FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Baseballs Big Adventures
Quiz about Baseballs Big Adventures

Baseball's Big Adventures Trivia Quiz


An all multiple choice quiz identifying some great things that happened in baseball history. I hope that you enjoy it. :-)

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Baseball
  8. »
  9. MLB Records

Author
Nightmare
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
263,258
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2622
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: thedenverguru (8/10), Guest 71 (10/10), Guest 65 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. 1961 saw Yankee Roger Maris hit 61 home runs in a season. Whose season record did he break? Hint


Question 2 of 10
2. In 1990, which player became the first to win three batting titles in three different decades? Hint


Question 3 of 10
3. In 1941, Lefty Grove of the Red Sox became the second left-handed pitcher in history to win 300 games. Which left-hander was the first? Hint


Question 4 of 10
4. In 1985, Rod Carew of the Angels got his 3000th hit. Carew was the first infielder to have 3000 hits since which infielder in the 1920s? Hint


Question 5 of 10
5. On May 2, 1939, the Yankees defeated the Tigers 22-2. What was historical about his day? Hint


Question 6 of 10
6. In 1985, Nolan Ryan became the first player in history to throw 4000 strikeouts. Who went down in the record books as his 4000th victim? Hint


Question 7 of 10
7. Bob Watson went into the record books in 1975 for doing what? Hint


Question 8 of 10
8. The greatest thief of them all, Rickey Henderson, retired with 1406 stolen bases, and was the first to reach 1000 thefts in a career. Who did he surpass with his 939th theft? Hint


Question 9 of 10
9. Who was the first black player to have 3000 hits in Major League baseball? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the first player in history to hit 40 home runs and steal 40 bases in the same season? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 03 2024 : thedenverguru: 8/10
Feb 09 2024 : Guest 71: 10/10
Feb 05 2024 : Guest 65: 8/10
Jan 22 2024 : Guest 169: 10/10
Jan 22 2024 : Btku2014: 8/10
Jan 18 2024 : Guest 174: 9/10
Jan 18 2024 : Guest 68: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 1961 saw Yankee Roger Maris hit 61 home runs in a season. Whose season record did he break?

Answer: Babe Ruth

Ruth hit 60 in the 1927 season with the Yankees, but watched Lou Gehrig receive the MVP award. The records asterisk caused by Ruth's 154-game season versus Maris' 162-game season, was finally removed when Mark McGwire hit 70 in 1998 with the Cardinals.
2. In 1990, which player became the first to win three batting titles in three different decades?

Answer: George Brett

The others won batting titles, but all retired 50+ years earlier. Brett's crowns came in 1976, 1980, and 1990, spending his entire career with the Royals. He retired in 1993 with a .305 career average.
3. In 1941, Lefty Grove of the Red Sox became the second left-handed pitcher in history to win 300 games. Which left-hander was the first?

Answer: Eddie Plank

The others were all right-handers, and Young was the only one to play before Grove. Some records in baseball vary over Plank's 300 wins. Including the Federal League, he retired with 326 career wins. But, because some statisticians do not recognize Federal League statistics from 1914 and 1915, he would have retired with 305. Plank played for the Athletics and Browns of the American League, and the St. Louis Terriers of the Federal League.
4. In 1985, Rod Carew of the Angels got his 3000th hit. Carew was the first infielder to have 3000 hits since which infielder in the 1920s?

Answer: Eddie Collins

The others were all pitchers. Collins of the White Sox was primarily a second baseman. He retired with 3315 hits after 25 seasons. Carew played for the Angels in his final season of 19 in 1985, retiring with 3053 hits. Rod played first and second base. His 3000th hit came off Frank Viola of the Twins on August 4.
5. On May 2, 1939, the Yankees defeated the Tigers 22-2. What was historical about his day?

Answer: Lou Gehrig's consecutive game streak stopped

The others were not Yankees in 1939, and the first death due to an on-field incident was Ray Chapman of the Indians in 1920. Gehrig's streak of 2130 consecutive games came to a halt, due to the disease that he contracted. He would not play again, and died in 1941. The Orioles' Cal Ripken later broke Gehrig's streak.
6. In 1985, Nolan Ryan became the first player in history to throw 4000 strikeouts. Who went down in the record books as his 4000th victim?

Answer: Danny Heep

The others were long retired by 1985, and watched Heep and the Mets go down in history. Ryan started his career with the Mets, and struck out Heep as an Astro. Nolan retired as a Ranger in 1993 with 5714 strikeouts.
It happened on July 11, 1985 at the Astrodome vs NY Mets.
7. Bob Watson went into the record books in 1975 for doing what?

Answer: Scored the 1,000,000th run in Major League history

Watson played for 19 seasons, retiring in 1984. The one millionth run was scored by the Houston Astros and Watson on May 4, 1975, against the Giants.
8. The greatest thief of them all, Rickey Henderson, retired with 1406 stolen bases, and was the first to reach 1000 thefts in a career. Who did he surpass with his 939th theft?

Answer: Lou Brock

The others did not steal 700 in their career. Brock, mainly with the Cardinals for 19 seasons, also had his modern day season record of 118 broken by Henderson in 1982. Henderson played for numerous teams in his 25 seasons.
9. Who was the first black player to have 3000 hits in Major League baseball?

Answer: Willie Mays

The others never reached 2500 career hits, and were the wrong ethnic background for the question. Mays reached number 3000 in 1970 with his Giants. Willie retired with 3283 hits in 1973 after 22 seasons.
10. Who was the first player in history to hit 40 home runs and steal 40 bases in the same season?

Answer: Jose Canseco

The year was 1988 that saw Jose of the Athletics, hit 42 home runs with 40 stolen bases. It would be the only season that Canseco stole more than 30 in his career. Gehrig never stole more than 17 in a season, and Gaedel played in only one game in his career in 1951. Bonds of the Giants, matched Canseco's numbers in 1996 to become a 40/40 member.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us