Quiz about Big 12 Colleges
Quiz about Big 12 Colleges

Big 12 Colleges Trivia Quiz


The Big 12 was established in 1994 when the Southwest Conference folded and four Texas schools merged with the former Big Eight. You are familiar with the schools, do you know where they are?

A multiple-choice quiz by Team USA Midwest Players. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. College Sports

Author
Duchess716
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
324,813
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
12 / 15
Plays
713
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 136 (12/15), Guest 172 (14/15), Guest 205 (13/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Baylor University was founded in 1845. The Bears' colors are green and gold. Where is the campus? Hint

Houston
Abilene
Dallas
Waco

2. The University of Colorado was founded in 1876. The Buffalo colors are silver and gold. Where is the campus? Hint

Boulder
Fort Collins
Golden
Grand Junction

3. Iowa State University was founded in 1856. The Cyclone's colors are cardinal and gold. Where is the main campus? Hint

Cedar Falls
Iowa City
Ames
Cedar Rapids

4. The University of Kansas was founded in 1865. The Jayhawk's colors are crimson and blue. Where is the main campus? Hint

Wichita
Lawrence
Kansas City
Topeka

5. The University of Missouri was founded in 1839. The Tiger's colors are black and gold. Where is the main campus? Hint

Cape Girardeau
Kirksville
Springfield
Columbia

6. Kansas State University was founded in 1863. The Wildcat's color is royal purple. Where is the main campus located? Hint

Lindsborg
Manhattan
Wichita
McPherson

7. The University of Nebraska was founded in 1869. The Cornhusker's colors are scarlet and cream. Where is the main campus? Hint

Wayne
Omaha
Lincoln
Seward

8. The University of Oklahoma was founded in 1890. The Sooners' colors are crimson and cream. Where is the main campus? Hint

Claremore
Ada
Lawton
Norman

9. Oklahoma State University was founded in 1890. The Cowboys' colors are orange and black. Where is the main campus? Hint

Edmond
Alva
Stillwater
Goodwell

10. The University of Texas was founded in 1883. The Longhorns' colors are burnt orange and white. Where is the main campus? Hint

University Park
Houston
Austin
Denton

11. Texas A&M University was founded in 1876. The Aggies' colors are maroon and white. Where is the main campus? Hint

College Station
Georgetown
Houston
Farmers Branch

12. Texas Tech University was founded in 1923. The Red Raiders' colors are red and black. Where is the main campus? Hint

San Angelo
Brownwood
Garland
Lubbock

13. The Big 12 has two divisions, North and South. Which former Big Eight team was in the South Division in 2010? Hint

Iowa State University
The University of Arkansas
The University of Nebraska
The University of Oklahoma

14. Where is the Big 12 headquarters? Hint

Kansas City, KS
Irving, TX
Oklahoma City, OK
St Louis, MO

15. Who is the commissioner of the Big 12 in 2010? Hint

James Delany
Larry Scott
Michael Slive
Dan Beebe


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Baylor University was founded in 1845. The Bears' colors are green and gold. Where is the campus?

Answer: Waco

Baylor is the oldest college in Texas. It is affiliated with the Baptist Church and the only private school in the Big 12. Rice University is in Houston, Texas Women's University is in Dallas, and McMurry University is in Abilene.
2. The University of Colorado was founded in 1876. The Buffalo colors are silver and gold. Where is the campus?

Answer: Boulder

There are regional campuses in Denver and Colorado Springs. Colorado School of Mines is in Golden, Colorado State University is in Fort Collins, and Mesa State College is in Grand Junction.
3. Iowa State University was founded in 1856. The Cyclone's colors are cardinal and gold. Where is the main campus?

Answer: Ames

ISU was the first land grant college in the country. The name Cyclones was first used in 1895 by sports reporters after ISU wiped high ranked Northwestern University in football. The headline was, "Struck by a Cyclone". The University of Iowa is in Iowa City, Division III Coe College is in Cedar Rapids, and the University of Northern Iowa (a Division 1-AA school in football) is in Cedar Falls.
4. The University of Kansas was founded in 1865. The Jayhawk's colors are crimson and blue. Where is the main campus?

Answer: Lawrence

The University of Kansas is the largest university in the state, founded in 1865. Other post-secondary educational institutions include Wichita State University in Wichita, Washburn University in Topeka, and Donnelly College in Kansas City, Kansas.
5. The University of Missouri was founded in 1839. The Tiger's colors are black and gold. Where is the main campus?

