FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Basic Bowling
Quiz about Basic Bowling

Basic Bowling Trivia Quiz


This is an easy quiz for those who bowl tournaments and leagues.

A multiple-choice quiz by jessesky1969. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Bowling

Author
jessesky1969
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
36,604
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3635
- -
Question 1 of 10
1. Which bowling ball company makes the 'Zone' series of bowling balls? Hint


Question 2 of 10
2. Which bowling ball company makes the 'El Nino' series of bowling balls? Hint


Question 3 of 10
3. What does a 'scratch' league mean? Hint


Question 4 of 10
4. What must a bowler average a game to shoot a 700 series in three games? Hint


Question 5 of 10
5. It is legal to roll a ball without your thumb in the thumbhole, so long as your hand is covering the thumbhole.


Question 6 of 10
6. What is sandbagging? Hint


Question 7 of 10
7. Let's say that the first frame of a game you leave a 10-pin and you miss your spare, what would be the maximum score you would be able to bowl that certain game? Hint


Question 8 of 10
8. In an ABC sanctioned league or tournament, you bowl a horrible first game because the lanes are flooded with oil. An ABC rule allows you to alter the surface of your bowling ball with sandpaper to grip the lane better, even if you already bowled one game.


Question 9 of 10
9. If the lane conditions were extremely dry, which type of ball would be best for you to use? Hint


Question 10 of 10
10. It is legal for the ball to bounce out of the channel (gutter) and back on to the lane to knock down a pin or pins.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which bowling ball company makes the 'Zone' series of bowling balls?

Answer: Brunswick

2. Which bowling ball company makes the 'El Nino' series of bowling balls?

Answer: Storm

3. What does a 'scratch' league mean?

Answer: a league where the bowlers do not have any handicap.

4. What must a bowler average a game to shoot a 700 series in three games?

Answer: 234

5. It is legal to roll a ball without your thumb in the thumbhole, so long as your hand is covering the thumbhole.

Answer: True

6. What is sandbagging?

Answer: When a bowler intentionally bowls poorly to lower their average.

7. Let's say that the first frame of a game you leave a 10-pin and you miss your spare, what would be the maximum score you would be able to bowl that certain game?

Answer: 279

8. In an ABC sanctioned league or tournament, you bowl a horrible first game because the lanes are flooded with oil. An ABC rule allows you to alter the surface of your bowling ball with sandpaper to grip the lane better, even if you already bowled one game.

Answer: False

It is legal to sand or polish your bowling ball prior to a league or tournament, not after to start bowling the first game.
9. If the lane conditions were extremely dry, which type of ball would be best for you to use?

Answer: plastic ball

10. It is legal for the ball to bounce out of the channel (gutter) and back on to the lane to knock down a pin or pins.

Answer: False

Source: Author jessesky1969

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Test Your Bowling Knowledge Average
2. Bowling In General Easier
3. Quick 'n Easy Bowling Easier
4. Bowling Scores Average
5. Obscure Bowling Facts Average
6. Bowling Average
7. Tough Bowling Difficult
8. General Bowling Average
9. Bowling 101 Average
10. Let's Bowl! Easier
11. Bowling Miscellaneous Tough
12. My Pro Shop Trip Average

3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us