FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Facts About Our Solar System
Quiz about Facts About Our Solar System

How much do you know about Facts About Our Solar System? | Quiz


This quiz is about basic information about our solar system. Good luck and have fun. Note- this quiz was written in 2004, and all info was accurate in 2004.

A multiple-choice quiz by diamondjim68. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Astronomy
  8. »
  9. Our Solar System

Author
diamondjim68
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
171,644
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
6800
Last 3 plays: bakeryfarm (7/10), Guest 99 (7/10), comark2000 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Mercury is the planet closest to the sun, but why is Venus the hottest planet? Hint


Question 2 of 10
2. Which of these is true about Jupiter? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these has had its classification changed? Hint


Question 4 of 10
4. What planet has seasons which are most like those of the Earth? Hint


Question 5 of 10
5. What planet is known as the Earth's twin? Hint


Question 6 of 10
6. What is the farthest planet that can be seen without a telescope or binoculars? Hint


Question 7 of 10
7. When did the spacecraft Ulysses reach Jupiter? Hint


Question 8 of 10
8. What probe was sent to Saturn in 1977? Hint


Question 9 of 10
9. What 20-year period did Pluto stay inside Neptune's orbit? Hint


Question 10 of 10
10. Earth is the fifth largest and the densest of the solar system.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 23 2024 : bakeryfarm: 7/10
Feb 07 2024 : Guest 99: 7/10
Jan 30 2024 : comark2000: 10/10
Jan 24 2024 : Guest 106: 4/10
Jan 21 2024 : haydenspapa: 5/10
Jan 17 2024 : Guest 67: 5/10
Jan 13 2024 : Guest 92: 3/10
Jan 08 2024 : PurpleComet: 10/10
Jan 03 2024 : Guest 76: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Mercury is the planet closest to the sun, but why is Venus the hottest planet?

Answer: Venus has the greenhouse effect

Venus' greenhouse effect lets in radiant energy from the sun, but prevents it from escaping. Its thick atmosphere of, mostly, carbon dioxide traps heat. The temperature on Venus goes up to 860F. Hotter than most ovens and hot enough to melt lead.
2. Which of these is true about Jupiter?

Answer: It is 90% hydrogen and 10% helium

Jupiter is the largest planet in our solar system. Some scientists believe if there was any form of life on Jupiter, it would be at the bottom of the surface, where the temperature rises to around 70F. Many scientists doubt there is life on Jupiter.
3. Which of these has had its classification changed?

Answer: Pluto

Pluto was discovered in 1930 by Clyde W. Tombaugh. Pluto was downgraded from a planet to a dwarf planet.
4. What planet has seasons which are most like those of the Earth?

Answer: Mars

Mars' temperature varies just like the Earth. It can range from -150F to 70F. The axial tilt of Mars is very similar to that of Earth, so the seasons follow a similar pattern.
5. What planet is known as the Earth's twin?

Answer: Venus

Venus is slightly smaller and is the closest planet to Earth.
6. What is the farthest planet that can be seen without a telescope or binoculars?

Answer: Uranus

7. When did the spacecraft Ulysses reach Jupiter?

Answer: 1992

While on the journey, Ulysses gathered data that Jupiter's solar wind had a greater effect on its magnetosphere than previously suggested.
8. What probe was sent to Saturn in 1977?

Answer: Voyager 1&2

Voyager 1 reached its destination in 1980, Voyager 2 in 1981. Cassini is expected to reach Saturn in 2004.
9. What 20-year period did Pluto stay inside Neptune's orbit?

Answer: Jan 23, 1979-Feb 11, 1999

Pluto stays inside Neptune's orbit every 20 years before it rotates.
10. Earth is the fifth largest and the densest of the solar system.

Answer: True

Earth is the largest of the terrestrial planets and also known as the "blue planet".
Source: Author diamondjim68

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us