FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Take a Deep Breath and Have a Go
Quiz about Take a Deep Breath and Have a Go

Take a Deep Breath and Have a Go Quiz


A quiz about the human respiratory system.

A multiple-choice quiz by jamesf. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Respiratory System

Author
jamesf
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
263,653
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
4719
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 121 (6/10), Guest 149 (4/10), Guest 47 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. In the lungs, oxygen is absorbed into the blood. In which part of the lungs does this mainly happen? Hint


Question 2 of 10
2. What name is given to the maximum volume of air that can be breathed in or out of the lungs in one breath? Hint


Question 3 of 10
3. Many of the airways in the lungs have goblet cells in their walls. What do these do? Hint


Question 4 of 10
4. What muscular movements cause air to be drawn into the lungs? Hint


Question 5 of 10
5. Which blood vessels carry deoxygenated blood towards the lungs? Hint


Question 6 of 10
6. What is the function of surfactant in the lungs? Hint


Question 7 of 10
7. Some of the airways are reinforced by cartilage, and this helps to keep the airways open. Which airways are reinforced in this way? Hint


Question 8 of 10
8. What is the correct description of the epithelium of the alveoli? Hint


Question 9 of 10
9. Smokers may develop a condition known as emphysema. What is this? Hint


Question 10 of 10
10. Cystic fibrosis is an inherited lung disorder, where the sufferer is unable to transport ions across cell membranes. Which ions cannot be transported? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 27 2024 : Guest 121: 6/10
Jun 20 2024 : Guest 149: 4/10
Jun 19 2024 : Guest 47: 2/10
Jun 18 2024 : Guest 121: 4/10
Jun 18 2024 : Guest 203: 2/10
Jun 17 2024 : Guest 122: 5/10
Jun 16 2024 : Guest 121: 3/10
Jun 15 2024 : Guest 115: 4/10
Jun 01 2024 : Guest 213: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the lungs, oxygen is absorbed into the blood. In which part of the lungs does this mainly happen?

Answer: alveoli

The lungs contain around 700 million alveoli, with a total surface area of about 70 square metres.
2. What name is given to the maximum volume of air that can be breathed in or out of the lungs in one breath?

Answer: vital capacity

Tidal volume is the volume a (normal) breath. Residual capacity is the volume of air left in the lungs after breathing out as much as one can. Inspiratory reserve volume is the extra air that could still be breathed in after a normal inspiration.
3. Many of the airways in the lungs have goblet cells in their walls. What do these do?

Answer: secrete mucus

The goblet cells secrete mucus to trap bacteria and dust that may be breathed in. The mucus is then moved up, away from the lungs, by cilia.
4. What muscular movements cause air to be drawn into the lungs?

Answer: diaphragm and external intercostal muscles contract

Contraction of these muscles causes expansion of the thorax (chest), due to the ribs being raised and the diaphragm moving down. This expansion of the thorax causes a reduction of pressure, allowing air to enter.
5. Which blood vessels carry deoxygenated blood towards the lungs?

Answer: pulmonary arteries

The pulmonary arteries bring deoxygenated blood to the lungs from the right ventricle of the heart. Then the pulmonary veins return the oxygenated blood to the left atrium.
6. What is the function of surfactant in the lungs?

Answer: to prevent the alveoli collapsing

The surfactant is a detergent, which lowers the surface tension of the moisture on the surface of the alveoli, preventing the alveoli sticking together.
7. Some of the airways are reinforced by cartilage, and this helps to keep the airways open. Which airways are reinforced in this way?

Answer: trachea and bronchi

Only the larger airways are reinforced in this way - the trachea (windpipe), bronchi and the larger bronchioles.
8. What is the correct description of the epithelium of the alveoli?

Answer: squamous

The alveolar wall is very thin, for efficient exchange of gases. It is a squamous (or "pavement") epithelium, which means that the cells are broader than they are tall.
9. Smokers may develop a condition known as emphysema. What is this?

Answer: breakdown of the alveolar walls

In this form of emphysema, inhalation of cigarette smoke stimulates production of excess elastase, an enzyme that breaks down the elastic material in the walls of the alveoli. The resulting reduction of the surface area of the alveoli means that the lungs are unable to absorb sufficient oxygen.
10. Cystic fibrosis is an inherited lung disorder, where the sufferer is unable to transport ions across cell membranes. Which ions cannot be transported?

Answer: chloride

Inability to transport chloride ions out from the epithelial cells results in an excessively sticky mucus, which blocks the lungs.
Source: Author jamesf

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us