FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about AFC Sunderland History
Quiz about AFC Sunderland History

AFC Sunderland History Trivia Quiz


This is a quiz about the history of Sunderland Athletic Football Club. Good luck!

A multiple-choice quiz by silverginger. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Sunderland

Author
silverginger
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
210,041
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
255
Last 3 plays: Guest 86 (4/10), Guest 92 (9/10), Guest 217 (2/10).
- -
Question 1 of 10
1. In which year were the club formed? Hint


Question 2 of 10
2. Where did Sunderland first call their home ground? Hint


Question 3 of 10
3. Who was Sunderland's first manager in their history? Hint


Question 4 of 10
4. What was the nickname bestowed upon Sunderland after moving to the Stadium of Light? Hint


Question 5 of 10
5. Where did Sunderland sign Brian Deane from in 2005? Hint


Question 6 of 10
6. In which season did Sunderland first win the Football League title? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these played the most League games for the club? Hint


Question 8 of 10
8. When Sunderland won the 1998-99 League Division One title, how many points did they gain? Hint


Question 9 of 10
9. In the 1996-97 season, Sunderland played in the Premiership for the first time. Which of these scored their first goal in the Premier League? Hint


Question 10 of 10
10. Who did Sunderland beat to set the record for their biggest League win in 1908? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : Guest 86: 4/10
Apr 08 2024 : Guest 92: 9/10
Mar 21 2024 : Guest 217: 2/10
Mar 11 2024 : Guest 82: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which year were the club formed?

Answer: 1879

Sunderland were formed as Sunderland and District Teachers' Association Football Club in 1879, but just a year later changed to Sunderland AFC.
2. Where did Sunderland first call their home ground?

Answer: Blue House Field

Sunderland played at Blue House Field between 1879-82, then moved to Grove's Field for one year. Horatio Street were their next home between 1882-84, followed by Abb's Field (1883-86), and Newcastle Road between 1895-98. The club spent 100 years at Roker Park, before moving to the Stadium of Light in 1997.
3. Who was Sunderland's first manager in their history?

Answer: Tom Watson

Watson was Sunderland manager between 1888-96, followed by Campbell until 1899, Mackie (1899-1905), and Kyle (1905-28). Other Sunderland managers include Lawrie McMenemy, Bob Stokoe, Terry Butcher, and Howard Wilkinson.
4. What was the nickname bestowed upon Sunderland after moving to the Stadium of Light?

Answer: The Black Cats

The club had asked the supporters to provide the nickname and the choice went down to the four listed, plus 'the Sols'. The nickname goes back further than that, derived from a gun battery through to a 'mascot' at Roker Park.
5. Where did Sunderland sign Brian Deane from in 2005?

Answer: Leeds United

Deane has played for many a club during his career, including Doncaster Rovers, Sheffield United, Leeds United, Benfica, Middlesbrough, Leicester City, and West Ham United. Of those listed, he played for Leeds and Sheffield United twice.
6. In which season did Sunderland first win the Football League title?

Answer: 1891-92

In the 1891-92 season, Sunderland finished as champions of the League by winning every home game, and losing only five away from home. They finished five points ahead of Preston North End in second place.
7. Which of these played the most League games for the club?

Answer: Jim Montgomery

Montgomery played 537 times in the League for Sunderland between 1962-77. Robson played 174 times, Gates made 199 League appearances, and Shackleton notched 348 League games.
8. When Sunderland won the 1998-99 League Division One title, how many points did they gain?

Answer: 105

Sunderland amassed an incredible 105 points out of a possible 138 that season, losing just three times to win the title, and gain promotion into the Premier League.
9. In the 1996-97 season, Sunderland played in the Premiership for the first time. Which of these scored their first goal in the Premier League?

Answer: Michael Gray

Sunderland beat Nottingham Forest 4-1 away from home in their second game of the season, with Gray, Quinn (2), and Ord on the scoresheet. Sunderland would go on to be relegated that season, along with Forest and Middlesbrough.
10. Who did Sunderland beat to set the record for their biggest League win in 1908?

Answer: Newcastle United

Sunderland beat their main rivals, Newcastle, 9-1 in a Division one fixture in December, 1908. Ironically, Newcastle won the title that season, with Sunderland finishing third.
Source: Author silverginger

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us