FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Respiratory System
Quiz about The Respiratory System

10 Average Questions about The Respiratory System


This is a quiz about the respiratory system, its components, and physiology.

A multiple-choice quiz by cheech1313. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Respiratory System

Author
cheech1313
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
264,728
Updated
Jun 06 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
6590
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. The test in which a camera is introduced into the lungs via the trachea is called which of these? Hint


Question 2 of 10
2. The portion of the bronchial tree where the trachea branches off to the lungs is known as what? Hint


Question 3 of 10
3. Which of these describes inhaled steroids, bronchodilators, and inhaled anticholinergics? Hint


Question 4 of 10
4. Aspiration is more likely to occur to the right lung.


Question 5 of 10
5. The lungs bring ______ into the body, and eliminate _______ from the body. Hint


Question 6 of 10
6. When parts of the lung remain uninflated on inspiration, this is known by which of these names? Hint


Question 7 of 10
7. There are ___ lobes in the right lung, and ___ lobes in the left lung. Hint


Question 8 of 10
8. A person can survive after having one lung removed.


Question 9 of 10
9. Which respiratory disease is marked by attacks of spasm in the bronchi, and is often caused by an allergic reaction?

Answer: (One Word (6 letters))
Question 10 of 10
10. In the first few years of the twenty first century, which type of cancer was the biggest killer in North America? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 09 2024 : marianjoy: 6/10
Jul 07 2024 : Guest 24: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The test in which a camera is introduced into the lungs via the trachea is called which of these?

Answer: bronchoscopy

A colonoscopy introduces the camera into the other end (colon).

Spirometry measures lung volumes.

Pneumonectomy is the surgical removal of a lung.
2. The portion of the bronchial tree where the trachea branches off to the lungs is known as what?

Answer: Hilar region

The trachea splits into the two mainstem bronchi at the carina in the hilar region.
3. Which of these describes inhaled steroids, bronchodilators, and inhaled anticholinergics?

Answer: components in treatment of asthma

The steroid inhibits inflammation, bronchodilators open up the airways, and anticholinergics inhibit bronchoconstriction. All three are standard medications in treatment of asthma as well as some other respiratory conditions.
4. Aspiration is more likely to occur to the right lung.

Answer: True

Because of the angles of the mainstem bronchi, when a person aspirates, the likelihood is far higher that the aspirate will enter the right mainstem bronchus and enter the right lung.
5. The lungs bring ______ into the body, and eliminate _______ from the body.

Answer: oxygen, carbon dioxide

This is known as gas exchange.
6. When parts of the lung remain uninflated on inspiration, this is known by which of these names?

Answer: atelectasis

When you have atelectasis, your gas exchange is more difficult, and therefore you become short of breath. This is known as deadspace ventilation.
7. There are ___ lobes in the right lung, and ___ lobes in the left lung.

Answer: three, two

There is a right upper lobe, right middle lobe, right lower lobe, left upper lobe, and left lower lobe. There is no left middle lobe which leaves room for the heart.
8. A person can survive after having one lung removed.

Answer: True

People have pneumonectomies for many reasons and have fairly normal lives afterwards.
9. Which respiratory disease is marked by attacks of spasm in the bronchi, and is often caused by an allergic reaction?

Answer: Asthma

The airways become inflamed and narrow, making it difficult for the sufferer to breathe. In extreme cases, it can lead to death.
10. In the first few years of the twenty first century, which type of cancer was the biggest killer in North America?

Answer: lung

Lung cancer killed more people than all other types of cancer according to both the American Cancer Society and the Canadian Cancer Society. Skin cancer is the most common cancer diagnosed, but lung cancer kills more people than the other options listed combined.
Source: Author cheech1313

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us