Quiz about Algebra Terms
Quiz about Algebra Terms

Algebra Terms Trivia Quiz


Don't know much about History. Don't know much Biology. But I do know Algebra. More than "What's one and one", what are the terms I'm describing?

A multiple-choice quiz by harborlaker. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Math
  8. »
  9. Algebra

Author
harborlaker
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
308,304
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
4353
Last 3 plays: Guest 204 (3/10), Guest 118 (5/10), Guest 81 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. A letter (or shape) that represents a number. Hint

Equation
Solution
Element
Variable

2. All the numbers that can be found on a number line. Hint

Digits
Data
Whole numbers
Real numbers

3. An equation that is true for all values of a variable. Hint

Solution
Variable
Impossible
Identity

4. On a coordinate plane, the point a line crosses the y-axis. Hint

origin
y-intersect point
y-intercept point
x-axis

5. A line that most closely describes the relationship between points on a 'scatter plot'. Hint

slope
slope-intercept form
best-fitting line
correlation

6. The value that represents the middle of a set of values (50% greater than the value and 50% less than the value) Hint

mean
range
mode
median

7. The number of solutions for a system of linear equations (two or more related equations) Hint

0
All of these answers are possible
1
an infinite number

8. You deposit $1000 in the bank at 4% compounded daily for 5 years. Mathematically, what do you call the '4%'? Hint

Growth factor
Growth rate
Interest
Profit

9. The graph of a quadratic function. Hint

hyperbola
parabola
square root
quadratic formula

10. Which is/are polynomial(s)? Hint

Both binomials and trinomials
binomial
None of these
trinomial


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A letter (or shape) that represents a number.

Answer: Variable

'X' is the first variable we usually think about, But any letter can be used. Sometimes its helpful to use the first letter of a word, like 's' for speed, or 'h' for height.

In elementary school, children have open boxes or circles for them to fill in numbers to solve an equation. Those boxes are serving as variables.
2. All the numbers that can be found on a number line.

Answer: Real numbers

Real numbers include numbers that are used in counting, zero, the opposite of counting numbers, fractions, and decimals (fixed, repeating, and nonrepeating).

The only numbers not a number would be NOT Real numbers or Imaginary numbers.
3. An equation that is true for all values of a variable.

Answer: Identity

The solution is the set of values for a variable that makes the equation true. A variable is a term or factor found in expressions and equations.

In math, identity means value stays the same, like 4 + 0 = 4 (zero is an additive identify). When all variable values make an equation true, like 3(x+2)=3x+6, the equation is an identity, because its always the same.
4. On a coordinate plane, the point a line crosses the y-axis.

Answer: y-intercept point

The origin is where the x-axis (horizontal) crosses the y-axis (vertical). Intersection are when two lines cross.

The x-axis and y-axis are not lines, they are references, like the axis that the earth rotates around -- it is an imaginary reference line that helps explain the earth's movement. So it is more like a football player intercepting a pass. The path of the ball is not a real line, it just explains the movement of the ball. Thus: intercept.
5. A line that most closely describes the relationship between points on a 'scatter plot'.

Answer: best-fitting line

Correlation describes data trends (positive or negative). A best-fitting line more specifically relates the scattered points to each other with a line that best adheres to the points. The line will have an equation, which can be written a slope-intercept form (y=mx+b), where 'm' represents the slope of the line.
6. The value that represents the middle of a set of values (50% greater than the value and 50% less than the value)

Answer: median

Measures of Central Tendency are values that describe a set of numbers, like ages or scores, with a single number. Median identifies the middle number; Mode, the number that occurs most; Mean, the average of all the number; and Range, the difference of the smalles and largest number (or simply the smallest and largest numbers).
7. The number of solutions for a system of linear equations (two or more related equations)

Answer: All of these answers are possible

The number of solutions that can be best represented by drawing two straight line. There are three possibilities: 1) they are parallel and do not intersect (0 solutions), 2) they cross at a point (1 solution), or 3) they are drawn on top of each other (an infinite number of solutions).
8. You deposit $1000 in the bank at 4% compounded daily for 5 years. Mathematically, what do you call the '4%'?

Answer: Growth rate

The initial amount is repeatedly multiplied (5 times) by the growth factor of 1.04, giving the final amount. The growth factor is the sum of '1' and the growth rate (.04 or 4%). Interest is the difference between the initial amount and the final amount. Profit is an accounting term.
9. The graph of a quadratic function.

Answer: parabola

A quadratic function is an equation with two variables, where one of the variables has an exponent of 2. The quadratic formula is used to solve a quadratic equation (one variable).

A parabola shaped between 'U' and a 'V'. A hypobola requires both variables to have exponents of 2.
10. Which is/are polynomial(s)?

Answer: Both binomials and trinomials

Distracting as the prefix 'poly-' meaning 'many', 'more than one', or 'infinite number', polynomial refers to all expressions, including monomials (1 term), binomials (2 terms), and trinomials (3 terms), as well as expressions with more than 3 terms.
Source: Author harborlaker

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 29 2022 : Guest 204: 3/10
Nov 25 2022 : Guest 118: 5/10
Nov 25 2022 : Guest 81: 9/10
Nov 25 2022 : Guest 138: 8/10
Nov 25 2022 : Guest 138: 5/10
Nov 25 2022 : Guest 165: 4/10
Nov 25 2022 : Guest 99: 7/10
Nov 25 2022 : Guest 47: 5/10
Nov 25 2022 : Guest 206: 2/10

Score Distribution

quiz
12/5/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us