FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 100 Years of FC Schalke 04
Quiz about 100 Years of FC Schalke 04

100 Years of FC Schalke 04 Trivia Quiz


This quiz is about the German football club FC Schalke from 1904-2004.

A multiple-choice quiz by Chris1013. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Germany

Author
Chris1013
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
183,482
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
341
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. In which city do Schalke04 play their home games? Hint


Question 2 of 10
2. Schalke 04 were forme din 1904. When did they win their first German league championship (Hint: it was before the Bundesliga was founded)? Hint


Question 3 of 10
3. When the club was founded, many of its players worked in the same profession, and even decades later, the club was still associated with this profession. Which one is it? Hint


Question 4 of 10
4. Which are the team colours? Hint


Question 5 of 10
5. In Germany, Schalke is famous for being involved in many scandals and affairs. The first one occurred in 1930. At that time all the players in the German league were playing at an amateur status, which means that they were only allowed to receive a certain amount of money from their football club. Schalke paid some of its players more than that. What was the amount of money that the players were allowed to get? Hint


Question 6 of 10
6. One of the most popular sports shows in German TV was, "Aktuelle Sportstudio" ("Current Sports Studio"). The first female host of this show, Carmen Thomas, became popular because of which blooper? Hint


Question 7 of 10
7. Schalke's biggest European triumph was winning the UEFA Cup in 1997. Which Italian team did they beat in the final (two legs, home and away)? Hint


Question 8 of 10
8. In August 2001, Schalke 04 moved to a new stadium, the "Arena Auf Schalke". What was the name of the stadium in which they played before that? Hint


Question 9 of 10
9. On 11 May 2002, Schalke 04 won the German Cup for the fourth time. The next day there was a parade held to celebrate this victory. What happened during these celebrations? Hint


Question 10 of 10
10. The fans of Schalke 04 share a friendly bond with the supporters of which German football team? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 02 2024 : angostura: 10/10
May 20 2024 : Guest 84: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which city do Schalke04 play their home games?

Answer: Gelsenkirchen

Schalke is the suburb of Gelsenkirchen in which the club was founded.
Gelsenkirchen is located in the Ruhr Valley, Germany's industrial centre, in the state of Northrhine-Westphalia. There are approx. 300,000 people living in Gelsenkirchen.
2. Schalke 04 were forme din 1904. When did they win their first German league championship (Hint: it was before the Bundesliga was founded)?

Answer: 1934

Schalke were German champions in 1934, 1935, 1937, 1939, 1940, 1942 and 1958, which were all pre-Bundesligaa.
3. When the club was founded, many of its players worked in the same profession, and even decades later, the club was still associated with this profession. Which one is it?

Answer: Coal mining

In those early stages of European football leagues, the pay was so low that no player was able to live from just playing football. Therefore, they all had a job besides being a footballer.
The Ruhr Valley was Germany's industrial centre, and coal mining was one of the most important industries. In the 2000s, it was replaced more and more by modern technologies.
4. Which are the team colours?

Answer: blue and white

When the team was founded under the name Westphalia Schalke in 1904, its colours were red and yellow. Twenty years later, the name was changed to FC Schalke 04, and the colours blue and white were adopted. The colours are also mentioned in the team's song "Blau und weiss, wie lieb ich dich" (Blue and white, how much I love you).
5. In Germany, Schalke is famous for being involved in many scandals and affairs. The first one occurred in 1930. At that time all the players in the German league were playing at an amateur status, which means that they were only allowed to receive a certain amount of money from their football club. Schalke paid some of its players more than that. What was the amount of money that the players were allowed to get?

Answer: 5 Reichsmark

Of course those 5 Reichsmark could not really be considered a salary, but as mentioned earlier, all the players had a job with which they made their living. Instead of the allowed 5 Reichsmark, 14 players from Schalke 04 received 10 Reichsmark, which made them professional players and was therefore illegal. Schalke had to pay a fine of 1600 Reichsmark and was excluded from the Westphalian Football Association for five months.
6. One of the most popular sports shows in German TV was, "Aktuelle Sportstudio" ("Current Sports Studio"). The first female host of this show, Carmen Thomas, became popular because of which blooper?

Answer: Schalke 05

The "Aktuelle Sportstudio" first aired in 1963. Carmen Thomas hosted it five times between 1973 and 1974.
7. Schalke's biggest European triumph was winning the UEFA Cup in 1997. Which Italian team did they beat in the final (two legs, home and away)?

Answer: Inter Milan

The first match was held in Gelsenkirchen, where Schalke won 1-0. The second match, which was held in Milan, ended 4-1 for Schalke, after a nerve-wrecking penalty shoot out. Schalke had not played in the UEFA cup for 19 years, and they had been the major underdogs in the finals.
8. In August 2001, Schalke 04 moved to a new stadium, the "Arena Auf Schalke". What was the name of the stadium in which they played before that?

Answer: Park Stadium

The Park Stadium was inducted in August 1973, and had a capacity of 70,000 seats. The Westphalia Stadium is in Dortmund, the AOL Arena is in Hamburg, and there are two Olympic Stadiums in Germany, one in Berlin and one in Munich.
9. On 11 May 2002, Schalke 04 won the German Cup for the fourth time. The next day there was a parade held to celebrate this victory. What happened during these celebrations?

Answer: The cup was damaged.

Schalke's manager Rudi Assauer dropped the cup from the wagon on which they were standing. After this accident, the cup looked really crooked, and a new one had to be manufactured.
They won the German Cup four times : 1937, 1972, 2001, and 2002.
10. The fans of Schalke 04 share a friendly bond with the supporters of which German football team?

Answer: FC Nuremberg

Since the early 1980s, the fans of Schalke 04 and FC Nuremberg have been part of this unique friendship. Nobody knows for sure how it started, but whenever the two teams play against one another, the fans celebrate together, no matter what the final score is. Even when they play in separate leagues, the fans always support both teams and the friendship and appreciation for the two teams is always a part of the football experience in Gelsenkirchen and Nuremberg.
Source: Author Chris1013

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us