FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Angel Did Say
Quiz about The Angel Did Say

The Angel Did Say Trivia Quiz


In certain instances in the Bible, God sends His angels to convey His message to His people. Can you identify whom the angel was talking to from the quotes given? All quotes are from the KJV version.

A multiple-choice quiz by zorba_scank. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. Biblical Quotes

Author
zorba_scank
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
320,422
Updated
Jul 30 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
3992
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 66 (10/10), Cinderella62 (6/10), xchasbox (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. An angel appeared to this woman in the desert and said, "Fear not; for God hath heard the voice of the lad where he is. Arise, lift up the lad, and hold him in thine hand; for I will make him a great nation." To which woman was he speaking? Hint


Question 2 of 10
2. To whom did an angel appear in a dream and say, "Arise, and take the young child and his mother, and flee into Egypt, and be thou there until I bring thee word: for Herod will seek the young child to destroy him."? Hint


Question 3 of 10
3. Whose birth did an angel foretell in the following verse - "For, lo, thou shalt conceive, and bear a son; and no razor shall come on his head: for the child shall be a Nazarite unto God from the womb: and he shall begin to deliver Israel out of the hand of the Philistines."? Hint


Question 4 of 10
4. To whom did an angel appear and offer comfort, saying, "He is not here: for He is risen, as He said. Come, see the place where the Lord lay"? Hint


Question 5 of 10
5. Whom did the angel save from the destruction of Sodom by saying, "Arise, take thy wife, and thy two daughters, which are here; lest thou be consumed in the iniquity of the city."? Hint


Question 6 of 10
6. To whom did the angel Gabriel say, "Hail, thou that art highly favoured, the Lord is with thee: blessed art thou among women."? Hint


Question 7 of 10
7. "Arise up quickly. Gird thyself, and bind on thy sandals. Cast thy garment about thee, and follow me." With these words, which apostle of Jesus did an angel help to escape from prison? Hint


Question 8 of 10
8. To which of the following Old Testament prophets did an angel say, "Lo, this hath touched thy lips; and thine iniquity is taken away, and thy sin purged."? Hint


Question 9 of 10
9. Who was struck silent by an angel with the following words for his lack of faith? "I am Gabriel, that stand in the presence of God; and am sent to speak unto thee, and to shew thee these glad tidings. And, behold, thou shalt be dumb, and not able to speak, until the day that these things shall be performed, because thou believest not my words, which shall be fulfilled in their season." Hint


Question 10 of 10
10. To which group of people did a host of angels appear and say, "Glory to God in the highest, and on earth peace, good will toward men."? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 18 2024 : Guest 66: 10/10
Jul 18 2024 : Cinderella62: 6/10
Jul 15 2024 : xchasbox: 7/10
Jul 14 2024 : Guest 172: 8/10
Jul 02 2024 : bernie73: 9/10
Jun 24 2024 : Guest 207: 7/10
Jun 23 2024 : Guest 98: 10/10
Jun 12 2024 : Guest 87: 5/10
Jun 02 2024 : MissDove: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. An angel appeared to this woman in the desert and said, "Fear not; for God hath heard the voice of the lad where he is. Arise, lift up the lad, and hold him in thine hand; for I will make him a great nation." To which woman was he speaking?

Answer: Hagar

Genesis 21:17,18 - Hagar had been thrown out of her house along with her son by her mistress, Sarah. When the two of them had finished all the bread and water that they had, Hagar laid her son under a shrub and sat some way off, unable to see her child die. It was then that an angel appeared and showed her a well to quench their thirst, saving them from death.

Earlier Hagar had run away from Sarah's house when she was pregnant with Abraham's child. At that time too an angel had appeared to her and told her to return to her mistress. The angel had foretold the birth of a son to her whom she was to name Ishmael.
2. To whom did an angel appear in a dream and say, "Arise, and take the young child and his mother, and flee into Egypt, and be thou there until I bring thee word: for Herod will seek the young child to destroy him."?

