FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Test Your Bowling Knowledge
Quiz about Test Your Bowling Knowledge

Test Your Bowling Knowledge Trivia Quiz


This quiz is for anyone who loves bowling as much as I do. If you've ever bowled on a league, you'll most likely ace this quiz. If not, you'll still most likely do well anyway. So, basically just have fun and let's go bowling!

A multiple-choice quiz by Tigress31. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Bowling

Author
Tigress31
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
95,193
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
12 / 15
Plays
5594
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: ret0003 (10/15), kinkyfriedman (13/15), Guest 112 (12/15).
- -
Question 1 of 15
1. If you bowl on a handicap league, this means you're physically handicapped.


Question 2 of 15
2. To bowl on a league you have to be a member of an association such as ABC or WIBC.


Question 3 of 15
3. How many strikes does one have to have for a perfect 300 game? Hint


Question 4 of 15
4. If you're bowling a game where a 9-count counts as a strike, what is this called? Hint


Question 5 of 15
5. What is it called if you still have a pin or pins standing after you've finished bowling a single frame? Hint


Question 6 of 15
6. How many frames are in a single game? Hint


Question 7 of 15
7. What is the maximum amount of times one can go up and release the ball in a single game? Hint


Question 8 of 15
8. If a player gets three strikes in a row, this is known as what? Hint


Question 9 of 15
9. What did WIBC stand for? Hint


Question 10 of 15
10. How would one determine what their average is in a 3-game series? Hint


Question 11 of 15
11. During league play, if one steps over the foul line on their approach, this will result in a 0-count no matter how many pins may be knocked down.


Question 12 of 15
12. If one goes up to bowl and there's a bowler on the approach directly to the right or left of them, what's the basic rule of thumb for this? Hint


Question 13 of 15
13. Would it be considered ok to wear bowling shoes outdoors?


Question 14 of 15
14. A lot of bowlers will use two different balls during game play, what are these most commonly known as? Hint


Question 15 of 15
15. Which of the following is not a bowling game? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 28 2024 : ret0003: 10/15
Feb 28 2024 : kinkyfriedman: 13/15
Feb 27 2024 : Guest 112: 12/15
Feb 18 2024 : Guest 92: 2/15
Feb 11 2024 : Guest 24: 3/15
Feb 10 2024 : Guest 217: 11/15
Feb 07 2024 : Guest 75: 14/15
Jan 31 2024 : Coromom: 11/15
Jan 28 2024 : opvd: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If you bowl on a handicap league, this means you're physically handicapped.

Answer: false

No, no, no. A handicap in bowling is where they add a certain number of pins to your average to help make bowling fair for everyone. The number of pins added depends on what determined scale your league has decided to use. For example: say the handicap for a league is 100% of 220. You would then take 220, subtract your average from it and multiply that number by 100%. So if your average happened to be 150, your handicap would be 70. 220-150=70 and 70 multiplied by 100% is 70. I actually had someone ask me one time why I was bowling on a handicap league when I clearly had no physical signs of being handicapped.

This person, however, didn't know much about bowling. So, I guess you can't fault one for thinking a handicap league had to do with being handicapped.
2. To bowl on a league you have to be a member of an association such as ABC or WIBC.

Answer: false

This is only true if you bowl on a sanctioned league. I originally thought this was true for all leagues but I had been mistaken.
3. How many strikes does one have to have for a perfect 300 game?

Answer: 12

It takes 12 strikes in a row for a perfect 300 game. There's 10 frames in a single game and in the tenth frame you can bowl a maximum of three balls. This adds up to 12. 9 strikes(frames 1-9) plus 3 strikes(frame 10).
4. If you're bowling a game where a 9-count counts as a strike, what is this called?

Answer: No tap

It has been said that if you hit the pocket and only knock down 9 pins, you have been tapped. So, no tap means you can knock down any 9 pins and still get a strike counted score. You don't have to hit the pocket for a no tap strike though. Just wanted to clear that up because sometimes I can even confuse myself with some of my explanations.
5. What is it called if you still have a pin or pins standing after you've finished bowling a single frame?

