FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bowlers and Bowling Ball History
Quiz about Bowlers and Bowling Ball History

Bowlers and Bowling Ball History Quiz


This is my quiz on bowling facts and players. Including facts about your average bowling balls and some pros in bowling. This quiz will be fun if you know your bowling balls and players.

A multiple-choice quiz by mathking97. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Bowling

Author
mathking97
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
318,331
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
358
- -
Question 1 of 10
1. Who won the 1994 PBA National Championship? Hint


Question 2 of 10
2. What is the minimum weight of a bowling ball? Hint


Question 3 of 10
3. Earl Anthony did not win the 1974 PBA National Championship.


Question 4 of 10
4. What is the maximum weight of a bowling ball in sanctioned competition? Hint


Question 5 of 10
5. Who won the 1985 PBA National Championship? Hint


Question 6 of 10
6. The first bowling ball used was back in 5200 B.C. by the Egyptians. What did they use for their balls? Hint


Question 7 of 10
7. In which of these years did the finals bowlers in the PBA National Championship game tie? Hint


Question 8 of 10
8. In what year was the first U.S. hard rubber bowling ball made? Hint


Question 9 of 10
9. Jason Belmonte was the first bowler to bowl a perfect game on live television.


Question 10 of 10
10. Is there a ball hardness rule?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 10 2024 : Guest 76: 3/10
Jun 02 2024 : Guest 24: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who won the 1994 PBA National Championship?

Answer: Dave Treber

Dave Treber competed against Dale Traber and won with 196. Dale Treber was the runner-up with 187. Brian Voss competed against Todd Thompson and won with 246. Todd Thompson was the runner-up with a score of 185.
2. What is the minimum weight of a bowling ball?

Answer: There is no minimum weight

The lightest bowling ball ever made weighed 4 pounds. A child usually bowls with a 6 pound ball.
3. Earl Anthony did not win the 1974 PBA National Championship.

Answer: False

He won the Championship and Mark Roth was runner-up. Earl Anthony had a score of 218 and Mark Roth was second with 188.
4. What is the maximum weight of a bowling ball in sanctioned competition?

Answer: 16 pounds

The average bowling ball weight for men are 15 and 16 pounds. The average for women is 10-12 pounds.
5. Who won the 1985 PBA National Championship?

Answer: Mike Aulby

Steve Cook was the runner-up in the 1985 PBA National Championship with a score of 211, and Mike Aulby won with a 253. Tom Crites won in 1986 with a score of 190, and Randy Pederson won in 1987 with a score of 233.
6. The first bowling ball used was back in 5200 B.C. by the Egyptians. What did they use for their balls?

Answer: Stones

Indians have also been bowling back in those days. But the Egyptians were the first recorded people to bowl.
7. In which of these years did the finals bowlers in the PBA National Championship game tie?

Answer: 1976

Paul Colwell and Dave Davis tied 191-191 in the championship, and bowled two frames with the highest score winning. Paul Colwell won the tiebreaker with 49, one point ahead of Dave Davis.
8. In what year was the first U.S. hard rubber bowling ball made?

Answer: 1906

Although it was an early time for the bowling balls, the hard rubber bowling ball was not the first U.S. ball. In fact, the earliest U.S. balls were mostly made of oak.
9. Jason Belmonte was the first bowler to bowl a perfect game on live television.

Answer: False

Jason Belmonte was the first bowler to bowl a perfect game as a Junior Australian overseas. He wasn't born until 1983 and had an average of 119 at the age of 5. The first bowler to bowl a perfect game on live television was Grazio Castellano in 1953.
10. Is there a ball hardness rule?

Answer: Yes

The ball hardness rule was established in 1972. The rule is based on the durometer. A durometer is a weighing tool that will give you the hardness of some items.
Source: Author mathking97

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Quick 'n Easy Bowling Easier
2. Let's Bowl! Easier
3. Obscure Bowling Facts Average
4. Motel 6 Roll to Riches Tough
5. Tough Bowling Difficult
6. Bowling 101 Average
7. Candlepin Bowling Average
8. Bowling Scores Average
9. Bowling Average
10. General Bowling Average
11. General Bowling Knowledge or Conundrums Tough
12. Five-Pin Bowling Average

7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us