Quiz about General Bowling Knowledge or Conundrums
Quiz about General Bowling Knowledge or Conundrums

General Bowling Knowledge or Conundrums Quiz


This is a quiz about my favorite sport. The quiz will give knowledge about some lesser known facts of the game. It will also have interesting info on what is general bowling knowledge. It should be simple for people who bowl league.

A multiple-choice quiz by aklutgen. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Bowling

Author
aklutgen
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
352,675
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
378
Last 3 plays: Guest 69 (8/10), Guest 75 (8/10), ozzz2002 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. If I start my approach and then cross the black foul line, but do not throw the ball down the lane, this is a foul.

True
False

2. While I was bowling in the Open Championships I watched as a bowler threw their ball and knocked down 9 pins. The tenth and final was hit and was on its way down. As it was falling the pinsetter hit the pin. Whether the pinsetter hit the pin or not it was going to fall. What happened next? Hint

The shot counted as a strike.
The pin had to be set up for another shot.
He told the referee and they made a judgement call.
He started the frame over.

3. I own a bowling alley in Central Wisconsin and one of my league bowlers came in with a ball that had 5 holes in it. Was this allowed?

Yes
No

4. While bowling league one night I started my first game with a strike. In the second frame of the first game I left the 4-9 split. I picked up neither of those two pins. In the third frame of the first game I started a string of 34 strikes in a row. What was my three game series that night? Hint

266
766
666
866

5. What bowling ball company makes the Frantic? Hint

Storm
Hammer
Ebonite
Brunswick

6. While you are in your approach you should always keep an eye or both on the pins.

True
False

7. To get the ball to properly curve, you should bend you elbow and turn your wrist all the way around.

True
False

8. If I go to a tournament in the first half of the season and they re-rate my average up 10 pins, what average would I use for a tournament in the 2nd half of the season? Hint

The rerated average.
This season's average.
Last season's average.
What's an average?

9. In the middle of competition I stepped in water. Am I allowed to put easy slide (or any other powder) on my shoe to help me slide?

Yes
No

10. When you throw the perfect strike, how many pins does the ball hit? Hint

5
4
3
10


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If I start my approach and then cross the black foul line, but do not throw the ball down the lane, this is a foul.

Answer: False

It is only a foul if you release the ball. If you hold onto the ball, you may restart your approach with no penalty.
2. While I was bowling in the Open Championships I watched as a bowler threw their ball and knocked down 9 pins. The tenth and final was hit and was on its way down. As it was falling the pinsetter hit the pin. Whether the pinsetter hit the pin or not it was going to fall. What happened next?

Answer: The pin had to be set up for another shot.

If nobody would have seen this happen it may have been a strike or referee making a judgement call. But this was clearly seen by me and other bowlers. The pin, by rule, has to be set back up.
3. I own a bowling alley in Central Wisconsin and one of my league bowlers came in with a ball that had 5 holes in it. Was this allowed?

Answer: Yes

Yes having five holes in the ball is allowed. He had a thumb hole and three finger holes. Due to the extra finger hole he had to add a fifth hole to counter the weight.
4. While bowling league one night I started my first game with a strike. In the second frame of the first game I left the 4-9 split. I picked up neither of those two pins. In the third frame of the first game I started a string of 34 strikes in a row. What was my three game series that night?

Answer: 866

The scores that night would be 266. By missing my spare and all the pins in the second frame of the first game i would have given me a 26 in that frame. Striking out then gave me 240 pins for a 266. The other two games would have been 300. Add the scores together and we get 866.
5. What bowling ball company makes the Frantic?

Answer: Storm

Storm makes the Frantic. The Frantic also is the ball I used to shoot 785 en route to 2nd place in the 2012 Open Championship. The Frantic is hybrid ball. The purpose of the ball is to make it through the heads and have a strong reaction on the backends. This causes the ball to hit the pocket at an angle that allows better carry.
6. While you are in your approach you should always keep an eye or both on the pins.

Answer: False

You should never be looking at the pins when you are in your approach. The most important thing a good bowler looks at is their mark as they stride to the lane. Some bowlers are "pin bowlers," but you will not find them at the top levels.
7. To get the ball to properly curve, you should bend you elbow and turn your wrist all the way around.

Answer: False

When you are bowling you want to keep you arm straight. Turning your wrist is how you curve the ball, but not turning it all the way around. Your wrist should never turn past being perpindicular to the floor. For example if you start with your hand facing up and parallel with the floor, your hand should then go to being perpindicular.
8. If I go to a tournament in the first half of the season and they re-rate my average up 10 pins, what average would I use for a tournament in the 2nd half of the season?

Answer: The rerated average.

You would have to use the rerated average. If any USBC sanctioned tournament raises your average, you must use that average unless your current average is higher.
9. In the middle of competition I stepped in water. Am I allowed to put easy slide (or any other powder) on my shoe to help me slide?

Answer: No

You can't use any foreign substance on your shoe or your ball during competition. If you do step in something there are bowling shoes out there were you can change the heel or the slide to help you slide.
10. When you throw the perfect strike, how many pins does the ball hit?

Answer: 4

The bowling ball only hits 4 pins. If you are right handed the ball would hit the 1,3,5 and 9 pins. If you are left handed you would hit the 1,2,5 and 8 pins. When you throw the ball solid in the pocket and hit your 4 pins it causes the "domino" effect.

The domino effect is what cause the other six pins to fall down. If you miss your mark by a board and come in a little light it will appear as you throwing a perfect strike, but it won't be and most likely you would have left the 10 pin (righty) or 7 pin (lefty).
Source: Author aklutgen

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stuthehistoryguy before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 69: 8/10
Jan 28 2023 : Guest 75: 8/10
Jan 21 2023 : ozzz2002: 9/10
Jan 07 2023 : Guest 67: 6/10
Jan 03 2023 : Guest 174: 5/10
Dec 31 2022 : Guest 69: 5/10
Dec 20 2022 : Guest 38: 8/10
Dec 12 2022 : Guest 64: 7/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Quick 'n Easy Bowling Easier
2. Let's Bowl! Easier
3. Obscure Bowling Facts Average
4. Motel 6 Roll to Riches Tough
5. Tough Bowling Difficult
6. Bowling 101 Average
7. Bowlers and Bowling Ball History Average
8. Candlepin Bowling Average
9. Bowling Scores Average
10. Bowling Average
11. General Bowling Average
12. Five-Pin Bowling Average

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us