FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Missed It By That Much
Quiz about Missed It By That Much

Missed It By That Much! Trivia Quiz


All multiple choice about some baseball greats who just missed a milestone by a little bit. I hope this is a challenge! :-)

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Baseball
  8. »
  9. MLB Records

Author
Nightmare
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
271,051
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
3605
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: MrChappy7832 (6/10), Guest 71 (10/10), Guest 69 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. This player fell just short of 500 career home runs due to his illness, and he was forced to retire in the 1930s. Who was this two-time American League MVP and Triple Crown batter? Hint


Question 2 of 10
2. How pathetic is it to bat over .400 in a season, and still lose the batting title? This happened twice in the 20th century. In 1911, Cleveland's Joe Jackson's .408 fell short of Ty Cobb's .420 batting average. In 1922, George Sisler batted .420, and won the batting title over the runner-up, who hit .401 in the season. Who was this player that missed it by that much? Hint


Question 3 of 10
3. Babe Ruth never won a Triple Crown in his career, but came close twice. In 1924, he led in home runs and batting average, but finished second to Goose Goslin of Washington in RBIs. In 1926, he led in home runs and RBIs, but was runner-up by .006 to the batting title. Who made Ruth just miss the Triple Crown in 1926 by that much? Hint


Question 4 of 10
4. This pitcher came so close to winning his only Cy Young award in 1979, but lost to Bruce Sutter by a hair. His brother always over-shadowed him and won over 300 games, but never won the Cy Young either. Who was this Houston Astro pitcher that was the Cy Young runner-up in 1979? Hint


Question 5 of 10
5. New York Giant pitcher Carl Hubbell had an amazing win streak of 24 consecutive games in the 1930s. Which American League pitcher came so close, but settled for the American League record with 20 in the 1998-1999 seasons? Hint


Question 6 of 10
6. This Hall of Fame great played for 22 seasons. He led the league in batting seven times, and hit over .400 three times. Winning two season MVPs and two Triple Crowns, he fell short of the 3000 hit mark by only 70 hits. Who was this National League second baseman? Hint


Question 7 of 10
7. St. Louis Cardinal Bob Gibson was a Cy Young winner in 1968. He had an amazing ERA of 1.12 which set a modern day National League season record. Which American League Cy Young award winner threw a lower ERA in the 1980s? Hint


Question 8 of 10
8. Throughout the 20th century, three immortals won seven batting titles each. They were Rogers Hornsby, Stan Musial, and Rod Carew. Another baseball great won six, and could have won seven had it not been for George Kell of the Tigers, who beat him by less than .001 in 1949. Who was this player that missed it by that much? Hint


Question 9 of 10
9. In 1924, Roger Hornsby of the St. Louis Cardinals won a batting title for the National League with his .424 average. He came so close to setting a Major League record, but fell short by .002. Who hit a Major League record-setting .426 in a season prior? Hint


Question 10 of 10
10. Pitcher Wes Ferrell of the American League set a record for hitting 38 career home runs as a pitcher when he retired in 1941. A career Cleveland Indian pitcher almost broke this record when he hit 37 before retiring in 1958. Who was this Hall of Fame pitcher that missed it by that much? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 11 2024 : MrChappy7832: 6/10
Feb 09 2024 : Guest 71: 10/10
Feb 02 2024 : Guest 69: 6/10
Jan 22 2024 : Btku2014: 7/10
Jan 18 2024 : Guest 174: 6/10
Jan 11 2024 : Guest 12: 4/10
Jan 04 2024 : scottm: 9/10
Dec 30 2023 : Guest 73: 5/10
Dec 25 2023 : Guest 74: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This player fell just short of 500 career home runs due to his illness, and he was forced to retire in the 1930s. Who was this two-time American League MVP and Triple Crown batter?

Answer: Lou Gehrig

The others retired well into the 1940s. Gehrig, best known for his consecutive game record, played in only eight games in 1939 after his full 1938 season. Lou fell just seven home runs short of the 500 plateau. His MVPs came in 1927, 1936, and Triple Crown in 1934. After stepping down in 1939, Lou died in 1941.
2. How pathetic is it to bat over .400 in a season, and still lose the batting title? This happened twice in the 20th century. In 1911, Cleveland's Joe Jackson's .408 fell short of Ty Cobb's .420 batting average. In 1922, George Sisler batted .420, and won the batting title over the runner-up, who hit .401 in the season. Who was this player that missed it by that much?