Answer: open frame

Nothing interesting to say about open frames except most bowlers much rather have marked frames. Marked frames would include any strikes or spares. All others are considered open frames.
6. How many frames are in a single game?

Answer: 10

There are 10 frames to bowl in a single game. If you score a strike in the 10th you bowl two more frames.
7. What is the maximum amount of times one can go up and release the ball in a single game?

Answer: 21

If no strikes are thrown in frames 1-9, that's a total of 18 balls thrown (maximum amount of balls thrown per frame in frames 1-9 are 2). In the tenth frame, you can roll a total of three balls if you don't open on the first two balls thrown. That's a maximum total of 21 balls released in a game.
8. If a player gets three strikes in a row, this is known as what?

Answer: a turkey

This was a really easy one but I had to add it because most all bowlers love to get turkeys.
9. What did WIBC stand for?

Answer: Women's International Bowling Congress

All women league bowlers who bowled on a sanctioned league were members of this. The WIBC later merged with the United States Bowling Congress.
10. How would one determine what their average is in a 3-game series?

Answer: divide total pinfall by 3

If one's scores happened to be 203, 193, and 173, then their average would be 189. 203 plus 193 plus 173 equals 569 total knocked down pins or total pinfall. Therefore, 569 total pinfall divided by 3 (total number of games played) equals 189. This is just the same basic math used for calculating most any kind of an average.
11. During league play, if one steps over the foul line on their approach, this will result in a 0-count no matter how many pins may be knocked down.

Answer: true

Yes, this is true. If one did knock down any or even all pins, the pins still have to be reset to a full pin lineup. The score will then accumulate on whatever one gets on their second ball thrown. If one knocks down all of the pins on their second ball, this will then be scored as a spare and not a strike. So, be careful near that foul line!
12. If one goes up to bowl and there's a bowler on the approach directly to the right or left of them, what's the basic rule of thumb for this?

Answer: Wait until the bowler has released their ball and has returned off of the approach line

This is still a common problem in bowling. I hate to admit it, but even us league bowlers don't always follow this rule. Most of us, however, do wait until the bowler has released the ball but we don't always wait until they're off of the approach line.
13. Would it be considered ok to wear bowling shoes outdoors?

Answer: no

It's not ok because shoes worn outdoors can cause damage to the approach lines. There are shoe covers you can buy for going outdoors or for being anywhere except on the approach line. They are highly recommended but I've only seen very few bowlers who actually use them.
14. A lot of bowlers will use two different balls during game play, what are these most commonly known as?

Answer: strike ball and spare ball

A lot of bowlers will start a frame with a ball they most commonly get strikes with. If they don't get a strike, they will then use a ball that helps them better with picking up spares. So then, these are commonly known as a strike ball and spare ball.
15. Which of the following is not a bowling game?

Answer: turtlepin

Tenpin is the game I've been referring to throughout this quiz. The other two, I actually learned about from the internet. Candlepin bowling uses a much smaller ball than tenpin (about a 22-inch diameter difference) and has no finger holes. It has cylinder-shaped pins and there's three balls per frame.

It's mostly played in New England and eastern Canada. Duckpin bowling is most similar to candlepin except the pins resemble those used in tenpin, only much shorter. This game is primarily played in mid-Atlantic states. If you are interested in seeing what the balls and pins look like for these games, I got my info from family.go.com. From their homepage, just type bowling into the search bar, and then from that page click on "What's Your Game?" Well, I hope you enjoyed my quiz and I also hope you bowled a perfect game.
Source: Author Tigress31

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Quick 'n Easy Bowling Easier
2. Let's Bowl! Easier
3. Bowling In General Easier
4. Bowling 101 Average
5. My Pro Shop Trip Average
6. Basic Bowling Average
7. General Bowling Average
8. Bowling Scores Average
9. Candlepin Bowling Average
10. Bowling Average
11. Five-Pin Bowling Average
12. Obscure Bowling Facts Average

3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us