a fascinating! It is a reddish brown substance, dried tree-sap. It is mentioned numerous times in the Bible. It was used often as a gift to show homage, as above. Jacob also sent some with his sons when they went to Egypt to buy grain from Joseph during the famine (Genesis 43:11).
In Esther we hear of it being used as a beauty preparation for the King of Persia's harem women (Esther 2:12).
It is mentioned frequently in Song of Solomon where it is used as a perfume.
It was traded by the Ishmaelites in Genesis 37:25.
It was used in the temple with other spices (Exodus 30:23).
It was also mingled with wine in a cup and offered to Jesus on the cross (Mark 15:23).
7. The word "hin" is mentioned numerous times in the Old Testament as a liquid measure. Approximately how much was a "hin"?

Answer: About 3 - 4 litres

12 'logs' were equal to one 'hin', and 6 'hin' were equal to a 'bath'. The 'bath' was also the equivalent of an 'ephah'.
8. What was the bronze washbowl called that God instructed Moses should be made and "placed between the tabernacle of the people and the altar"? (Exodus 30:18)

Answer: laver, basin

The laver was for Aaron and his sons to wash their hands and feet before ministering. Exodus 30 gives the procedures to prepare for worship.
9. Which money was used in the Old Testament times to pay for temple tax and so forth?

Answer: Shekel

This was an ancient unit of weight and currency. Half a shekel was called a bekah. Originally a shekel was 11 grains (about 11 grams).
Ephah is a measure.
Miletus is a place to which Paul travelled.
Micah was a prophet.
10. In Exodus and in the Psalms we hear mention of a "Timbrel", a musical instrument that was played by the Israelites in worship. What can it be likened to?

Answer: Tambourine

In Exodus 15:20, Miriam and all the women danced and played their timbrels in thanksgiving to the Lord after He saw the Israelites safely across the Red Sea, engulfing Pharaoh and his men in water once the Israelites had passed.
Source: Author Gandi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 216: 7/10
Jan 28 2023 : Guest 71: 5/10
Jan 25 2023 : Guest 108: 6/10
Jan 24 2023 : Guest 98: 9/10
Jan 18 2023 : Guest 174: 8/10
Jan 02 2023 : Guest 51: 3/10
Dec 28 2022 : Guest 174: 2/10
Dec 26 2022 : Guest 69: 3/10
Dec 23 2022 : Guest 68: 7/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us