Answer: Columbia

MU was the first public college west of the Mississippi River. There are campuses in Rolla, Kansas City, and St Louis. Southeast Missouri State is in Cape Girardeau, Missouri State University is in Springfield, and Truman State University is in Kirksville.
6. Kansas State University was founded in 1863. The Wildcat's color is royal purple. Where is the main campus located?

Answer: Manhattan

Manhattan and the citizens of it "bleed purple" for Kansas State University, founded in 1863. There are regional campuses in Salina and Olathe. Wichita State is in Wichita, McPherson College is in McPherson, and Bethany College is in Lindsborg.
7. The University of Nebraska was founded in 1869. The Cornhusker's colors are scarlet and cream. Where is the main campus?

Answer: Lincoln

There are regional campuses in Omaha (including the School of Medicine), Kearney and Curtis. Creighton University is in Omaha, Concordia University is in Seward, and Wayne State College is in Wayne.
8. The University of Oklahoma was founded in 1890. The Sooners' colors are crimson and cream. Where is the main campus?

Answer: Norman

The University was founded before Oklahoma was a state. The School of Medicine is in Oklahoma City. Rogers State University is in Claremore, Cameron University is in Lawton, and East Central University is in Ada.
9. Oklahoma State University was founded in 1890. The Cowboys' colors are orange and black. Where is the main campus?

Answer: Stillwater

OSU was founded as Oklahoma A&M and changed its name in 1957. The system has campuses in Okmulgee, Oklahoma City, and Tulsa. North West Oklahoma State University is in Alva, Oklahoma Panhandle State University is in Goodwell, and the University of Central Oklahoma is in Edmond.
10. The University of Texas was founded in 1883. The Longhorns' colors are burnt orange and white. Where is the main campus?

Answer: Austin

The University of Texas has campuses throughout Texas and around the world. Some of the regional campuses are in San Antonio, El Paso, Arlington, Brownsville, Dallas, and Tyler. The University of Houston is in Houston, the University of North Texas is in Denton, and Southern Methodist University is in University Park.
11. Texas A&M University was founded in 1876. The Aggies' colors are maroon and white. Where is the main campus?

Answer: College Station

TAMU has regional campuses in Laredo, Galveston, Killeen, San Antonio, Canyon, Commerce, Corpus Christi, Kingsville and Texarkana. Texas Southern University is in Houston, Southwestern University is in Georgetown, and Brookhaven College is in Farmers Branch.
12. Texas Tech University was founded in 1923. The Red Raiders' colors are red and black. Where is the main campus?

Answer: Lubbock

The TTU system has regional campuses in Highland Lakes, Abilene, Amarillo, Fredricksburg, Junction, Seville and Quedinbug. San Angelo State University is in San Angelo, Amberton University is in Garland, and Howard Payne University is in Brownwood.
13. The Big 12 has two divisions, North and South. Which former Big Eight team was in the South Division in 2010?

Answer: The University of Oklahoma

OU and OSU join the four Texas schools in the South Division. MU, NU, CU, KU, KSU, and ISU, all originally in the Big Eight, make up the North Division. The University of Arkansas is in the Southeast Conference.
14. Where is the Big 12 headquarters?

Answer: Irving, TX

The Big Eight conference headquarters was in Kansas City, MO. When the Big 12 was created in 1994, the headquarters was establish in Irving, outside of Dallas.
15. Who is the commissioner of the Big 12 in 2010?

Answer: Dan Beebe

Beebe was named commissioner in 2007. James Delany is commissioner of the Big 10, Michael Slive is the commissioner of the SEC, and Larry Scott is the commissioner of the PAC 10.
Source: Author Duchess716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 29 2022 : Guest 136: 12/15
Nov 23 2022 : Guest 172: 14/15
Nov 21 2022 : Guest 205: 13/15
Nov 21 2022 : Guest 73: 7/15
Nov 17 2022 : Guest 67: 3/15
Oct 28 2022 : wolfe56: 13/15
Oct 26 2022 : Guest 99: 15/15
Oct 23 2022 : TLC55: 10/15
Oct 20 2022 : Guest 63: 12/15

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Big 10 Colleges Average
2. Big Ten Average
3. Game On! Average
4. The Southwest Conference (1914-1996) Average
5. Big Ten Fight Songs Average
6. College Sports Mixture Average
7. NCAA Cross Country Average
8. University of Arizona Sports Average
9. Texas A&M Athletics 2010-11 Tough
10. Tulane University Tough
11. College Fight Songs Tough
12. College Locations Tough

12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us