Answer: Joseph

Matthew 2:13 - Herod had heard about the birth of a king from the three wise men. Insecure after hearing this, he had ordered his men to kill all newborns up to the age of two years. The angel advised Joseph to take Mary and baby Jesus and escape to Egypt to save the baby's life.
3. Whose birth did an angel foretell in the following verse - "For, lo, thou shalt conceive, and bear a son; and no razor shall come on his head: for the child shall be a Nazarite unto God from the womb: and he shall begin to deliver Israel out of the hand of the Philistines."?

Answer: Samson

Judges 13: 5 - Manoah and his wife were childless since his wife was barren. However, God gave them a son who grew up to be Samson. The angel instructed his parents not to cut his hair since it was his covenant with God and the source of his strength.
4. To whom did an angel appear and offer comfort, saying, "He is not here: for He is risen, as He said. Come, see the place where the Lord lay"?

Answer: Mary Magdalene

Matthew 28:6 - Mary Magdalene, along with another woman, went to visit the tomb of Jesus in the early morning on the day after the Sabbath. As they approached the tomb, there was an earthquake and an angel appeared before them and rolled away the boulder covering the entrance to show them that the tomb was empty. He then gave them the good news that Jesus had risen.
5. Whom did the angel save from the destruction of Sodom by saying, "Arise, take thy wife, and thy two daughters, which are here; lest thou be consumed in the iniquity of the city."?

Answer: Lot

Genesis 19:15 - When God decided to punish the citizens of Sodom and Gomorrah for their evil ways, Abraham pleaded with Him to save his nephew Lot and his family who were living there. God then sent three angels to rescue Lot along with his family. Unfortunately, Lot's wife didn't obey the angel's warning and was turned into a pillar of salt for turning to look back at the city while they left.
6. To whom did the angel Gabriel say, "Hail, thou that art highly favoured, the Lord is with thee: blessed art thou among women."?

Answer: Mary

Luke 1:28 - The angel Gabriel visited Mary, a young woman in the city of Nazareth, and told her that she would soon give birth to a son who would be the Saviour.

This greeting forms the basis of the 'Hail Mary', a Roman Catholic prayer.
7. "Arise up quickly. Gird thyself, and bind on thy sandals. Cast thy garment about thee, and follow me." With these words, which apostle of Jesus did an angel help to escape from prison?

Answer: Peter

Acts 12:7,8 - King Herod sought to persecute the Christians in order to please the powerful. He had the apostle James beheaded and later arrested Peter during the Passover. Peter was sleeping, chained between two guards in the prison cell, when the angel appeared and led him out of the prison to freedom.
8. To which of the following Old Testament prophets did an angel say, "Lo, this hath touched thy lips; and thine iniquity is taken away, and thy sin purged."?

Answer: Isaiah

Isaiah 6:7 - When God called Isaiah to be a prophet, he thought he was unworthy to serve God since he was a sinner. The angel then touched his lips with burning coal to cleanse him of his sins so that he could preach the word of God to the people.
9. Who was struck silent by an angel with the following words for his lack of faith? "I am Gabriel, that stand in the presence of God; and am sent to speak unto thee, and to shew thee these glad tidings. And, behold, thou shalt be dumb, and not able to speak, until the day that these things shall be performed, because thou believest not my words, which shall be fulfilled in their season."

Answer: Zacharias

Luke 1:19,20 - Since Zacharias's wife Elizabeth had already passed her childbearing age, he was sceptical of the angel's message and asked for further proof. As punishment for his lack of faith, Zacharias was struck silent by the angel till the time the child was born. This child grew up to be John the Baptist.
10. To which group of people did a host of angels appear and say, "Glory to God in the highest, and on earth peace, good will toward men."?

Answer: Shepherds

Luke 2:14 - After Mary gave birth to baby Jesus in the manger, a host of angels appeared to shepherds who were watching over their sheep in the nearby fields. The angels shared with them the good news that the Saviour was born so that they could go and worship Him.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us