FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Solar System
Quiz about The Solar System

How much do you know about The Solar System? | Quiz


Our solar system is a fascinating place - how well do you know it?

A multiple-choice quiz by sinope. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Astronomy
  8. »
  9. Our Solar System

Author
sinope
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
3,824
Updated
Jun 15 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
15374
Last 3 plays: Guest 58 (7/10), bakeryfarm (9/10), GenericN4me (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. On which planet's surface rests the large volcano known as Olympus Mons? Hint


Question 2 of 10
2. Which planet's moons are named after Shakespearian characters such as Oberon, Titania, and Puck? Hint


Question 3 of 10
3. This planet has an atmosphere with a mass 100 times greater than Earth's and is a perfect example of the 'greenhouse effect'. Hint


Question 4 of 10
4. One of Jupiter's four Galilean moons that is covered with volcanoes, molten sulfur lakes, lava flows and mountains up to 8,000 m high. Hint


Question 5 of 10
5. The largest body in the asteroid belt. Hint


Question 6 of 10
6. The Great Dark Spot - a cloud of methane as big as the Earth itself can be found on which planet? Hint


Question 7 of 10
7. Also known as the butterscotch planet, and the Lord of the Rings, this is where you'll find the Cassini division. Hint


Question 8 of 10
8. This is the name of several space missions which have visited Earth's moon. Hint


Question 9 of 10
9. Which ringed planet is tilted on its side? Hint


Question 10 of 10
10. The sun is composed mainly of which two elements? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 29 2024 : Guest 58: 7/10
Feb 21 2024 : bakeryfarm: 9/10
Feb 19 2024 : GenericN4me: 4/10
Feb 17 2024 : Guest 49: 5/10
Feb 15 2024 : Guest 175: 6/10
Feb 13 2024 : Dizart: 10/10
Feb 11 2024 : Winegirl718: 8/10
Feb 07 2024 : Guest 99: 9/10
Feb 05 2024 : goodreporter: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On which planet's surface rests the large volcano known as Olympus Mons?

Answer: Mars

Olympus Mons rises 24,000m and is 600 km across. Its last eruption may have been about 25 million years ago.
2. Which planet's moons are named after Shakespearian characters such as Oberon, Titania, and Puck?

Answer: Uranus

Uranus has 17 moons in total, all named after characters from Shakespeare's or Alexander Pope's writings.
3. This planet has an atmosphere with a mass 100 times greater than Earth's and is a perfect example of the 'greenhouse effect'.

Answer: Venus

The average surface temperature on Venus is 464 degrees Celsius. Its atmosphere is so thick that you would not be able to see the stars from its surface.
4. One of Jupiter's four Galilean moons that is covered with volcanoes, molten sulfur lakes, lava flows and mountains up to 8,000 m high.

Answer: Io

Europa, Ganymede, Callisto and Io are four moons studied by Galileo and are 1 - 1.5 times the size of our moon.
5. The largest body in the asteroid belt.

Answer: Ceres

Ceres has a diameter of 932 km. The asteroid belt contains billions of asteroids.
6. The Great Dark Spot - a cloud of methane as big as the Earth itself can be found on which planet?

Answer: Neptune

Neptune's atmosphere consists of hydrogen, helium and methane gases. It has a mantle of ice, methane, and ammonia, and a core of silicate rock.
7. Also known as the butterscotch planet, and the Lord of the Rings, this is where you'll find the Cassini division.

Answer: Saturn

Saturn is known as the butterscotch planet because of the colours of the clouds in its atmosphere. The Cassini division is the gap between its A and B rings.
8. This is the name of several space missions which have visited Earth's moon.

Answer: Apollo

Apollo 11, in 1969, carried the first astronauts to land on the moon.
9. Which ringed planet is tilted on its side?

Answer: Uranus

Uranus lies on its side, one pole pointing towards the sun and the other pointing away from the sun. It is thought that Uranus was knocked over by another object while forming.
10. The sun is composed mainly of which two elements?

Answer: Hydrogen and Helium

In the core of the sun, 660 million tons of hydrogen are converted into helium every second.
Source: Author sinope

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us