Answer: Ty Cobb

What goes around comes around. After Jackson losing the batting crown while hitting over .400, now Cobb would understand how it felt when the roles were reversed in 1922 with Sisler. It would be the third and final time that Ty would hit over .400 in his career. He retired in 1928 with a .366 career average after 24 seasons.
3. Babe Ruth never won a Triple Crown in his career, but came close twice. In 1924, he led in home runs and batting average, but finished second to Goose Goslin of Washington in RBIs. In 1926, he led in home runs and RBIs, but was runner-up by .006 to the batting title. Who made Ruth just miss the Triple Crown in 1926 by that much?

Answer: Heinie Manush

Ruth batted .372 in 1926 and still lost the batting title. Manush of the Tigers won his only batting title with his .378. Ruth's only batting title came in 1924, ironically hitting .378 also.
4. This pitcher came so close to winning his only Cy Young award in 1979, but lost to Bruce Sutter by a hair. His brother always over-shadowed him and won over 300 games, but never won the Cy Young either. Who was this Houston Astro pitcher that was the Cy Young runner-up in 1979?

Answer: Joe Niekro

The others did not have brothers in the Majors. Joe played in 11 seasons for the Astros. His 22-11 record in 1979 was not good enough for a Cy, and lost to Bruce Sutter who went 6-6. It was Sutter's 37 saves in the season that put him over the top. Joe's brother Phil, won 318 games in his career.

Although he never had a brother in baseball, Nolan Ryan's only chance for the Cy Young award was as a runner-up in 1973 as an Angel. He lost to Baltimore's Jim Palmer.
5. New York Giant pitcher Carl Hubbell had an amazing win streak of 24 consecutive games in the 1930s. Which American League pitcher came so close, but settled for the American League record with 20 in the 1998-1999 seasons?

Answer: Roger Clemens

Clemens went 20-6 in 1998, winning the AL Cy Young award and the Triple Crown with Toronto. He began his 20-game streak with the Blue Jays, then was traded to the Yankees, and finished it off in the 1999 season. Strangely enough, in 1972, Phillie Steve Carlton won 15 consecutive games along with his 27 on the season. The Phillies won only 59 games in that season.
6. This Hall of Fame great played for 22 seasons. He led the league in batting seven times, and hit over .400 three times. Winning two season MVPs and two Triple Crowns, he fell short of the 3000 hit mark by only 70 hits. Who was this National League second baseman?

Answer: Rogers Hornsby

Hornsby was a Cardinal most of his career. His .400 seasons came in 1922, 1924, and 1925. He didn't fall short of a home run milestone, hitting 301. He was inducted into the hall in 1942, the only player to be inducted between 1940 and 1943.
7. St. Louis Cardinal Bob Gibson was a Cy Young winner in 1968. He had an amazing ERA of 1.12 which set a modern day National League season record. Which American League Cy Young award winner threw a lower ERA in the 1980s?

Answer: Rollie Fingers

The others never won the Cy Young award. After spending multiple seasons with the Athletics and Padres, 1981 saw Rollie in a Milwaukee Brewer uniform. Not only did Fingers throw a 1.04 season ERA, win the AL Cy Young award, win the Rolaids Relief award, but also took the AL MVP award as well.
8. Throughout the 20th century, three immortals won seven batting titles each. They were Rogers Hornsby, Stan Musial, and Rod Carew. Another baseball great won six, and could have won seven had it not been for George Kell of the Tigers, who beat him by less than .001 in 1949. Who was this player that missed it by that much?

Answer: Ted Williams

Kell batted .343 for the season to win his only batting title, and beat Williams by .00016. Williams still won his second AL MVP in 1949. Ted would go on to win two more batting titles in 1957 and 1958.
9. In 1924, Roger Hornsby of the St. Louis Cardinals won a batting title for the National League with his .424 average. He came so close to setting a Major League record, but fell short by .002. Who hit a Major League record-setting .426 in a season prior?

Answer: Nap Lajoie

Lajoie set the bar at .426 with the new Philadelphia Athletics of the new American League in 1901. Lajoie was in his sixth season, after playing in five with the Philadelphia Phillies of the National League. His .426 would be the first of four consecutive batting titles. He retired after 21 seasons in 1916 with a .338 career average.
10. Pitcher Wes Ferrell of the American League set a record for hitting 38 career home runs as a pitcher when he retired in 1941. A career Cleveland Indian pitcher almost broke this record when he hit 37 before retiring in 1958. Who was this Hall of Fame pitcher that missed it by that much?

Answer: Bob Lemon

Other big bat pitchers were Red Ruffing of the Yankees who retired with 36, and Warren Spahn of the Braves who hit 35. Lemon's season high was seven in 1949.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us