FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Tough Bowling
Quiz about Tough Bowling

Tough Bowling Trivia Quiz


This is a pretty technical bowling quiz-none of those "300 is a ? game," questions. Thanks to Dorn Niendorf for some of the questions.

A multiple-choice quiz by stil. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Bowling

Author
stil
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
19,114
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2384
Last 3 plays: Guest 76 (4/10), Guest 128 (5/10), Guest 24 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. A bowling lane is made of boards placed widthwise from gutter to gutter all the way to the end of the lane. How many boards comprise a lane? Hint


Question 2 of 10
2. A dense inner core is used to enhance the performance of a bowling ball. This dense inner core is called: Hint


Question 3 of 10
3. What does AMF stand for? Hint


Question 4 of 10
4. When I bowl a proper strike, how many pins does my ball actually touch? Hint


Question 5 of 10
5. A lane is ____ feet from the foul line to the pin deck (the beginning of the head pin). Hint


Question 6 of 10
6. In bowling ball lingo, the CG is: Hint


Question 7 of 10
7. In newer bowling balls, the actual orientation of the dense inner core can be determined by looking at: Hint


Question 8 of 10
8. Traditionally, when throwing a hook, as a ball travels down the lane, what is the proper sequence of events? Hint


Question 9 of 10
9. What is the maximum number of holes I can have in a bowling ball? Hint


Question 10 of 10
10. There are 3 parts of a bowling lane (not counting the approach). Which one does not belong? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 12 2024 : Guest 76: 4/10
Feb 06 2024 : Guest 128: 5/10
Jan 08 2024 : Guest 24: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A bowling lane is made of boards placed widthwise from gutter to gutter all the way to the end of the lane. How many boards comprise a lane?

Answer: 39

There are 39 boards - you don't count the 20th board twice. Surprisingly, these are used for targetting. To top things off, more advanced bowlers will designate a 'break point' which is usually a section of a board that's about 30-45 feet down the lane.
2. A dense inner core is used to enhance the performance of a bowling ball. This dense inner core is called:

Answer: a weight block

All modern bowling balls have a weight block. One of the earlier forms of the weight block was the 'pancake' weight block found in 3-piece bowling balls (most current low end bowling balls are of 3-piece construction).
3. What does AMF stand for?

Answer: American Machine and Foundry

American Machinery and Foundry company was started in 1900. Exactly what they made, I have no clue. 'Always Means Fun!' was a slogan they adopted in 1997. AMF actually owned Harley Davidson for a while. The AMForce was a series of balls made by AMF-but that's not what AMF is short for.
4. When I bowl a proper strike, how many pins does my ball actually touch?

Answer: 4

A right handed bowler's ball actually contacts the 1, 3, 5 and 9 pins (or in some instances the 8 pin). Left handers contact the 1, 2, 5 and 8 pin (or 9 pin). Theoretically, if I bowled a 300, I only hit 48 pins.
5. A lane is ____ feet from the foul line to the pin deck (the beginning of the head pin).

Answer: 60

But boy, when those lanes get really dry, you wish it were a few feet shorter. 8)
6. In bowling ball lingo, the CG is:

Answer: Center of Gravity

The CG refers to the center of gravity of the bowling ball. Although this is where the grip or span is usually placed for standard drilling, the two are not synonymous. (The center of the grip is usually refered to as the center of span.)
7. In newer bowling balls, the actual orientation of the dense inner core can be determined by looking at:

Answer: Pin Placement

The weight block's orientation is determined by looking at the pin placement. The pin is usually located on the top of the weight block to hold the weight block in place while the outer cover (coverstock) is solidifying and is left over after manufacturing. In older bowling balls, the pin and the CG were pretty much the same thing.
8. Traditionally, when throwing a hook, as a ball travels down the lane, what is the proper sequence of events?

Answer: The ball skids, rolls, then hooks

The ball actually skids through the oil on the first part of the lane. As it starts hitting the 'drier' part of the lane, the ball begins to gain traction and rolls. As the ball gets to an even drier part of the lane, it creates even more friction, and starts to hook (the flip).
9. What is the maximum number of holes I can have in a bowling ball?

Answer: 12

You're allowed one for each finger (and the thumb of course), a vent hole for each, a weight hole and a mill hole. Mill holes are more common for professional bowlers. This is where a bowling official would test the hardness of the ball. (ABC-WIBC Equipment Specifications Manual 2001, pg. 15)
10. There are 3 parts of a bowling lane (not counting the approach). Which one does not belong?

Answer: Pin Setter

The pin deck is where the pins are placed. The pines are the middle of the lanes, from the dovetail to the pin deck. The heads (which, traditionally are made of maple and are sometimes called the maples) are the area from the foul line to just beyond the arrows, commonly refered to as the dovetail.
Source: Author stil

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Test Your Bowling Knowledge Average
2. Bowling In General Easier
3. Let's Bowl! Easier
4. Bowling 101 Average
5. Quick 'n Easy Bowling Easier
6. My Pro Shop Trip Average
7. Five-Pin Bowling Average
8. Obscure Bowling Facts Average
9. Candlepin Bowling Average
10. Bowling Ball Technology Difficult
11. General Bowling Average
12. General Bowling Knowledge or Conundrums Tough

3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us